I quan s’acabi l’ERTO, què?

  • Patronals i sindicats demanen que s'allarguin i es flexibilitzin els expedients temporals que, per decret, s'han de cloure quan s'acabi l'estat d'alarma

Jordi Goula
04.05.2020 - 21:50
VilaWeb

Ahir no va ser un diumenge qualsevol per a molta gent. Els propietaris de llibreries, sabateries, perruqueries… estaven més nerviosos que no ho estan habitualment, perquè havent dinat encara no sabien què havien de fer per obrir aquest matí. Finalment, a quarts de sis de la tarda apareixia el BOE amb els protocols que calia seguir per a l’obertura del negoci. Una vegada més a corre-cuita. Improvisant. Com es pot demanar a aquest govern que faci previsions o prevencions de cap mena si tot ho deixa per a última hora? I no és ara i prou, que ja han passat moltes vegades que ha esperat al darrer minut per a dir què s’ha de fer. I sempre deixa molt poc temps perquè els afectats preparin les coses. Bé, si més no pensem que s’ha fet un pas més en els comerços no alimentaris.

Ara el malestar comença a venir d’una altra banda. Si les coses no canvien, el dia 11 s’acabarà l’estat d’alarma. Encara que el president Sánchez hagi dit que el vol allargar dues setmanes més, sembla que al congrés espanyol no hi ha una majoria tan clara com hi havia a les altres pròrrogues i molts empresaris i treballadors es demanen què passa si no s’aprova la pròrroga. Doncs passa que els ERTO s’acaben aquesta setmana. Recordem que el 28 de març, al decret de mesures complementàries de l’àmbit laboral, en la disposició addicional primera es limitava la durada màxima dels ERTO a ‘l’estat d’alarma decretat’, tant als expedients que tinguessin resolució expressa com als resolts per silenci administratiu. Així mateix, el decret recollia la prohibició d’acomiadar treballadors pel coronavirus i l’obligació de no extingir els contractes temporals.

Val a dir que els empresaris, ja al primer moment, van ser crítics amb aquesta última part, perquè eren conscients que el primer dia d’obertura no hi haurà feina per a tots els treballadors. Una cosa és el comerç, on hi haurà demanda –cua virtual a les perruqueries, per exemple– i una altra la indústria, on les instal·lacions aniran entrant a treballar de mica en mica, d’acord amb les comandes. L’endemà els responsables de les empreses ja van dir que o bé es flexibilitzava aquest punt o moltes haurien de tancar, perquè no podrien satisfer les despeses salarials.

Ara el problema es veu més a la vora i, encara que el congrés aprovi una pròrroga, el fet és que en qüestió de quinze dies s’acabaran els ERTO. I el problema no haurà fet res més que retardar-se. Moltes empreses que van haver d’acollir-se a un ERTO per força major preveuen que quan s’aixequi l’estat d’alarma encara vindran mesos complicats. I planegen de formular un altre ERTO, ara per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció, em deia un empresari ahir. El Primer de Maig, els sindicats CCOO i UGT, conjuntament amb les principals organitzacions empresarials, CEOE i Cepyme, veien imprescindible que el govern espanyol anunciés noves mesures de xoc i que aprovés urgentment una flexibilització dels ERTO per a pal·liar la crisi econòmica.

I aquest matí la CEOE ha presentat un informe –fet amb Deloitte i Esade–, titulat ‘Estratègia d’Espanya per a la recuperació de la crisi de la Covid-19’ (el podeu trobar a la web de la CEOE). Entre més coses, hi exposen la possibilitat d’allargar els ERTO en alguns sectors (tant de suspensió de contractes com de reducció de jornada), a més d’incorporar noves ‘mesures excepcionals’ que ‘permetin d’adequar la plantilla de les companyies a la gradual recuperació de l’activitat’. D’aquesta manera volen ‘limitar l’abast del compromís de manteniment de l’ocupació i els efectes del possible incompliment’. També avui, al País Valencià, Compromís ha demanat al govern espanyol d’allargar els ERTO per salvar els llocs de feina del turisme. El senador Mulet ha presentat una iniciativa en què urgeix a prendre aquesta mesura.

El govern de Sánchez n’està al cas i la setmana passada ja va crear una comissió interministerial per calcular el cost pressupostari de les mesures que es vagin prenent durant el desconfinament. De moment, la primera decisió que s’estudia és precisament la pròrroga dels ERTO. El Ministeri de Treball espanyol i els agents socials discuteixen a la Taula de Diàleg Social com seran els ERTO durant les fases del desconfinament. I, tot i que el debat continua obert –segons alguns mitjans–, les posicions comencen a decantar-se cap a dues tesis: el Ministeri de Treball considera que la pròrroga dels ERTO de força major s’hauria de limitar a l’estiu, posició que sembla que defensa també CCOO, tot i que amb flexibilitat per a anar adaptant els terminis a la realitat de la pandèmia. En canvi, UGT i els empresaris parlen de final d’any, per a donar més seguretat a les empreses. Sigui com sigui, tot fa pensar que la decisió final serà sobretot una qüestió pressupostària… però que es prendrà la decisió d’allargar els ERTO i flexibilitzar-los tal com demanen els agents socials.

Ara, doncs, tocarà de parlar dels expedients temporals durant uns quants dies, per bé que demà la notícia, sens dubte, serà la presentació de la xifra de desocupats registrada durant el mes d’abril i els moviments en les afiliacions de la Seguretat Social. Veurem si hi han sorpreses o no…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor