Puigdemont: la carta insòlita d’un president insòlit

"Puigdemont ha trencat el silenci amb una carta que, més que opinar sobre el pacte de govern, posa el dit en la nafra de la desunió independentista"

Vicent Partal
21.05.2021 - 19:51
Actualització: 21.05.2021 - 21:43
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Immediatament després de la proclamació del Molt Honorable Senyor Pere Aragonès com a 132è president de la Generalitat de Catalunya, el president Puigdemont va trencar el seu silenci de dies, que tant havia fet parlar i que havia estat font de tantes especulacions. I ho va fer amb una carta insòlita, que cal llegir amb molta atenció. Insòlita pel to, per la reflexió que comporta i per l’ambició intel·lectual que dibuixa. La carta d’un president insòlit.

L’atenció mediàtica s’ha concentrat de seguida a veure si Puigdemont beneïa el pacte de govern o no, però aquest és, precisament, l’aspecte menys evident de la missiva. Ell ja diu d’entrada que està al servei del president Aragonès, però no fa cap al·lusió directa al pacte ni al govern que es formarà. Això sí, remata el text amb una declaració que no és gens ambigua: “Sigui com sigui i a desgrat dels qui ho voldrien altrament, continuaré defensant el referèndum de l’1 d’Octubre i la proclamació de la república catalana com a fonaments de la independència de Catalunya i, per tant, de l’estat català.” Una afirmació ben rotunda que s’ha de llegir al costat d’una altra frase on diu que “sabem que l’estat no té cap voluntat d’abordar amb honestedat i ganes un procés de negociació com el que s’esperaria en una democràcia consolidada”.

Hi ha un punt del text que m’ha cridat l’atenció, que és la citació de J.V. Foix arremetent contra la desunió. Puigdemont llegeix molt, moltíssim. I no m’imagine que haja triat a la babalà aquest text que explica com Foix va viure amb un dolor intens la divisió de l’independentisme als anys trenta. Una divisió que afirmava que era la causa per la qual Catalunya no havia esdevingut un estat.

Hi ha un altre text del poeta i activista de Sarrià, que no és concretament el que cita el president Puigdemont però que pot ajudar a entendre la transcendència d’aquesta mirada històrica que crec que Puigdemont busca. En un article titulat “El deure dels ciutadans”, Foix explica que en tots els països d’Europa que han guanyat la llibertat, els grups independentistes sempre han concorregut units a les eleccions per tenir la màxima força possible. I es dol que: “Només el nostre país ha d’ésser testimoni d’aquest espectacle: els seus devots fidels, a l’hora de servir-la amb més lleialtat, defermen llurs passions partidistes o sectàries per promoure davant l’adversari, que entre nosaltres és a l’interior, una batussa civil, millor, unes ‘guerres civils’ en les quals gairebé cada patriota forma i mana un estol advers”.

[L’article sencer de J.V Foix el teniu ací i si voleu llegir més articles en la mateixa línia, els trobareu ací.]

En aquest sentit, la carta de Puigdemont, més que posicionar-se sobre l’acord autonòmic, a curt termini, es posiciona sobre els “estols”, amb la mirada llarga, republicana. I explica el seu comportament tan poc habitual, d’acord amb aquesta distinció i aquest principi tan essencial per a ell que és la unitat.

En la carta hi ha un recorregut amarg per tot allò que li han fet passar aquests anys, això és cert. No és que no fos investit president quan la ciutadania l’havia votat. És que els altres partits polítics li han negat el paper i la responsabilitat històrica que té i s’ha planificat un acarnissament, una persecució constant contra ell, paral·lela a la repressió de l’estat espanyol però que a ell li fa més mal personal encara, “des de cròniques en diaris seriosos fins a programes d’humor, passant per pràcticament tota la tertuliada nacional.”

Fins al punt que, explica, va decidir d’apartar-se de les negociacions per a formar govern, tot i ser el cap de llista de Junts. Per evitar que la inèrcia de la cacera fos un impediment a això que proclama que li importa més que res, que és la unitat de l’independentisme. Més i tot: per evitar que la seua figura fos utilitzada per explicar, en positiu o en negatiu, un acord de govern que ell reclama que ha de “ser explicat d’una manera molt més rigorosa i esforçada que no pas a partir de l’argument simplista i deshonest de vincular-lo” als seus “suposats desitjos o interessos personals.” I afegeix: “Alguns ja tenien la crònica escrita, el comentari a punt o el gag enregistrat.”

Aquesta decisió, n’estic ben segur, ha tingut i segurament tindrà un preu polític alt en relació amb l’acord que s’ha acabat signant. Però com que ell no diu què pensa del pacte, jo no especularé ara en aquest sentit. I en qualsevol cas, aquesta no és la qüestió central, sinó que hi ha dues coses del text que s’han de retenir perquè quedaran per quan s’haja de llegir com la referència per a explicar esdeveniments futurs.

La primera és la coherència indiscutible en la pràctica que fa de la unitat. El debat sobre la unitat s’ha convertit en una arma llancívola en mans de fanàtics de banda i banda, però el president Puigdemont l’ha recollit i l’ha desarticulat, pagant-ne el preu personalment. Assumint-ne ell tots els costos. És un gest molt inusual que amplifica, justifica i aporta coherència a la seua crítica, quan en la mateixa carta diu que si es tractava de negociar, i hom afirma avui que estar junts en el govern fa més poderosa la posició negociadora, aleshores hauria estat molt millor haver guanyat totes les eleccions catalanes des del 2015 amb una proposta unitària que no únicament les hauria guanyades molt més àmpliament sinó que hauria assegurat batllies independentistes, començant per Barcelona, diputacions i un poder a Madrid molt superior al que es té ara “a partir de la suma de debilitats o petites victòries particulars.”

I la segona cosa a remarcar, més encara en vista del ple d’investidura d’ahir, és la tesi segons la qual “les eleccions no les va guanyar cap partit independentista”. “Ni ERC, ni Junts ni, per descomptat, la CUP. Les eleccions van tenir un clar guanyador, i aquest és el moviment independentista en el seu conjunt i en la seva diversitat.” Cosa que li fa dir que “cap acord i cap estratègia no es poden basar en l’hegemonia d’un determinat partit –posem per cas, de Junts– sobre el conjunt del moviment sinó que ha de considerar i respectar aquesta diversitat i transversalitat” i que “no hi pot haver cap acord que sigui fet en contra d’una part d’aquest moviment.”

En resum, Puigdemont ha actuat amb el sentit d’estat que sempre s’exigeix a ell mateix i ha demostrat amb fets indiscutibles que creu en la unitat i li dóna valor –tant com per a sacrificar-se ell mateix si cal. Però avisa que sense unitat no hi haurà independència. Quan toque, doncs, aquesta carta insòlita d’ahir no podrà ser llegida com un simple text més.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Serramià
Jordi Serramià
21.05.2021  ·  22:05

Espero que torni ben aviat a Catalunya per acabar la feina del 27 d’octubre. És l’únic líder independentista que es mereix tots la meva confiança, lluny dels aprenents de cadiraire que hem d’aguantar. Visca Catalunya lliure!

Josep Maria Bagant
Josep Maria Bagant
21.05.2021  ·  22:08

Suposo que el sentit d’insòlit és en l’accepció d’extraordinari. Però per molt insòlita que sigui la carta diu el que una gernació d’independentistes defensem, la unitat d’acció (eufemisme d’anar junts on calgui). I que la haurem d’imposar als polítics miops des del carrer. Fantàstic MHP Puigdemont!!

