Barcelona forma treballadors del lleure per prevenir i detectar situacions de violència sexual

  • La Guàrdia Urbana implanta patrulles nocturnes permanents a quatre àrees de la ciutat per generar "itineraris segurs"

VilaWeb
Redacció
30.07.2022 - 08:39
Actualització: 30.07.2022 - 11:32

La Guàrdia Urbana i l’Àrea de Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona fan formació a treballadors i operadors de l’àmbit del lleure nocturn per oferir-los eines per a prevenir i detectar situacions de violència sexual. Per ara, ja han format un centenar de treballadors i l’objectiu és que n’hi hagi més que puguin seguir aquesta formació, que és voluntària i comprèn aspectes legals, com detectar possibles agressions, com actuar en cas que es produeixin i quina atenció cal oferir a la víctima.

Gemma Alfonso, sots-inspectora de la Guàrdia Urbana de Barcelona, explica que treballen de manera molt coordinada amb el sector del lleure nocturn i la seguretat privada perquè tinguin eines per a “tallar” dinàmiques que es puguin donar tant dins com fora dels locals. Els formen perquè atenguin immediatament la víctima, l’assessorin i truquin al 112 perquè hi vagi alguna patrulla del cos o dels Mossos d’Esquadra.

Segons Alfonso, les formacions no tan sols cerquen de detectar o prevenir situacions evidents d’agressió o d’abús sinó també de treballar la sensibilitat per a detectar noies que es trobin en situació de vulnerabilitat, bé sigui en casos d’ingesta d’alcohol o de consum de drogues o en casos de submissió química. La formació també aborda, per exemple, la importància de conservar les proves, com ara el got o la beguda, si se sospita que es tracta de submissió química.

Durant les sessions de formació fetes fins ara, s’han posat casos pràctics en què els operadors del lleure nocturn han pogut compartir dubtes i reflexions sobre com actuar. Hi han participat cambrers, responsables de sala, controladors d’accés i personal de seguretat.

El sector del lleure valora molt positivament el projecte impulsat per la Guàrdia Urbana. Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i un dels responsables de la sala Razzmatazz de Barcelona, assenyala que els sembla un bon complement a les formacions que ja es fan. “Crec que ajuda sobretot als serveis de seguretat i a la gent que treballa a les sales a saber com actuar i quins recursos tenen per a detectar possibles delictes i actuar-hi.”

Itineraris segurs

D’ençà del 2020 els itineraris segurs eren presents en grans esdeveniments com ara festes majors i festivals de música, o bé en dates assenyalades com ara Cap d’Any i la revetlla de Sant Joan. A això se sumen quatre itineraris més: Front Marítim, Poblenou, Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi, on es desplegaran patrulles de la Guàrdia Urbana que vetllen perquè els recorreguts habituals entre els locals de lleure i el transport públic i les zones de l’entorn siguin segurs en tots els sentits.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any