Puigdemont presenta l’estructura d’estat ‘que donarà rigor i seguretat al full de ruta’

El president encoratja la Comissió Jurídica Assessora a fer la seva feina des de la independència i amb vocació de servei 'en el moment especial' que viu el país

VilaWeb
ACN
23.02.2016 - 10:06
Actualització: 23.02.2016 - 11:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha definit la Comissió Jurídica Assessora com ‘l’estructura d’estat’ que ‘garantirà el bon fer, rigor i seguretat dels treballs que les institucions’ han de fer per desplegar ‘l’inoblidable, indefugible i irrenunciable encàrrec’ que ha fet el poble de Catalunya a través del seu Parlament. Durant la presa de possessió de cinc membres nous de la comissió, Puigdemont ha encoratjat els juristes a fer la seva feina des de la independència i amb vocació de servei, conscients del ‘moment especial’ que viu el país. El president de la Comissió Jurídica Assessora, Albert Lamarca, ha definit l’ens com un ‘consell d’Estat’ i ha reivindicat que la llei ‘és l’expressió de la voluntat popular representada en un Parlament escollit pel poble’. Lamarca ha criticat els que utilitzen les lleis per afavorir interessos propis i no l’interès general de tots els ciutadans.

En presència de la majoria de consellers, Puigdemont ha presidit l’acte de presa de possessió de cinc nous membres de la Comissió Jurídica Assessora: Marc Marsal, Alfredo Galán, Joan Pagès, Sonia Ramos i Antoni Vaquer. Els nous integrants han estat nomenats per a un període de sis anys, renovable per a sis més. Alhora, han cessat Josep-Enric Rebés, Eladi Crehuet, Tomàs Font, Susana Sartorio i Àngel Garcia. Els nous membres han promès ser fidels ‘a la Constitució, a l’Estatut, a les lleis i a les institucions de Catalunya’.

Durant el seu discurs, Puigdemont ha destacat la Comissió Jurídica Assessora com una estructura d’estat ‘precisa i indispensable’, que garantirà que el desplegament del mandat del 27-S es fa ‘amb rigor i amb seguretat’. Ha apel·lat al lema que fa servir l’ens, ‘seny i saber’, de cara als temps que vindran. ‘És aquest seny i aquest saber que esperarem sempre trobar en els vostres actes, com segur que en els temps que han de venir sabrem tenir per continuar el camí traçat’, ha afegit.

El president ha encoratjat els membres de la comissió a fer la feina ‘des del rigor, des del coneixement, des de la independència i sobretot amb vocació de servei’, els valors sota els quals va néixer aquest ens en temps de la Generalitat republicana, ha dit, sota els quals va ser restituïda per la Generalitat autonomista i sota els que ‘continuarà prestant servei en l’estat que democràticament s’està construint’.

Uns valors, ha continuat Puigdemont, lligats a la llibertat i al respecte. I citant el catedràtic de Dret Administratiu Tomàs Font, ha remarcat que a Catalunya les lleis ‘són fetes amb la col·laboració de tots els estaments, i d’això prové que no siguin expressions autoritàries, sinó l’expressió del seny i del saber de les institucions que hi participen’. També ha destacat la tradició jurídica catalana, forjada al llarg de la història i anterior a la Constitució, com el codi civil català.

Per la seva part, el president de la Comissió, Albert Lamarca, ha reivindicat la independència dels juristes. ‘No som aquí per buscar un somni, el de la independència dels juristes, nosaltres som el somni’, ha assenyalat.

Lamarca ha defensat que la llei és ‘l’expressió de la voluntat popular representada en un Parlament’. Al seu parer, ‘aquesta és la primera legalitat, el fonament de l’estat de dret’, i ha carregat en aquest punt contra els ”picaplets, leguleyos i entrebancadors’ de les lleis i de les llibertats, que només les fan servir ‘per afavorir els interessos propis i no l’interès general de tots els ciutadans’.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes