Un quadrimestre de màxims en l’exportació

  • Del gener a l'abril, les vendes a l'exterior de les empreses catalanes han crescut d'un 13,3% interanual, inflades pels preus més alts · Això vol dir mantenir la tendència al creixement, però amb un alentiment clar

Jordi Goula
22.06.2022 - 19:50
Actualització: 22.06.2022 - 19:59
VilaWeb

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va advertir abans-d’ahir que l’economia mundial, i també la catalana, van entrant en un canvi de fase, caracteritzat per la incertesa. El conseller es va referir a aquest nou estadi econòmic durant la presentació de l’informe anual de l’economia catalana per a l’any 2021, un document que analitza detalladament el comportament de l’economia i el seu entorn aquest darrer exercici, a més de les tendències més recents.

Giró alertava sobre un dels aspectes que destaca aquest informe: la situació de les empreses en relació amb l’exportació. I deixa ben clar que les perspectives exportadores per al 2022 han empitjorat a causa de la guerra d’Ucraïna, que ha contribuït a l’encariment dels productes energètics, especialment del gas i del petroli, i de matèries primeres clau per a la producció d’un ampli ventall de productes, dels alimentaris als tecnològics. Certament, si més no durant el 2022 es mantindran les tensions en les cadenes de subministrament, si bé es poden amorosir.

Afegeix que, actualment, convé de destacar el greu problema pel blocatge militar dels ports ucraïnesos, un dels principals punts d’exportació mundial de blat i més cereals. I recorda que les exportacions de béns de Catalunya van créixer amb força el 2021, un 21,5% respecte de l’any anterior, i fins i tot van sobrepassar el nivell pre-pandèmic del 2019 d’un 9,0% en termes nominals. Però cal tenir en compte que quan es consideren les dades en termes de volum, el creixement dels fluxos és menor.

Ara com ara, aquests temors ben fonamentats es compleixen tan sols en part. De fet, dilluns mateix l’Idescat feia públiques les dades de les exportacions de béns de Catalunya, corresponents al mes d’abril. Van ser positives. El creixement interanual del mes va ser del 14,9%, i el corresponent acumulat del primer quadrimestre ha estat del 13,3%. És una xifra important, perquè es calcula sobre un any que va ser rècord a Catalunya pel que fa a les vendes exteriors. Això vol dir que tornem a ser en màxims històrics.

De totes maneres, cal fer una observació destacada, també referida a la incidència que té la inflació en aquest percentatge de creixement. Segons l’INE, la variació anual de l’índex general de preus a l’exportació, sense energia, augmenta més d’un punt i mig a l’abril, fins al 12,9%, i se situa més de vuit punts per sota de l’Iprix (preus d’exportació i d’importació conjunts) general. Aquesta taxa és la més alta d’ençà del gener del 2006. L’aplicació de l’augment de preus a la xifra de creixement de les exportacions esmentada –si bé és només d’una aproximació, amb totes les reserves possibles– situaria el volum venut a l’exterior encara en màxims, tot i que amb una clara tendència a l’alentiment.

Durant el primer quadrimestre, les exportacions de Catalunya van correspondre principalment a productes químics (32% del total, amb una pujada del 25,8% interanual), seguides de béns d’equipament (15,5% del total, i van créixer d’un 4,9% interanual) i alimentació, begudes i tabac (14,3% del total, amb un creixement del 12,4% interanual). En sentit negatiu, hi ha dos epígrafs en què destaca sobretot el dels vehicles de motor i més materials de transport, amb un -15,7%.

I quant a la destinació geogràfica, els creixements són generalitzats en els primers quatre mesos de l’any. Es destaquen els de la UE, amb un 17%. L’augment, per sobre de la mitjana, és molt important, perquè les vendes als països de la Unió han representat en aquests quatre mesos el 62% del total. Dins aquest percentatge, cal destacar l’estat francès, el principal client de Catalunya, que representa 18 punts percentuals d’aquests 62. Dos estats importants presenten una disminució en les exportacions: el Regne Unit, per la qüestió del Brexit, i la Xina, per la baixada de les vendes de productes porcins, una vegada s’ha alliberat de la pesta.

Encara que els creixements reals poden semblar minsos, cal situar-los dins un context molt complicat. Per això en parlo amb Cristina Serradell, directora de la unitat d’internacionalització a Acció, que valora positivament les dades del primer quadrimestre. “Cal tenir en compte totes les disrupcions de les empreses industrials”, diu. És optimista per la manera com actuen moltes. “Veig com intensifiquen les prospeccions per descobrir o consolidar nous mercats, sobretot a Europa i als Estats Units. Algunes sospesen de canviar la manera de vendre a països que ja coneixen, obrint-hi oficines, perquè aquest pas facilita molt l’actuació sobre el terreny.”

L’alentiment, el veu normal, fruit dels problemes que ja s’han comentat mil vegades. “La sorpresa és que encara creixem. Diu molt de la dinàmica del sector exportador.” I afegeix: “Això és perquè els processos de fabricació dels béns industrials triguen mesos a materialitzar-se i les xifres que surten ara són expedicions que pertanyen probablement a comandes que es van fer a final de l’any passat. Possiblement, en el segon semestre, l’alentiment en el ritme exportador serà més evident.”

Li pregunto com veu l’estat d’ànim dels exportadors. I em diu que es troben en una posició de molta prudència, arran de la incertesa. “Hem de pensar, a més, que molts estan en aquests moments en situació de sobreestocatge. Han anat comprant més materials i peces bàsiques que les que necessitaven, per si arribaven més problemes. Ara, per exemple, gràcies a aquesta política, els tancaments recents de fàbriques i ports de la Xina per la covid-19 han afectat menys la seva producció. Però, sens dubte, la seva màxima preocupació en aquests moments és l’evolució dels preus.”

Per acabar, unes xifres que reflecteixen l’actitud dels empresaris catalans. És de justícia esmentar l’esforç que fa, en general, i que queda clar en l’informe anual del 2021, ja esmentat. Vet aquí que la base exportadora de l’economia catalana continua expandint-se. El nombre d’empreses amb un volum exportat superior a 50.000 euros anuals va créixer d’un 10,7% respecte del 2020 i acumula un augment total del 6,5% en el període dels darrers cinc anys. I no tan sols això. Entre el 2017 i el 2021, la quantitat d’empreses exportadores regulars (que han exportat els últims quatre anys) i que venen grans volums a l’exterior, va augmentar d’un 10,4%. El 2021 hi havia 1.266 exportadores regulars que van vendre volums superiors a cinc milions d’euros cadascun. Sembla que, per aquí, anem pel camí correcte…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any