Pressió al govern espanyol perquè escolti el consens europeu en favor del Corredor Mediterrani

  • El president celebra el suport transversal de partits i agents econòmics i socials però avisa: 'Estem en temps de descompte'

VilaWeb
ACN
25.05.2016 - 12:06
Actualització: 25.05.2016 - 14:35

Un dels primers objectius de la Taula Estratègica del Corredor del Mediterrani, reunida avui, és que el nou govern espanyol que surti de les eleccions del 26-J accepti, d’acord amb Catalunya, el nomenament d’un coordinador tècnic independent i reconegut professionalment que s’encarregui de fer els seguiment exhaustiu del projecte de construcció de la xarxa del Corredor del Mediterrani, segons ha explicat Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat. Rull ha advertit que de moment, l’actual ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, no veu amb bons ulls aquesta figurà tècnica externa. Aquesta Taula Estratègica s’ha imposat com objectiu crear quatre grups de treball abans de l’estiu.

El conseller Rull ha valorat positivament la figura d’un coordinador tècnic per fer el seguiment de les obres del corredor perquè ha estat una figura clau en altres grans obres com el cas de la Terminal 1 del Prat.

El titular de la cartera de Territori ha destacat que aquesta figura tècnica que hauria de tenir un prestigi reconegut s’hauria de consensuar entre el Ministeri de Foment, les autonomies implicades en aquesta obra d’infraestructura estratègica i els agents econòmics i locals.

L’immediat compromís dels membres d’aquesta Taula és la constitució abans de l’estiu de quatre grups de treball dedicats a desenvolupar l’estratègia econòmica, les infraestructures, la logística i l’estratègia institucional de relacions amb l’estat espanyol, la Unió Europea, la regió del sud de França i les comunitats autònomes implicades en el projecte.

Rull ha donat una importància rellevant aquest grup de treball institucional i a les seves relacions amb el nou govern espanyol que surti de les urnes el 26-J. De moment, Rull ha assegurat que la ministra de Foment en funcions no veu amb bons ulls aquesta figura de coordinador independent perquè segons el Ministeri els coordinadors són ells, segons el conseller.

Puigdemont demana al govern espanyol ‘que escolti la veu d’Europa’

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat al govern espanyol que escolti la veu d’Europa i també el consens interregional que s’ha posicionat a favor del Corredor Mediterrani, i ha citat el País Valencià, Illes, Múrcia i Andalusia. En una compareixença sense preguntes després de la constitució de la Taula Estratègica del corredor, Puigdemont ha celebrat el suport ‘transversal’ que hi ha a Catalunya per part dels partits i els agents econòmics i socials, però ha avisat que ara és el moment d’unir forces.

‘Estem en temps de descompte i aquesta alerta europea ens ho confirma’, ha apuntat referint-se a l’auditoria feta pública pel Tribunal de Comptes europeu on es denuncien els retards que pateix aquesta infraestructura. Puigdemont ha avançat que la reunió de la Taula conjunta amb el País Valencià tindrà lloc a València.

‘Hem constatat que és un moment decisiu i que estem en temps de descompte’, ha explicat Puigdemont als mitjans després de la primera reunió de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani, que ha tingut lloc al Palau de Pedralbes i que ha congregat unes 120 persones entre grups parlamentaris, sindicats, patronals, cambres de comerç, col·legis professionals, universitats, ajuntaments i diputacions.

Puigdemont ha estat el primer a comparèixer després de la trobada, que ha servit per tornar a constatar el consens ‘transversal’, ha dit, que hi ha a Catalunya en defensa d’aquesta infraestructura. Però el president ha volgut destacar també el consens ‘regional’, en referència a l’aposta que també fan pel corredor altres territoris espanyols.

A això li ha sumat també l’últim informe del Tribunal de Comptes europeu, que alerta dels retards en l’execució de les obres del corredor. En concret, segons ha explicat el mateix Puigdemont, l’auditoria revela que si l’any 2009 havien de circular pel tram Perpinyà-Figueres més de 8.000 terns, l’any 2013 només ho feien 931, quan l’objectiu, a més, és que l’any 2019 en circulin gairebé 20.000. ‘Les xifres són molt eloqüents, i quan parlem que en aquest corredor han de circular en tres anys prop de 20.000 trens i només en circulen menys de mil estem parlant de llocs de treball, de competitivitat de l’economia, de pèrdua d’oportunitats per al nostre teixit econòmic’, s’ha queixat.

La propera cita d’aquest full de ruta en defensa del Corredor Mediterrani serà properament, quan es reuneixi la Taula Estratègica conjunta entre Catalunya i el País Valencià, a la qual també s’ha convidat a les Illes Balears. La trobada serà a València i els representants catalans, ha explicat Puigdemont, es desplaçaran simbòlicament en Euromed, passant per 45 quilòmetres de via única. ‘Es visualitzarà aquest consens interregional i s’enviarà un missatge clar i contundent als estats concernits, sobretot a l’estat espanyol i a la UE. Perquè no sé si és l’última oportunitat, però ho ha de semblar’, ha conclòs.

Albiol, Arrimadas i Iceta fan campanya

La conferència de premsa posterior a la reunió de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani s’ha convertit en una mena d’acte de precampanya electoral, en què els grups polítics amb aspiracions a governar a l’estat s’han erigit com els veritables defensors de la infraestructura. Inés Arrimadas (C’s), ha apuntat la necessitat que el nou executiu espanyol entengui d’una vegada que s’ha de prioritzar el corredor. De la seva banda, Miquel Iceta (PSC), ha recalcat que “no seria comprensible” que un diputat català votés a favor de la investidura d’un president no compromès amb la infraestructura. Per últim, Xavier García Albiol (PPC), ha reivindicat els 1.600 milions invertits per l’Estat els darrers quatre anys i ha subratllat la importància de tenir “un govern fort” a partir del 26-J per intensificar el ritme inversor. Albiol ha demanat, a més, al president de la Generalitat que incorpori el govern espanyol a la Taula Estratègica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any