El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha publicat un article al diari britànic The Guardian en què denuncia la pressió a què s’ha sotmès la democràcia a Catalunya aquestes últimes setmanes. L’article és titulat ‘L’intent d’Espanya d’impedir el referèndum és una violació bàsica dels nostres drets’, i hi adverteix que els valors europeus, els drets civils, la llibertat d’expressió, la llibertat d’informació i la llibertat de reunió són violades pel govern espanyol.

Puigdemont recorda les notificacions i els escorcolls de la Guàrdia Civil en mitjans de comunicació, impremtes i companyies postals, la prohibició d’actes polítics i l’amenaça d’empresonar polítics elegits democràticament. El president diu que els fets d’ahir són propis d’un estat d’excepció de facto i explica els escorcolls en edificis del govern i en cases particulars, a més de les detencions. Tot plegat –diu– és un ‘retorn al passat del nostre país, quan la democràcia no s’incloïa en el diccionari espanyol.

El president també reitera les ofertes de diàleg que ha fet el govern català per pactar el referèndum i el rebuig frontal del govern espanyol. Així mateix, critica la judicialització de la política i opina que l’estat espanyol ha violat la carta de drets fonamentals europea. Diu que Espanya ha de respectar aquests drets i que el president espanyol, Mariano Rajoy, vulnera la llei per a impedir el referèndum. A més, fa una crida perquè la Comissió Europea intervingui si no es respecten els drets fonamentals. Puigdemont critica que la constitució espanyola es va fer sobre el ‘fonament del franquisme’ i que Espanya nega el dret de vot dels catalans.

L’article elogia el pacifisme i l’humor dels ciutadans catalans i diu que volen contribuir a la governança internacional i europea. ‘No és una qüestió d’independència, sinó de drets civils i fonamentals i del dret universal de l’autodeterminació’, escriu. Finalment, recorda tot el procés que ha menat Catalunya a la situació actual, reitera el compromís perquè els catalans decideixin el seu futur el primer d’octubre i fa una crida a la comunitat internacional a defensar la democràcia i els valors europeus a Catalunya.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb