Putin anuncia una nova doctrina naval que amplia el marge d’actuació de la Marina russa

  • La nova estratègia inclou la incorporació de míssils hipersònics en vaixells de guerra i noves bases al Pacífic i la Mediterrània

VilaWeb
Vladímir Putin i el comandant de la Marina russa, Nikolai Yevmenov.
Europa Press
31.07.2022 - 21:40
Actualització: 31.07.2022 - 22:08

Coincidint amb el Dia Nacional de la Marina russa, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha anunciat una nova doctrina estratègica naval que intensificarà les activitats dels seus vaixells a les mars Negra i d’Azov i l’oceà Àrtic, entre més territoris. La nova doctrina ha estat específicament concebuda arran de “l’amenaça per a Rússia” que representen “els plans dels Estats Units per a dominar els oceans i les línies de transport marítim”, segons el document, recollit per l’agència de notícies russa Interfax.

Per a començar, Rússia incrementarà la seguretat a les aigües adjacents a la Federació Russa, incloses la mar d’Azov i la mar Negra –on Rússia vol enfortir integralment la seva posició–, la Mediterrània oriental i els estrets de la mar Negra, la mar Bàltica i les illes Kurils. Rússia diu que també es proposa d’intensificar les activitats marítimes a l’Àrtic per a incrementar la seva capacitat de respondre l’activitat militar dels altres estats a les aigües de la Ruta de la Mar del Nord.

El document també preveu l’expansió de la infrastructura militar a la península de Crimea, incorporada a Rússia, i la construcció de nous portaavions i un sistema per a la incorporació del míssil hipersònic Zirkon d’última generació, que entrarà en servei instal·lat a la fragata Almirall Korsakov.

La nova doctrina naval diu que falten bases russes a l’exterior, cosa que considera una feblesa estratègica. Arran d’això, exposa: “La Federació Russa preveu de construir nous punts per a donar servei a la Marina a la regió d’Àsia-Pacífic i la mar Mediterrània.”

El document recomana que en territoris menys importants estratègicament per a Rússia la Marina faci servir, en primer terme, instruments polítics i legals, mecanismes de diplomàcia i més mètodes no violents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any