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
21.05.2021  ·  22:10

Ostres, Sr. Partal! S’ha llegit la carta tota sencera? Fa unes interpretacions que jo no sé veure.
Quan vostè escriu “respecte de l’hegemonia d’un determinat partit, posem per cas Junts…” no seria més honest per part seva escriure “posem per cas ERC…”?
Què us passa a VW,? No sou més millor que un Ara o un TV3 o un CatRàdio. Encara me’n faig creus que no us convidin a cap tertúlia a la corpo…

Josep Salart
Josep Salart
21.05.2021  ·  22:16

El sentit d’estat d’aquest MHPresident, farà una vegada més avergonyir-nos de no estar a la seva alçada. Mentre molts el recolzarem, d’altres, com diu ell, en faran gags.
Aquesta és la part majoritària de Catalunya, gent titella sense sentit de la história i sense ganes de deixar de ser espanyol i/o col.laboradors de l’estat repressor. Com els dirigents d’ERC, els votants tantsemenfumistes o els periodistes partidistes i interessats en no deixar d’estar amorrats a la menjadora. Falsos ¡¡

Josep Usó
Josep Usó
21.05.2021  ·  22:18

Ja fa anys que el president Puigdemont es comporta com un home d’estat. Un líder de molt nivell. Per contra, molts dels polítics “de primera fila”, només miren des d’una perspectiva de partit. Això indica que pensen segons el marc mental de la metròpoli. Afortunadament, la població ha tastat la llibertat i això actua com a revulsiu davant totes les maniobres de via estreta que fa anys i panys que es succeeixen. Sembla que la independència vindrà de fora, a l’hora de la veritat. No la pilotarà el govern de la comunitat autònoma catalana.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
21.05.2021  ·  22:20

Ostres la veritat és que tot plegat és molt insòlit i certament el President és un fora de sèrie
Però el President està molt silenciat pels mitjans
Vicenç, m’agradaria que Vilaweb recolzés el President anant a totes, sense tanta “equidistància” ni “políticament correcte
A l’estil del teu editorial de fa dos dies, que et va sortir tal com raja, natural sense callar-te res.
Potser el President et va llegir i es va decidir a fer aquesta carta “insòlita”

Ed Garrido
Ed Garrido
21.05.2021  ·  22:21

Sempre a les ordres del president de veritat, el MHP Puigdemont.

Isabel Pitarch
Isabel Pitarch
21.05.2021  ·  22:28

@ francesc Gilabert
La frase que Vd cita no es de V. Partal, sino del President Puigdemont. Se encuentra al final de la pagina 2.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
21.05.2021  ·  22:33

El MHP Carles Puigdemont és, en aquest moment, l’únic polític amb lletres majúscules. La resta no li arriben a la sola de les sabates. President, no està sol i no ens rendirem fins aconseguir la llibertat. Sempre al seu costat.

Antonia Codina
Antonia Codina
21.05.2021  ·  22:39

La unitat costa, sempre ha costat molt. Entrem en un mandat molt complicat. I més que ens el faran des del gobierno. Cada elecció com diu la carta des del 2015 si les haguéssim fet amb lleialtat i unitat, és possible que els resultats haurien estat molt millor. Alguns partits no varen ni voler parlar d’anar a eleccions amb llistes conjuntes. Aquesta carta penso que és d’una gran generositat per la seva part. Tant en l’àmbit personal com institucional. Esperem amb molta expectació tot el que està per venir.

Ramon Vendrell
Ramon Vendrell
21.05.2021  ·  22:42

Es l’unic president legitim que te visio d’estadista i espero que algun dia no llunya presideixi la republica catalana. Molts anims MHP Carles Puigdemont.

JORDI DE
JORDI DE
21.05.2021  ·  22:48

La carta és insòlita, l’actitud no tant: també va desentendre’s del pacte de la Diputació, però no l’ha pas combatut. Més que virtuosa, em sembla una carta que vol ser hàbil: busca protegir el seu retorn de tota la indignitat que viurem. Ho pot aconseguir.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
21.05.2021  ·  22:48

Fa molts anys que sóc i penso com persona d’esquerres.
Ara bé: Quin gran sentit d’Estat té el President Puigdemont!
Persona honesta. I que estima la seva patria!!

Repeteixo. Sóc persona hormonalment d’esquerres.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
21.05.2021  ·  22:50

No Vicent, no !

El meu Molt Honorable President de la Republica Catalana és una d’aquelles figures que en cada segle apareixen una dotzena o un poc més.

En són éssers que guaiten el món amb perspectiva duradora. El “polítics” intenten resoldre immediateses i urgències.

Els líders d’Estat, no en són polítics a l’ús, sinó, que, per circumstàncies cojunturals són destacades per a canviar situacions que semblen impossibles de capgirar. Blocades perquè els fets del moment no permeten fer-les fluir i que al cap de segles -amb perspectiva- s’hi veu la nova visió del món entesa i assumida en general per l’assentiment generalitzat del món. No només del rogle nacional al què pertany l’estadista.

Em fa l’efecte que, finalment, em faré del Consell DE La República.

Fa un parell d’anys en aplicar al Principat matusserament el “me n’ix de l’escrot” la repressió disfressada de 155 i -als altres dos territoris petites dosis del mateix per no emular la guerra de descolonització- vaig reclamar en els meus comentaris als teus editorials la “coordinació íntima i lleial de la Generalitat d’Amunt” amb el “Grup Transversal del Govern a l’Exili” de Waterloo. Doncs, la feblesa de la Generalitat Interior Ocupada i que tenia menys ressorts que una diputació, caldria que fóra estintolada pel Govern a L’exili. Recordadereu que volien fer-hi president el mateix M. Rajoy, i no s’hi van atrevir finalment.

L’única “peça” on requeia la legimitat de l’1 d’Octubre. Que, endemés, restava lliure dels tentacles colonials españols.

Un altre any després -més o menys- hi ha la creació d’una institució transversal que és el Consell “de” la República.

“DE” per a mi. No m’agraden els eufemismes. Que tampoc ens n’agraïran. Ans el contrari: se’n rifaran, faces què faces.

Hi ha, a més a més, els “Homes de la Nació”, com ara, en Lluís Puig, en Toni Comín, etc. que ajuden i recolzen que En Puigdemont siga la cara “pública” d’una realitat que pertorba íntimament els poders colonials i les mirades d’enveja dels connacionals de partit-secta que els fa reglotar la seua pròpia mediocritat.

Josep Blesa (València)

PS: com a valencià faig meues les paraules del meu commatriota illenc En Sebastià Vidal-Joan “Com a mallorquí us consider l’únic president de tot Catalunya, del meu país. Us honora la vostra actitud tant com deshonora la de molts d’altres que es barallen per quatre miques. Salut i coratge!”

I qui vulga entendre-hi, que n’entenga !

Roser Caminals
Roser Caminals
21.05.2021  ·  22:54

L’únic amb mirada llarga d’estadista. L’únic que veu el bosc sense perdre’s entre els arbres.
El necessitem de nou a Perpinyà, adreçant-se als catalans.

Maria Rosa Andrés
Maria Rosa Andrés
21.05.2021  ·  22:58

El President Puigdemont, polític de mirada llarga, íntegre i l’ únic polític d’ aquest nivell q per ara ha tingut Catalunya. És la bèstia ( i perdoneu President) a batre, i a molts mediocres de casa els hi va bé això encara q ho dissimulin. L’ únic q pot sostenir l’ independentisme de les urnes de l’ 1 – O.
Respectaré el President elegit, perquè encara q sé em decebrà, és el President de Catalunya. Com m’ ha decebut ( o no per esperada) l’ esquerra anunciada per els seus representants.
Sempre al costat del President no investit Carles Puigdemont per cobardia d’ un Parlament q ens ha portat a tots on volien els constitucionalistes.
Salut i força President Puigdemont.

Maria Teresa Vernet
Maria Teresa Vernet
21.05.2021  ·  23:00

Hi ha polítics, politiquets, politicastres i persones al servei d’un projecte de país i per al país. Aneu-los posant les etiquetes vosaltres mateixos…

Quim Calvo
Quim Calvo
21.05.2021  ·  23:01

Benvolgut Francesc Gilaberte, no entenc el seu comentari. Tal com li dieu al Sr. Partal, heu llegit la carta sencera del MHP Puigdemont?

Natàlia Domingo
Natàlia Domingo
21.05.2021  ·  23:09

Gràcies Partal. Per mi segueix i seguirà sent Puigdemont el nostre president, amb tots els respectes.

Oriol Gordó
Oriol Gordó
21.05.2021  ·  23:11

Realment, aquesta carta ha estat com un bàlsam per molta gent. De nou, el president ens assenyala el camí. Respecte, confiança i lleialtat entre independentistes. Ara això significa que caldrà que fem un intent seriós i honest (sí, ja tots sabem que abocat al fracàs) d’establir una taula de negociació amb l’estat espanyol, o el seu govern. Però sense abandonar mai el primer d’octubre ni deixar de preparar l’embat democràtic.

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
21.05.2021  ·  23:27

Des d’avui hi ha un president de la Comunitat Autònoma de Catalunya i un President de la República Catalana.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
21.05.2021  ·  23:38

Francesc Gilaberte: Llegir un document,(en aquest cas la carta del President Puigdemont),abans d’escriure un comentari,fa que la posibilitat de fer el ridícul sigui improbable.

Joan Pagès
Joan Pagès
21.05.2021  ·  23:43

El problema dels catalans és que en lloc de ciutadans d’un país democràtic som seguidors de gurus sectaris i no sabem identificar els autèntics líders quan entren en escena política. Ens engalipen amb la facilitat pròpia dels qui tenen la paella pel mànec des de fa 300 anys i no pensen deixar-la anar. Dels qui ens han amagat la història i ens manipulen i intoxiquen a diari amb una bateria de periodistes i tertulians pagats per defensar l’statu quo i els privilegis dels de sempre.
Cap polític català no fa ni pessigolles als poders fàctics madrilenys, excepte el president legítim exiliat a Bèlgica, que està posant en evidència les altes magistratures de l’estat en els tribunals internacionals. El malson de Madrid és el retorn de Puigdemont defensat per milions de catalans. Però nosaltres acabem d’investir un membre de l’opus afí a l’oligarquia catalana de matriu franquista, tot plegat perquè ens l’han disfressat de republicanet progre, i del president legítim només en fem acudits. Preparem-nos per quaranta anys més de desmantellament del país i la nació.

Lluí Mor
Lluí Mor
21.05.2021  ·  23:47

El president torna a fer referència com a clau de volta a la unitat.
1- Un clam tan unanim que és sentia arreu, tan colectivament com individualment, la covid, la campanya electoral, els grans mitjans manipuladors, començant pels de casa, han conseguit que no se’n parles.
2- No només han aconseguit desactivarla, ens han tornat a dur a les trinxeres, com sempre.
3- Ens coneixen bé, els catalans, majoritariament no estem predisposats a lluitar, ens sentim més comodes guardant el poc que queda i esperant que el vei s’arruini, és dir som de mirada curta i gambada llarga.
Diuen que, “una flor no fa estiu” i el president Puigdemont ha set una flor, però com diu la dita, no farà estiu, ja ens en cuidarem entre tots.

Gràcies a tots els comentaristes de vilaweb, un compromis que és troba a pocs llocs. Ja ho vaig dir l’altre dia, veig que el senyor Partal està mol dolgut. Vindran temps millors, se’ns dubte.

Mati Sancho
Mati Sancho
21.05.2021  ·  23:52

Espere que es torne a complir el refrany de qui riu l’últim riu més a gust i que, aquesta persona en riure l’última, siga el MHP Puigdemont. I ara em pregunte, sé que molta gent sent molt de respecte per ell, no s’han plantejat que una manera d’agrair-li els seus esforços siga fer-se del Consell per la República? Com a mínim, seria una manera de tancar algunes boques malicioses.

enric llaudet
enric llaudet
21.05.2021  ·  23:54

La unitat, tant evident com difícil.
Un partit aferrat al passat que tem al futur.
Un partit que fuig del passat i no troba el futur.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
22.05.2021  ·  00:25

Unc cop més El President Puigdemont ha demostrat qu està per damunt de les mesquineses de partits i que prioritza per damunt de tot la Independència i per tant el benstar dels ciutadans de Catalunya. Gràcies al seu seny i sentit comú no cau en el sectarisme de qui disposa de la veritat sobre Catalunya, i que en conseqüència està convençut que o es fa el que ell diu o no valdrà la pena la independència, tesi que de fet rau en el fons de la priorització de que han de manar les “esquerres” per a que tot sigui perfecte. Al contrari, defensa que nimngú té la veritat sobre Catalunya sinó els ciutadans que voten i actuen en conseqüència, i que pertant anar units és esencial, cosa que la història demostra a bastament, per altre part.

Serà correspost en la seva enèssima mà estesa a tothom? Molt em temo que no. Molt em temo que entrarem en una etapa mesiànica de l’independentisme, que no només voldrà alliberar Catalunya sinó España i molt més si convé, perquè “tenim” la veritat. I d’això en diuen pragmatisme…. Valgan’s déu!

Mario Canals
Mario Canals
22.05.2021  ·  00:26

Entre tots els independentistes hem de fer un CxR mes fort, sobre tot, al territori català. Es el camí per fer realitat la República Catalana. Fidels al 1d’Octubre amb el president Puigdemont, vàrem votar i vàrem guanyar.

Carles Viñals
Carles Viñals
22.05.2021  ·  00:29

La carta del MHP Carles Puigdemont em compensa en part de les amargors acumulades al llarg de tres anys; em reconforta comprovar que la causa catalana compta encara, contràriament al que semblava, amb un esperit selecte decidit a servir-la; vulgui Déu que d’altres se li afegeixin. Prenem-ne bona nota i, com diu Josep Salart, fem-nos dignes d’ell i sapiguem estar a la seva alçada. Aprenem d’una vegada per totes que, tractant-se de Catalunya, els catalans no hem de votar sigles; hem de votar HOMES.

Gràcies per l’editorial, Sr. Partal. Si en altres ocasions l’he criticat, aquest el subscric plenament. Tant de bó no sigui l’únic ni l’últim.

alexandre Cases
alexandre Cases
22.05.2021  ·  01:03

Jo li demano per favor a Puigdemont que surti i es distregui,que es busqui nòvia i que s’ho passi bé, que vagi al teatre i que es mantingui en forma. Que no trigarà el dia en que els mesquins i els traïdors seran desemmascarats a ulls de tothom. I que no deixi que tanta adversitat el trinxi, que quan aquells s’enfonsin en la immundícia el voldrem fresc com una rosa.

Antoni López
Antoni López
22.05.2021  ·  01:08

Aquest escrit, més que una, carta demostra què es un President d’Estat i qui és el President, de veritat, de Catalunya. Tenim el primer equip empresonat o inhabilitat
i ara juguen els del “banquillo”.
MHP Puigdemont: espero amb delit, veuros en el vostre despatx de la Generalitat.
President: Salut i sort.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
22.05.2021  ·  01:25

Un cop més, la meva lleialtat i respecte envers el president legítim de Catalunya, MHP Carles Puigdemont.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
22.05.2021  ·  02:51

Sempre amb vós, president.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
22.05.2021  ·  05:02

MHP Puigdemont, l´únic president actual de Catalunya. Estem amb vostè i preparats per la mobilització. NO reconeixem els imposats per l´estat espanyol.

Núria Castells
Núria Castells
22.05.2021  ·  05:56

Només em puc sentir representada per qui no renuncia a l’1-O, que és el dia que, políticament, m’enorgulleix més d’haver viscut.
Va ser un dia fundacional en què el poble, unit, va exercir la democràcia fent front a la barbàrie. Un dia profundament revolucionari. Per això, la llum d’aquell dia segueix acompanyant tanta gent pels camins tan incerts que ens ha tocat de recórrer després. Aquella llum és un far.
I això és el que sé segur.
I per això, només em representa qui s’hi manté fidel. Tot i els errors i les dificultats i el que hagi passat després i el que sigui que ens espera.

Necessitem polítics amb talla moral.
I la força és en el poble, quan es mostra digne del seu somni.
Endavant, MHP.
Gràcies.

Rosa Guallar
Rosa Guallar
22.05.2021  ·  06:17

Estimat President Legitim Carles Puigdemont, vostè sap que ara tenim en Pere Aragonès com a President autonòmic del que ell en diu “la primera Generalitat repúblicana”, que fa mal d’orelles sentir-ho i sort que en Carles Riera de la CUP li va corregir en el Ple d’investidura dient-li que de republicana res de res, que la Generalitat segueix sent una administració que penja de l’Estat espanyol. Aquí si que hi ha tutela!! Aquesta és la trista realitat. I vostè, MHP Carles Puigdemont, ho ha de ser de la República Catalana Independent. Tenim esperança!!! i molt agraiment pel treball que feu a l’exili, que és tangible i dóna fruits.

Josep B.
Josep B.
22.05.2021  ·  06:21

Ahir es va viure festa als despatxos i fredor al carrer. Crec que queda tot explicat.

Ferran Puig
Ferran Puig
22.05.2021  ·  07:02

@francesc gilaberte
Haurem d’estar atents a vós perquè el vostre comentari és més propi d’un troll malintencionat que d’un error.

Carles Blas
Carles Blas
22.05.2021  ·  07:05

Si ens volem moure ho hem de fer des del consell de la república. I tenir memòria dels que només volien perllongar l’autonomia quan siguem independents.

Jo també dono suport al MHP Puigdemont.

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
22.05.2021  ·  07:19

Dignitat, coherència i mirada llarga .
El MHP Carles Puigdemont , te a mes a mes, sentit d’Estat i generositat personal.
Tot el meu suport i respecte per l’única persona que reconec com a President Legítim .

Visca la Republica Catalana !!*!!

Albert Miret
Albert Miret
22.05.2021  ·  07:27

Sort dels comentaris

marga guasch
marga guasch
22.05.2021  ·  07:32

Marededéu quins comentaris !, l’únic president legítim, l´únic amb sentit d’estat ! (que no es va presentar de primer de llista per Junts a les eleccions del 14D ?)

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
22.05.2021  ·  08:01

Tristesa i desolació. Jo no penso acceptar aquest putxinel·li com a president. El President és en Carles Puigdemont que li van robar la presidència. O en Quim Torra que també ha sigut víctima de mafiosos. Negror i vergonya ens tocarà viure. Jo vaig a fer una llarga migdiada. Bon dia i bona hora. ☮️

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
22.05.2021  ·  08:11

Tant de bo la història es repeteixi i un dia no molt llunyà el MHP Puigdemont torni trionfant de l’exili com ho va fer el MHP Macià, arrasi per sorpresa a les primers eleccions que es facin, i aquesta vegada la república que es proclami sigui la catalana.

Esther Miquel
Esther Miquel
22.05.2021  ·  08:12

El meu suport al MHP Carles Puigdemont i al:
https://consellrepublica.cat/

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
22.05.2021  ·  08:14

Bon editorial Sr. Partal, per cert, llegir primer la carta del MHP Puigdemont ajuda a no confondre “Giliberte” amb “Gilibert”. Excel·lent com quasi sempre el comentari del nostre arquitecte Sr. Blesa. Salut a tots.

Ferran Ribó
Ferran Ribó
22.05.2021  ·  08:26

Al fil del comentari d’estranyesa de Quim Calvo. En Francesc Gilaberte escriu en aquest espai lliure de Vilaweb com a membre del grup de tertulians i opinadors ensinistrats per torpedinar des de dins l’independentisme. El seu paper no és el de llegir i analitzar honestament cartes com la del MHP Legítim Puigdemont, és una altra cosa molt diferent. Ni més ni menys. Talment com Sergi Sol, Eduard Voltas ..

Teresa Puig
Teresa Puig
22.05.2021  ·  08:30

El MH President és un home íntegre. La figura que necessitàvem i necessitem els catalans. Però el que diu ell i en Foix sobre la unitat és una veritat massa crua que no només pesa sobre els polítics, sinó també un poble que és adult i que ha estat incapaç de votar-lo de manera majoritària i donar-li la força legítima per seguir. A mi, és el poble el que m’ha decebut. I molt.
Gràcies President.

Joan López
Joan López
22.05.2021  ·  08:57

La cupula de erc tenia un objetiu a derribar,lo ha conseguido a mitjes m,son molts que no mès veiem con MHP a Carles Puigdemont el home que fà tremolar l’estat vehì. Puigdemont parla amb tristesa no de Erc que ja els coneix,crec que a Junts hi ha algù que tambè le ha decebut. Artadi no ha volgut ser-hi consellera,Artadi sap perquè ho ha fet. Aquet govern serà un mesell de Madrid.
Preparem-nos la lluita continua Puigdemont segueix lliure I te moltisima gent com jo,al seu costat.

Anims President!!!

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
22.05.2021  ·  09:02

El MHP Carles Puigdemont segueix essent el President legítim de Catalunya.
És un català, que estima el seu país Catalunya, i que l’ha volgut servir dedicant-se a la política.
Està a les antípodes dels polítics professionals que viuen de la política, i que fora d’això no tenen ni ofici ni benefici.
El MHP Joaquim Torra, també és un català honest que ha volgut servir al seu país, tot el contrari de servir-se del País.

Per a aquells fanàtics d’ER que ara criden a no insultar i al respecte, el que diré no és cap insult, només cal anar a la hemeroteca del 2017 fins ara. També els diré que no he estat mai votant de CiU o CdC o PdCAT, votava ERC, i que ara és només ER en mans de Junqueras i acòlits.

L’Oriol Junqueras és un català amb objectius egoistes, tot el contrari del MHP Carles Puigdemont, que ha sabut entabanar molta gent amb falses proclames independentistes amb un únic objectiu personal, no de servei a Catalunya. Va ser un dels artífexs del treball soterrat amb la Santamaria per a frenar l’impuls del 1-O. Només cal revisar a curt la campanya del 14-F parlant encesament d’independència, i comparar-lo amb dir després que esperem 20 anys, això si, amb els vots al sarró dels qui el van creure.
L’Oriol Junqueras s’ha voltat d’elements agressius, sense escrúpols, que han treballat a fons l’insult i la desqualificació d’altres independentistes, només per mantenir la poltrona i arribar a establir el junquerisme, còpia del pujolisme. Noms com Gabriel Rufián, Sergi Sabrià, etc.,etc., en són un clar exemple. Han fet de franc la feina bruta al feixista regne d’espanya.
Paper especial ha tingut el que va ser infaust President del Parlament, en Roger Torrent, que, seguint directrius de Junqueras, va impedir el restaurar al càrrec de President de la Generalitat al MHP Carles Puigdemont, guanyador de les eleccions del 21-D.
Per tot això l’Oriol Junqueras ha comptat amb els mitjans de comunicació espanyolistes, i amb els botifleristes TV3, CatRadio I diari ARA, controlats pels seus comissaris polítics.

Amb aquest president d’ara crec que Catalunya, i els independentistes honestos, han perdut la oportunitat de desfer-se dels Borbons, de desfer-se del feixista regne d’espanya.
Malauradament han comptat amb algú que no hauria d’haver pres part mai en les negociacions, un ostatge de l’espanyolisme, en Jordi Sánchez.

Per a JxCat, per a l’independentisme, hagués estat millor repetir eleccions, s’hagués sanejat la votació amb un Oriol Junqueras que s’acabava de treure la máscara, i amb un JxCat que recuperava els drets d’imatge i electorals segrestats pels convergents del PdCAT.

Jordi Vidal
Jordi Vidal
22.05.2021  ·  09:04

Al Francesc Gilaberte, només us diré que no heu entés res. El Sr, Partal CITA al Sr. Puigdemont. Llegeixi millor, que si no es fa idees que no son certes.

Be, al tema… Cap partit sol podrà desllurigar aquest problema, va passar als anys 30 i ara tornarà a passar. I crec que el poble ho sap. I crec també que ho sap Puigdemont. I, perdoneu-me, però no veig que els líders de ERC ho sàpiguin… o ho vulguin saber.

Qui ha fet mes per la desunió han estat precisament els de esquerra, que fins i tot quan es van presentar junts anaven a la seva. I em sap greu, molt, per què posen per davant els seus interessos als del poble. Per que com be diu el Sr. Puigdemont, no ha guanyat ningú en concret, excepte el poble. I fan molt mal fet de no fer cas a aquest fet.

Jordi Torres
Jordi Torres
22.05.2021  ·  09:09

Llegint la carta del MHP Puigdemont un se n’adona de com d’important serà per l’independentisme defensar el Consell per la República aquesta legislatura. El CxR s’ha d’enfortir i s’ha de mantenir allunyat tant com sigui possible de la festa autonòmica que tot just acaba de començar al sud dels Pirineus, regió nord-est, on ja corre el cava i es fan discursos altisonants com si tots plegats haguéssim guanyat alguna cosa importantíssima. El què s’està celebrant principalment és una victòria de partit, amplificada pels mitjans afins fins a convertir-la en una mena de victòria institucional; però seguim, que jo sàpiga, fent girar la roda autonòmica i aixafats per la bota de l’estat. Alguns celebrem també, amb satisfacció continguda, que haguem pogut arribar a un acord entre les forces ‘independentistes’ (aquesta sí una victòria conjunta) però no amb la mateixa eufòria, doncs veiem les enormes dificultats que hi tenim al davant.

Com comenta la Rosa Guallar quan cita l’encertada rèplica d’en Carles Riera al MHP Aragonès: de Generalitat Republicana res de res. Repetir la paraula República un cop i un altre no ens convertirà en una República independent (adjectiu que s’omet sempre intencionadament). Amb la seva finesa habitual el MHP Puigdemont reintrodueix l’expressió ‘Estat Català’ al final de la seva carta, potser anticipant la guerra narrativa que ja ha començat i que degradarà la paraula República fins a convertir-la en un eslògan publicitari mancat de significat. Estic encuriosit per saber quants cops s’utilitzarà l’expressió ‘Estat català’ des del Govern.

Pep Agulló
Pep Agulló
22.05.2021  ·  09:10

Insòlit perquè en aquest país, n’hi ha pocs d’homes d’Estat i massa polítics de vol gallinaci. La seva superioritat intel.lectual i moral li dona el carisme que té.

Victor Serra
Victor Serra
22.05.2021  ·  09:11

Em sembla que molta gent o no s’ha llegit la carta o no l’ha entès. Puigdemont bàsicament demana unitat, i diu que sense unitat no arribarem enlloc. Veig que alguns comentaristes ja consideren traidors fins i tot Vicent Partal i Vilaweb. On ens porta això. Puigdemont alerta contra el sectarisme, un sectarisme que hi ha a tots els partis inclòs Junts. Es queixa dels que el volen marginar com sigui, i en això hem d’estar vigilants i posar noms i cognoms. Una cosa és criticar-lo quan s’equivoca o discutir.li les coses en les que no estem d’acord i una altra és planificar la seva destrucció. Per altra banda, ERC ( i Jonqueras en particular) han donat mostres en el passat de que només voldria la independència si la fan ells. Es una actitut que han d’abandonar urgentment.I per això potser caldria apartar alguns sectaris que hi tenen massa veu.

Anna Arqués
Anna Arqués
22.05.2021  ·  09:12

“Francesc Gilaberte

21.05.2021 | 22:10

Ostres, Sr. Partal! S’ha llegit la carta tota sencera? Fa unes interpretacions que jo no sé veure.”

Hola Francesc, em sembla que és vostè qui no la llegida sencera o prou atentament, perquè el fragment a què fa referència, com si fos una aportació del Sr. Partal, és una cita textual de la carta del President

Cristina Moscardó
Cristina Moscardó
22.05.2021  ·  09:13

El MHP Puigdemont, una figura imprescindible d’ aquest tauler d’ escacs. El president legítim de Catalunya, l’ únic que no ha renunciat a l’ 1O, l’ únic que està lluitant una gran batalla contra l’ Estat, l’ únic que li està fent escac i que li farà escac i mat.. un home d’ estat amb una gran generositat. Necessitem ser molts al consell x la República. Apunteu-vos-hi! Estic segura que arribarà el dia que el President tornarà, que desbordarem els carrers i que aconseguirem ser lliures.

Berta Carulla
Berta Carulla
22.05.2021  ·  09:19

El President Puigdemont és el president legítim de Catalunya.

El sr. Pere Aragonès només és el candidat d’un partit que ha aconseguit la cadira del govern per a la seva família política, i per a Madrid. No és la família política de l’independentisme, encara que menteixin i diguin que si perquè pretenen viure i subsistir de l’independentisme. No és per tant el meu president. És un virreiet absurd. I el sr. Junqueras ha fet molt mal al país, encara gràcies que era una bona persona, que si no…

Aquesta genteta petita i absurda d’ERC ara aniran de la maneta amb Pedo Sánchez. I novament d’esquena al president Puigdemont i el CXR. Són els de les troles i triles.

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
22.05.2021  ·  09:28

Si som coherents amb el suport al MHPresident Puigdemont, i tal com proposa l’Esther Miquel, fer-se del Consell de la República és l’única reacció possible. L’alegria disparada per l’assoliment de la Presidència dels republicans explica tots els entrebancs haguts en les negociacions. Avui, i fets els fets, el meu President és el MHPresident Sr. Aragonès. Però desitjo amb tota l’ànima el retorn del MHPresident Puigdemont. Per això em vaig fer del Consell de la República. És l’única coherència possible.

Anna Linares
Anna Linares
22.05.2021  ·  09:30

Per mi ell és el líder del independentisme el que arrossega masses, un estadista com una casa de pagès, els altres tenen els seus egos personals per això no volen la unitat, vaig sentir dir que Junqueres va posar al cap del seu partit una persona de perfil baix perquè no li prengués el lideratge, i aquí està el gran problema!

Jaume Riu
Jaume Riu
22.05.2021  ·  09:32

JUGADA INSÒLITA
Mentre amb una mà escribia la carta insòlita que hem llegit, amb l’altra mà governava el vaixell de Catalunya que nevega cap a la independència.
Aquest president insòlit que no pot viure a Canonges, fa la feina des de Waterloo.
Avui, Carles Puigdemont posa sobre el tauler d’escacs una fitxa nova importantíssima en aquest moment de la partida.
Jaume Giró no està afiliat ni a JxC ni a cap partit polític. Com que no és polític, naturalment no tindrà una vicepresidència del Govern de la Generalitat, però serà la fitxa que sobre el tauler ha de controlar l’economia.
És una fitxa tècnica amb experiència professional en la cúpula de bancs privarts, i té encomanada la missió de fer efectiu a Catalunya un Banc públic a partir de les estructures consolidades de l’Institut Català de Finances. Res a veure amb governar per seguir fent el mateix de sempre, i només gestionar un pressupost retallat.
La jugada de Carles Puigdemont posa les bases per fer l’atac final des del Consell per la República, i consisteix a bastir les estructures necesàries per ser un estat independent en forma de república.
Anem bé amb professionals competents, independentistes/independents, que no són polítics de partit.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
22.05.2021  ·  09:34

Vaig llegir ahir la carta del president Puigdemont i l’hi vaig fer un comentari que reprodueixo aquí perquè el vegi tothom i perquè és el meu pensament en tot aquest afer de la desunió. Deia que la desunió de l’independentisme no està en els votants, votin què votin, són les cúpules dels partits els que tenen problemes i els que ho han de resoldre. És la seva responsabilitat. El sentit d’estat passa, en aquest moment històric, per resoldre els problemes personals d’un grapat de polítics que, sense entrar en qui té més o menys raó, han de fer un esforç de generositat per sortir del pou on ells en han posat.
Benvolgut Carles Puigdemont:
Sento un gran afecte i reconeixement per la seva persona. Crec que té la capacitat, el coratge i la cultura per dirigir la nostra nació cap a la llibertat. L’1 d’octubre és una fita històrica, una referència, un senyal tan potent que ens marca la pista per arribar a fer el cim. Però vostè va fugir -amb tota la raó i legitimitat- i el poble, aquells que hem sortit tantes vegades al carrer, a fer la via catalana, a defensar la Conselleria d’Economia aquell 20 de setembre del 17, els que després han anat moltíssimes vegades els Lledoners, els que van anar a Brussel·les i després a Perpinyà, … no vam tenir l’oportunitat per defensar la República Catalana. Ens vam quedar amb un pam de nas. Recorda la gent al passeig Lluís Companys aquell 10 d’octubre del 17, primer abraçant-se i plorant als pocs segons?. Recorda la proclamació al Parlament el 27 d’octubre d’aquell any, l’estat d’ànim dels parlamentaris -semblava un funeral- i la fugida posterior?. Vostè seria la persona perfecte per dirigir-nos, però no hi és. No hi és perquè va haver de fugir per tal d’evitar la repressió i jo li agraeixo que fugís i em sento satisfet que, des de fora, faci la feina que fa. Però ho ha de fer des de fora perquè a dins del país no podíem, no podem controlar el territori. Dir aquesta veritat no ens fa més febles. Si volem ser efectius ens hem de dir totes les veritats. Vostè ja en va dir moltes de veritats en el seu llibre “m’explico”. A hores d’ara ja sabem que la mala maror que hi ha dintre les famílies de l’independentisme ve de lluny, però sobretot -això és molt important- sabem que la desconfiança, la deslleialtat i les traïcions es produeixen entre persones, poques persones, de les cúpules dels partits. No hi ha gaires diferències entre els votants d’ERC i els de JxCat, no hi ha traïcions entre els soldats, hi són entre els generals. Vostè que, tan hàbilment, es va inventar el terme “confrontació intel·ligent” jo ara li recomano, amb molt de respecte, la “reconciliació intel·ligent”, perquè aquesta tasca només està a les mans de pocs i vostè els coneix a tots. Aquesta nova legislatura que ha nascut ha de ser l’oportunitat d’or per aconseguir la unitat imprescindible per seguir la revolta.

Victoria Pedrola
Victoria Pedrola
22.05.2021  ·  09:49

Moltes gràcies MHP C. Puigdemont, per oferir la vostra vida per Catalunya, pel vostre sentit d’estat, per la vostra honestedat, per la feinada que feu Vos i els que lluiten amb Vos.
Tots al Consell per la República!!
Esperem el Vostre retorn a Catalunya i que amb Vos de President, celebrem una Catalunya com a estat de ple dret.
Visca Catalunya lliure!!

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
22.05.2021  ·  09:58

Aquesta és la diferència entre un estadista, com el MHP Puigdemont, i una vella glòria. L’estadista ( https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2c/Charles_de_Gaulle_micro_BBC.jpg/220px-Charles_de_Gaulle_micro_BBC.jpg ) promet no defallir fins a alliberar completament la pàtria. Mentre que, amb un passat farcit de brillants serveis, la vella glòria ( https://postermuseum.com/products/connaissez-vous-mieux-que-lui-les-problemes-de-lheure ) es limita a administrar el mentrestant sota l’estreta supervisió de l’ocupant, tot reclamant la comprensió i la col·laboració general.

Aviat podrem veure també a casa nostra cartells institucionals invitant la resignada població a fer confiança a l’autoritat sobre el terreny ( https://musee-armee.fr/fileadmin/user_upload/Documents/Support-Visite-Fiches-Objets/MA_fo-affiche-population.pdf ). I QUÈ MÉS? (com diu el cartell)!

Pere Grau
Pere Grau
22.05.2021  ·  10:01

Em permeto corregir lleument les paraules del Sr. Estremera (23:27) sense treure res del seu significat que comparteixo (com molts) plenament: que hi ha un president de la comunitat autònoma i un president de la república catalana, no és des d’avui, sinó des del moment que va passar a Quim Torra el càrrec a la Plaça de Sant Jaume.

Pel President Puigdemont (per sort meva) no sóc cap desconegut. I per això em permeto dir-li aquí: no sé si la meva edat em permetrà de veure-ho: però una de les meves màximes il·lusions seria poder viure l’hora que, com un dia ja llunyà va fer Tarradellas, Carles Puigdemont pugui dir a Barcelona, en una tornada amb tots els honors: “Catalans! Ja sóc aquí!”. Encara que crec que ell ho diria molt diferent…

President Puigdemont: mentre hi hagi catalans que de debò sàpiguen pensar i discernir, vostè no estarà mai sol, bramin el que bramin tots els envejosos i tots els pobres d’esperit.

Sílvia Poll
Sílvia Poll
22.05.2021  ·  10:03

Gràcies un cop més al President Puigdemont.
Ell és i serà l’unic President a qui reconeixeré fins que em mori, perquè és l’unic que es manté fidel a nosaltres i a la seva idea de república independent.
Que dur deu ser, quan no només has de lluitar contra un estat represor sino també contra els teus, que et traeixen i menysprean fent burles i critiques amb mala llet.
Si us plau, feu-vos del Consell per la República, que ara per ara és l’unic que pot fer camí cap a la llibertat. L’Aragonés no és més que un tecnócrata a les ordres del seu cap, disposat a administrar les engrunes de l’estat represor. Em sembla que molta gent d’ERC tenen la síndroma d’Estocolm.

Joaquim Cucurull
Joaquim Cucurull
22.05.2021  ·  10:16

Sr. Gilaberte, primer apreneu a llegir i després, si voleu, descarregueu la vostra mala llet contra un dels pocs mitjans que al llarg dels anys ha demostrat la seva honestedat a l’hora d’analitzar la vida política catalana.
Cordialment Quim Cucurull

Muntsa Navarro
Muntsa Navarro
22.05.2021  ·  10:19

Un president insòlit com també va ser-ho Quim Torra, amb honestedat i fermesa. Els dos van ser foragitats pels interessos partidistes i ara només tindrem el nar fent.

Jordi Zamora
Jordi Zamora
22.05.2021  ·  10:26

A vegades hi ha comentaris que són més llargs que l’editorial. Però el brillant comentari de Josep B (06:21). demostra que es pot dir moltíssim, amb una sola línia: “Ahir es va viure festa als despatxos i fredor al carrer. Crec que queda tot explicat.”

Jordi Onrubia
Jordi Onrubia
22.05.2021  ·  10:31

Un director insòlit que malgrat veure que la immensa majoria de comentaristes recolcen JxCat i el MHP Puigdemont segueix donant suport a un partit com ER que fa tres anys i mig abandonà la Independència perquè diuen que creuen que els han promés aturar la repressió i alliberar presos per tornar a casa. Gran error. No n’hi haurà d’indults, doncs PSOEPodemos desapareixerien. Insòlit que uns subscriptors seguim llegint i donant suport a un mitjà que fa uns editorials que traspúen incomprensió i menyspreu al MHP legítim veient que la majoria dels comentaristes li fem costat total. No tan insòlit, però, si tenim en compte que som catalans i això es Catalunya. Els dos vectors essencials, però, la gent al carrer i la lluita jurídica-internacional, estan pel damunt de la resta. Som-hi!

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
22.05.2021  ·  10:50

“Des d’avui hi ha un president de la Comunitat Autònoma de Catalunya i un President de la República Catalana.”

“Ahir es va viure festa als despatxos i fredor al carrer. Crec que queda tot explicat.”

DOS MOLT INTEL.LIGENTS I SENTITS COMENTARIS. Gràcies a tots per les vostres aportacions d’avui.

El silenci del MHP Puigdemont ha estat molt fructifer. La seva carta també.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
22.05.2021  ·  10:52

Jo em quedo amb el següent: el referèndum de l’1 d’octubre i la proclamació de la república catalana com a fonaments de la independència de Catalunya i, per tant, de l’Estat català que és l’únic que pot garantir el progrés social, econòmic, cultural i lingüístic del nostre país, i ens pot assegurar un estat de dret, de Justícia i de llibertats que mai no hem conegut en la història de la nostra pertanyença forçada al regne d’Espanya.

I amb això altre: respecte, confiança, lleialtat. Merci, president Puigdemont.

Pel que que fa al “no passaran” del sr Aragonés a la intervenció del sr Garrido penso que se l’hagués pogut estalviar perquè, tal i com va redpondre aquest darrer, efectivament, ja han passat. Una altra cosa és que al Parlament de Catalunya es permetin aquest tipus de discursos. Estem sonats?

Carles Serra
Carles Serra
22.05.2021  ·  11:04

Gràcies President, té tota la meva admiració i suport; el reconec com ha President, no és el cas del botifler que hi ha ara, que només ho varen celebrar els departaments d’ER, ep!!! espero que ho hagi pagat ell O el partit, si a més aquesta festa de botiflers l’han pagat a càrrec dels contribuents, és per dir-li’s que ojala se us atrevesint els canapès.
Però com ha dit alguns subcriptors, el carrer indiferència i silenci

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
22.05.2021  ·  11:09

Francesc Gilaberte, no ha estat Vicent Partal qui ha dit “respecte de l’hegemonia d’un determinat partit, posem per cas Junts…”, sinó que ha citat el que va dir el President Puigdemont. Llegeixi bé.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
22.05.2021  ·  11:35

És indubtable que per governar bé la polis s’ha de tenir una grandesa humana com la del MH Puigdemont.

Carme Vinaixa
Carme Vinaixa
22.05.2021  ·  12:07

El presidente legítim el MH Puigdemont l’únic que ens porterà a la LLIBERTAT
Sempre al vostre costat president .

