Què diu el nou protocol per a abordar les punxades als espais de lleure nocturn?

  • L'objectiu del nou document és de "reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents"

VilaWeb
Redacció
30.07.2022 - 17:58
Actualització: 31.07.2022 - 22:20

La Generalitat de Catalunya ha actualitzat els protocols per a abordar les punxades als espais de lleure nocturn, com ara les discoteques. Segons un comunicat difós avui, “l’objectiu és reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents, de manera que es pugui abordar amb la màxima coordinació i eficiència”. Es tracta d’un document conjunt dels departaments d’Igualtat i Feminismes, Salut i Interior que recull informació bàsica sobre el fenomen i pautes per a millorar-ne la prevenció i abordatge.

Com actuar davant la sospita de punxada?

Si s’intueix que es pot haver produït una punxada, el protocol subratlla la importància de fer cas de les sensacions de la persona afectada, i de demanar o oferir suport. Es recomana d’evitar anar a casa directament i dirigir-se a un centre sanitari al més aviat possible. A més, destaca que les víctimes preferiblement han d’anar acompanyades a fer-se les proves pertinents.

Un cop s’arriba al centre sanitari

El centre sanitari haurà de seguir, d’entrada, el protocol de punxada accidental. A continuació caldrà valorar l’activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal fer durant les setanta-dues hores posteriors a la punxada.

La importància de fer una anàlisi toxicològica

El document, aprovat ahir, actualitza el protocol existent i estableix la necessitat de fer una anàlisi toxicològica. En cas que se sospiti que hi ha pogut haver una agressió sexual, s’activarà el protocol d’atenció per agressió sexual recent. Tot i això, el govern recorda que entre els casos de punxades detectades a Catalunya fins el 29 de juliol, no s’ha tingut coneixement de cap mena de fet delictiu posterior, tampoc violències sexuals.

Acompanyament a la víctima i denúncia de la punxada

En cas que es consideri oportú, el centre sanitari proporcionarà suport psicològic a la persona afectada. A més, qualsevol persona que rebi una punxada té a la seva disposició tota la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes i LGBT-fòbiques, present arreu de Catalunya. Les persones afectades per una punxada també poden dirigir-se a les comissaries dels Mossos d’Esquadra per tramitar una denúncia.

El nou protocol recull un conjunt de recomanacions per als ens locals i comarcals i per als mitjans de comunicació. Als primers, els demana de reforçar les estratègies de prevenció als espais de lleure nocturn, i millorar la coordinació amb tots els agents implicats. Quant als mitjans, els recorda que cal informar sense crear alarma social, tot respectant el dret d’intimitat de la persona afectada i del seu entorn.

Habilitar punts lila als espais de lleure

L’Observatori Contra l’Homofòbia també ha fet públic un nou “Protocol davant la submissió química” on reclama que s’habilitin punts lila als espais de lleure per tal que hi hagi “una ràpida intervenció”. Entre més coses, aquest document conclou que és bàsic que el personal dels locals “tingui una formació adequada” en aquest àmbit. A més, recomana que els espais de lleure difonguin a les seves xarxes socials “informació preventiva o d’immediata actuació” per contribuir a “un imaginari d’espais segurs i amables”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any