Les punxades en el lleure nocturn s’estenen per tot el país

  • S'han detectat gairebé una quarantena de casos · Catalunya i les Illes ja han adaptat els protocols per a atendre'n les víctimes

VilaWeb
Redacció
03.08.2022 - 13:59
Actualització: 03.08.2022 - 20:35

Els casos de punxades en discoteques continuen augmentant i les autoritats de tot el país han registrat intents de submissió química, tot i que ara per ara no s’han pogut vincular amb agressions sexuals ni robatoris. En aquest sentit, a Catalunya, segons que informen els Mossos d’Esquadra, és on hi ha més denúncies per punxades, concretament vint-i-dues de dones i una d’un home.

El cap de setmana passat, arran de l’augment de casos, el govern català va actualitzar els protocols per a abordar les punxades als espais de lleure nocturn. “L’objectiu és reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents, de manera que es pugui abordar amb la màxima coordinació i eficiència”, va dir l’executiu en un comunicat. El document ha estat consensuat pels departaments d’Igualtat i Feminismes, Salut i Interior i recull informació bàsica sobre el fenomen i pautes per a millorar-ne la prevenció i abordatge.

Al País Valencià, la policia espanyola i la Guàrdia Civil han confirmat que investiguen uns quants casos de punxades a dones de Xàtiva, Dénia i la Vall d’Uixó. Almenys catorze joves han estat ateses i, segons publica el diari Levante, s’han presentat un total de set denúncies per intents de submissió química. Cap de les afectades tenen lesions i el resultat de les anàlisis ha donat negatiu en substàncies tòxiques.

Arran d’aquests fets, la Conselleria de Sanitat prepara una actualització del protocol d’atenció integral, sanitària i judicial a les víctimes d’agressions sexuals, que data del 2019. El conseller Miguel Mínguez ha explicat que la modificació vol incloure un apartat específic sobre l’atenció a les víctimes de submissió química amb punxades. L’actual tan sols preveu l’actuació mèdica en cas de detecció de “drogues facilitadores de l’assalt sexual”.

Per la seva banda, el president del Consell, Ximo Puig, ha demanat de limitar i vigilar al màxim els espais de lleure nocturn on hi ha hagut casos de punxades. “Els agressors han de ser tractats com el que són: delinqüents. No s’ha de fer cap altra consideració. És absolutament immoral”, ha declarat.

A les Illes, la Guàrdia Civil ha informat que investigaven sis casos de punxades en discoteques d’Eivissa (4) i Mallorca (2). Segons un comunicat del cos, tres dones han presentat denúncia, mentre que en els altres casos s’han obert diligències d’ofici. Cap de les punxades va derivar en robatori ni agressió sexual.

Arran de l’onada de punxades, l’Institut Balear de la Dona (IB-Dona) ha elaborat un protocol d’actuació centrat en la manera com les discoteques han d’atendre a les víctimes. A més, també demanen rapidesa als metges a l’hora de fer les anàlisis. Diuen que s’han de fer com més aviat millor per detectar-hi les possibles substàncies tòxiques.

La directora de l’IB-Dona, Maria Duran, explicava a IB3 que les dones, quan reben una punxada, poden pensar que les han drogades i que això és una limitació i una amenaça. Així mateix, ha demanat d’entendre què passa i diu que la intenció dels agressors és d’espantar i preocupar.

Finalment, a Andorra, segons els mitjans locals, aquesta matinada s’ha detectat el primer cas de punxada. La víctima és una dona que participava en la festa major de Sant Julià i ha estat traslladada a l’Hospital Nostra Senyora Meritxell. La policia investiga els fets, però ara per ara no hi ha cap sospitós i estan pendents dels resultats de les anàlisis de la víctima.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any