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
22.05.2021  ·  12:11

Annamanu Ràfols

Els dos comentaris que cites són aclaridors i intel·ligents.
Sumant el teu tot queda rodó i així tenim l’editorial alternatiu al d’en Partal. No cal dir res més:

Des d’avui hi ha un president de la Comunitat Autònoma de Catalunya i un President de la República Catalana.
Ahir es va viure festa als despatxos i fredor al carrer. Crec que queda tot explicat.
El silenci del MHP Puigdemont ha estat molt fructífer. La seva carta també.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
22.05.2021  ·  12:14

Carta necessària per a la ciutadania. Llegint la carta, els seus llibres i analitzant el seu comportament, és evident que poca cosa més podria haver fet. En el punt en que ens trobem ja ha quedat clar que l’enemic és Espanya però que el gran obstacle, fins avui insuperable, per assolir la independència és ERC. Hauriem d’haver deixat ERC en evidencia, perquè sinó no hi ha embat possible. Si aquest hauria de ser ara l’objectiu (com abans va ser posar en evidencia l’ Unió de Durant i Lleida o PdCat o tants altres com els de Podemos i el seu entorn), ara és el moment de fer-ho amb ERC. Com ho fem això?. Tenen la força sustentada en la credibilitat d’un passat independentista, l’ejercit de comissaris en tots els Media i la situació penosa dels represaliats a la presó. El resultat és que s’havia de pagar un preu molt alt: noves eleccions i anar a l’oposició, ja que passés que passés ERC quedaria retratada. Al donar-li soport per governar ho complica tot encara més, ja que blanqueja la rendició i el camí serà més costerut.!!. Ara tenim 2 anys per trobar-nos teòricament en la mateixa situació que abans de les eleccions, però a la practica aquests dos anys en mans de ERC poden fer encara molt més mal i no hi haurà tampoc unitat, ja que l’unitat de l’independentisme no pot ser la unitat en la rendició. Per contra, les oportunitats que puguin arribar d’Europa en aquest temps seran desaprofitades miserablement.

David Mascarella
David Mascarella
22.05.2021  ·  12:15

Com remarca Partal , el president Puigdemont diu “Les eleccions van tenir un clar guanyador, i aquest és el moviment independentista en el seu conjunt i en la seva diversitat”
Cosa que li fa dir que “cap acord i cap estratègia no es poden basar en l’hegemonia d’un determinat partit –posem per cas, de Junts.” error contradictori d’alguns dirigents de Junts, situant el Govern en la gestió “domèstica” i el CxR el la coordinació del Procés.
L’esperit de les seves paraules és molt positiu, però els retrets a ERC, als mitjans de comunicació, “Desde cròniques a diaris seriosos fins a programes d’humor, passant pràcticament a tota la tertuliada nacional” no ajuden a la unitat que reclama quan diu: “La primera és la coherència indiscutible en la pràctica que fa de la unitat. El debat sobre la unitat s’ha convertit en una arma llancívola en mans de fanàtics de banda i banda,”
Crec que va ser un error la seva presentació a les eleccions, perquè va desconcertat a molta gent.
També respon a la ferotge crítica (inexplicable) que ha rebut Jordi Sànchez del seus propis seguidors. Es deu referir als que anomena fanàtics…
La síntesi final reflecteix molt bé el què tothom desitja. “ cap acord i cap estratègia es poden basar en l’hegemonia d’un determinat partit” “ per tal de que el Govern tingui èxit calen tres ingredients: el respecte, la confiança i la lleialtat”
Això ho compartim tots. I interpel•la des dirigents que han faltat al respecte, fins als fanàtics que al•ludeix.
Per altra banda, com diu Elsa Artadi, cal reforçar i guanyar espais a Barcelona i a l’àrea metropolitana, enfortint, sumant o eixamplant la base en sectors que encaera no fan costat a la causa de les forces independentistes

Josep Marrasé
Josep Marrasé
22.05.2021  ·  12:23

Vicent, què té d’insòlita la carta i què té d’insòlit el president Puigdemont? Jo, penso que res. Si tu trobes que la carta de Puigdemont no mereix la teva aprovació, hi tens tot el dret, qualifica-la com vulguis, menys d’insòlita. l’error que jo hi trobo és el fet que en Puigdemont hauria d’haver-la escrit molt abans, enlloc de romandre callat tant de temps. En referència a ell mateix, el fet de constar com un president insòlit, correspon a un criteri equivocat, car no té cap culpa dels fets esdevinguts per raons alienes a la seva voluntat. Vull dir, que si tot hagués transcorregut amb normalitat democràtica, els resultats haurien sigut molt diferents. Cal qualificar tots els casos en funció de les circumstàncies, circumstàncies que cal també aplicar als fets humans.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
22.05.2021  ·  12:57

Agraït i totalment d’acord amb el President. Diria que estem pagant que ERC no guanyes abans unes eleccions que els hi portessin a la Presidència de la Generalitat. Se’ls hi han acumulat masses ganes d’anar al palau de la Plaça de Sant Jaume i ha fet que això fos mes prioritari que cercar la unió de l’independentisme. Volen un protagonisme d’esquerres, i sobre tot necessiten els indults, encara que sigui a costa de sacrificar el vaixell del Consell per la República amb la tripulació dels exiliats polítics a bord que tant de mal polític, judicial i mediàtic està fent a l’estat espanyol i mal al prestigi polític i democràtic de l’UE davant de la resta del mon. Possiblement sigui aquesta l’exigència imposada pel govern de Pedro Sánchez a ERC, pressionat per l’UE, per a concedir els indults, la reedició de la taula de diàleg amb l’independentisme i possiblement contrapartides econòmiques amb el fons europeus. Paciència!

PERE SIO
PERE SIO
22.05.2021  ·  13:00

El MH i legítim President de Catalunya a l’exili, és l’única esperança de futur que tenim pels que volen aconseguir la independència.
És l’únic que no ha oblidat el mandat de l’1-O i és la bestia negra que Espanya i ERC voldrien fulminar i fer desaparéixer.
No opina sobre el pacte perquè l’acord de conveniència fa vergonya a qualsevol que tingui dos dits de front.
Respecte a l’unitat mentre hi hagi mossén Junqueras i la seva colla d’ineptes i afamats, no hi ha res a fer. El seu únic objectiu és que ERC vagi bé (cadires, diners, col.locats, control dels mitjans, …). Catalunya als dirigents d’ERC els importa ben poc, per això ara Junqueras ja ens parla d’objectius a vints anys vista.
La diferència entre Puigdemont i Junqueras és la de l’estadista i el gran botifler.

Michael Tornabells
Michael Tornabells
22.05.2021  ·  13:02

Al Sr Partal no li agrada el verdader president q es el MHP Puigdemont , l’altre es un xixarelo.

Elisabet Linares
Elisabet Linares
22.05.2021  ·  14:27

M’agradaria moltíssim que aquesta carta fos públicada a tots els diaris catalans i no catalans, i que tota la gent que s’ha omplert la boca parlant de que si el Consell, que si en Puigdemont, que si no deia res, que si no s’hi volia implicar…. Que tinguin per ben present, que el PRESIDENT PUIGDEMONT I CASAMAJÓ, no és un escalfa cadires, ni una víctima ni un màrtir. És una persona política amb la mirada llarga, que sap què vol, i quan cal parlar, prudent, oportú, i que el què vol és la independència i la llibertat de tots els catalans, sense criticar ni intentar afeblir als companys de viatge.
Podria dir ….., però ja està expressat.
Per cert, TV3 és manipuladora, diu les notícies esbiaxades, i que encara que la sento meva, no miro ni escolto cap programa d’opinió ni d’un suposat humor, de molt mal gust

José de
José de
22.05.2021  ·  14:58

Creo que el Presidente Qim Torra lo dijo bien claro cuando asumió el cargo, aclaró que lo hacia temporalmente por necesidad de Catalunya y añadió:
Yo no soy el presidente, el presidente lo es Carles Puigdemont.
El tiempo dirá si el nuevo Gover no tiene en cuenta el Uno de Octubre la declaración de independencia que hubo, y si piensa que tan mal se hizo:
La solución sea: “Borrón y cuenta nueva, y a empezar de nuevo”.
Si demuestra que lo hará mejor, para Catalunya será un éxito. Lo contrario será una dilación muy larga para Catalunya en su anhelo de conseguir su libertad.

Montserrat P.
Montserrat P.
22.05.2021  ·  15:16

El President Puigdemont és un home honest, gran persona i gran polític. I un gran estadista. Per mi és el President legítim de Catalunya. I per molts.

De moment, és l’únic que ens podria dur a l’Independència, però molts us l’heu volgut carregar: polítics i mitjans de comunicació que l’heu ignorat i marginat i intentat silenciar. Només parleu d’ell quan és tan evident que cal fer-ho, que no en teniu cap més remei. Com ara.

Insòlit, Partal? Només se t’ha acudit aquest adjectiu?

