La defensa de Carles Puigdemont i Toni Comín ha presentat un recurs al Tribunal Suprem espanyol perquè deixi sense efecte immediatament l’ordre de detenció contra tots dos. Segons l’escrit, al qual ha tingut accés VilaWeb, el fet que demà la Junta Electoral espanyola proclami la llista d’eurodiputats elegits el 26 de maig a la circumscripció espanyola fa que Puigdemont i Comín tinguin la consideració d’eurodiputats a tots els efectes, és a dir, amb les prerrogatives d’inviolabilitat i d’immunitat parlamentària. El manteniment de l’ordre de detenció, diu la defensa, és contrari al dret de la Unió i, per tant, ha de ser retirada.

la Junta Electoral espanyola ha imposat que dilluns, 17 de juny, els eurodiputats electes facin el tràmit de jurar o prometre la constitució espanyola. El Suprem té pendent de pronunciar-se sobre la petició de la defensa d’Oriol Junqueras d’anar a l’acte, que es fa al congrés espanyol; de moment, la fiscalia s’hi ha oposat i l’advocacia de l’estat s’hi ha avingut. Tanmateix, la defensa de Puigdemont recorda que ‘ja és parlamentari europeu electe, i aquesta condició de iure no pot ser qüestionada ni desvirtuada per cap acte posterior a la seva elecció, sinó que resta pendent només de la publicació i la certificació per la Junta Electoral.’

La defensa de Puigdemont invoca el protocol número 7 sobre els privilegis i les immunitats de la UE, és a dir, que tenen d’immunitat i que la suspensió de les prerrogatives si no juren la constitució en el termini de cinc dies després de la proclamació com a candidats és contrària al dret de la Unió.

Afegeix que tota mesura contra les prerrogatives dels eurodiputats haurien de passar per un suplicatori al Parlament Europeu. I que mentrestant s’ha de garantir la llibertat de moviments dels parlamentaris per a assistir a les sessions, inclosa la presa de possessió a la sessió constitutiva del 2 de juliol.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.