Puigdemont sempre ha defensat la unitat i ha treballat per aconseguir-la. Ara, en perspectiva, és veu ben clar que qui va plantar la llavor de la desunió i l’ha fet créixer i ha intentat destruir l’independentisme és Junqueras i el seu partit. I ho continua fent. Sobretot per darrera. Que no es noti. I això el periodisme no ho desemmascara.

Quan hi haurà un diari, un mitjà, un grup de periodistes prou valent i honest que posi en valor el President Puigdemont i importància que té per assolir la Independència?

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
22.05.2021  ·  15:37

A mi m’agradaria, quan càpiga, un segon i, sobretot, definitiu Perpinyà.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
22.05.2021  ·  15:59

El MHP Carles Puigdemont és l’únic president legítim de Catalunya, una autoritat emanada de l’1O i de les urnes, malgrat la repressió.

No deixa de ser una paradoxa que l’hagin deixat sol, per haver reclamat la unitat, amb la mentida que volia tutelar el govern. En canvi tots aquests que l’han arraconat i insultat, no volen saber res de l’1O i l’únic que volen és governar una autonomia tutelada per Madrid.

Malauradament els valors que reclama el president legítim de respecte, confiança i lleialtat són molt escassos a la política catalana i els principis que mouen els que haurien de ser aliats són l’enveja, la traiduria i el joc brut.

Belén Solé
Belén Solé
22.05.2021  ·  16:20

El president Puigdemont és el millor que li ha passat a Catalunya de fa molts anys.

Josep Constantí
Josep Constantí
22.05.2021  ·  16:59

Jo també espero un proper Perpinyà per retrobar-nos i recolzar al nostre president

ramon Feixas
ramon Feixas
22.05.2021  ·  17:05

La grandesa personal del president legítim Puigdemont, no sempre queda reflectida en aquells que diuen seguir-lo més fervorosament. Embolics que porta el liderisme. Puigdemont és el President independentista per excel·lència. I el seu govern és el govern independentista per excel·lència. Ho han demostrat des de la presó i des de l’exili. Tant de bo el govern que hi haurà ara tingui tanta voluntat d’independència. Del seu President no en podem dubtar, i del seu aliat Jordi Sànchez tampoc. Així que tot fa pensar que també ho serà. Aquesta voluntat d’independència no vol dir que tothom tingui la mateixa funció i habilitat. És lògic que si el President Puigdemont encapçala el Consell d ela República des de l’espai lliure de franquisme, i a la vegada hagi de respectar el que el govern pseudo-autonomista (que no vol dir que els seus membres no vulgui la independència amb tota la seva ànima) faci maniobres poc fàcils d’entendre. L’important és que ell i la seva gent preparin la unilateralitat a fi de que al seu moment no falli. Ara ja tothom sap la mesura del franquisme, la seva repressió i la seva set de venjança. Això indica la magnitud del que es necessita per arribar al referèndum de la constitució de la República Catalana. En Puigdemont s’ha posat al servei del President Aragonés. De ben segur tots dos sabran posar els ingredients. I quan la cosa no lliga i es liqua, posar-hi un altre ou i rodar de nou. Els forners passen la nit per fer un bon pa, per qui no es vol conformar amb una altra cosa. En això està Catalunya. Però cal paciència i voluntat autèntica. De moment no hi res espatllat tot i la duresa de que els mateixos que diuen que “no hay nadie por enciam de la ley “, també diuen que” lo harían todo, y en esta caso no existiria la ley”. Cal observar bé el que passa a Ceuta, per dibuixar bé què és el que cal superar. Per sort no els hi hem pas d’explicar. Per mala sort és un os de mal rompre.

Josep Bargalló
Josep Bargalló
22.05.2021  ·  17:05

L’únic president legal que té Catalunya és el Sr. Puigdemont el qual va ser elegit pel poble i no destituït pel parlament, per tant és el president legal del poble català. Per tripijocs del govern espanyol i mitjança maniobres no democràtiques en els protocols de destitució, l’han apartat del seu exercici i han imposat unes noves eleccions sense normalitzar l’antic estat electoral, per tant segueix sent l’únic president legal.

A conseqüència d’aquesta imposició de l’estat espanyol en fer unes noves eleccions, el poble ha elegit legalment al sr. Aragonés que exercirà les funcions de president, i tots els catalans li deurem respecta mentre duri aquest impàs en què es pronuncien els tribunals europeus.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
22.05.2021  ·  17:13

VW és dels pocs mitjans que ens queden.
Mai no podrem estar d’acord amb tot però els comentaristes ajudem moltíssim a crear i relativitzar opinions.
Si us plau, no us doneu de baixa.

Isabel M.T. Jordà
Isabel M.T. Jordà
22.05.2021  ·  17:22

La lectura que fa Europa és que una vegada darrere l’altra les eleccions catalanes les guanya un partit unionista i no el partit independentista. Sembla que els catalans no tenim remei. Ho sento molt però algú ho havia de dir.

Joan Royo
Joan Royo
22.05.2021  ·  17:32

UNITAT. Puigdemont s’ha esgargamellat demanant unitat i ha estat generós en les seues ofertes d’unitat. Foix demanava unitat i es dolia perquè en mancava. Qui ha estat sempre contra aquesta unitat? Els que han tret 33 diputats. És tan elemental que fa vergonya argumentar-ho. Quant de mal fa al país la dicotomia esquerra-dreta? La independència no la guanya la dreta ni l’esquerra, la independència la guanya la gent, la gent sense adjectius, només un, independentista. Sembla que els catalans ensopeguem sempre en la mateixa pedra. Cal eixir al carrer i exigir al govern INDEPENDÈNCIA ARA!!

Jordi Martí
Jordi Martí
22.05.2021  ·  17:52

Politics, espabileu i aneu per feina. Si no, la gent us passarà, us passarem, per sobre i haureu de córrer al darrere!

Frank Compernolle
Frank Compernolle
22.05.2021  ·  18:02

És un gran humà, com n’hi ha molts i moltes als partits emancipatoris de Catalunya. Quan fan pinya són bells i forts i «fan coses».

jaume vall
jaume vall
22.05.2021  ·  18:37

No em cal afegir res. En Josep Blesa, na Roser Caminals, en Lluís Mor, en Secundí Mollà, en josep B. i na Berta Carulla han parlat per mi.
A més a més he gaudit amb els dos comentaris escrits per en Salvador Aregall i na Montserrat P., que l’encerten de ple.
Com ha dit un altre company subscriptor, els comentaris complementen, eixamplen, aprofundeixen i fan millor l’editorial. Gràcies a totes/ts.

Gaspar Coll
Gaspar Coll
22.05.2021  ·  20:01

Ara només s’ha fet govern, i els del 52% respirem un xic sabent que la Generalitat de Catalunya no caurà de moment en mans dels unionistes. Però des del’autonomia del règim del 78 no anirem a la Independència. El far del MHP Puigdemont segueix sent imprescindible per marcar-nos el camí, des dels orígens rupturistes del 1-O fins a una nova proclamació d’Independència efectiva i reconeguda al món. Cal seguir ampliant i enfortint el Cansell X República i assimilar i aprofundir el “Preparem-nos”. Cal que el temps abaixi l’eufòria del miratge de la “via àmplia” i es vagi dibuixant el “momentum” després de l’atzucac “republicà”.

Juan Pedro Escabias
Juan Pedro Escabias
22.05.2021  ·  22:13

Visca el MHP Puigdemont!!!!, no més amb les ganes que li tenen a Mordor, es por entendre la por que els hi fa que aviat torni a Catalunya i ens alliberi de tanta injustícia i obri un futur lliure per tots els catalans.

Àngels Berrio
Àngels Berrio
22.05.2021  ·  22:23

la millor forma de reforçar el nostra Honorable president Carles Puigdemont, es ser membre del consell de la republica.

Ventura Passols
Ventura Passols
22.05.2021  ·  22:30

Com bé diu el director de Vilaweb, Carles Puigdemont és un polític insòlit. Diria més Carles Puigdemont és un polític de bo de bo. Un polític amb inteligencia i humanitat. I si, ara s’ha ben demostrat els catalans no som un poble lliure per culpa nostra i només nostra. Preferim trinxar-nos entre nosaltres fins i tot vendre’ns a l’enemic comú per vèncer l’altre. Apa doncs. Fi del viatge. Això no es pot cosir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes