Carles Puigdemont avisa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que les setmanes vinents pot perdre la majoria al congrés espanyol si no presenta cap projecte per a Catalunya. ‘Els temps s’ha acabat’, ha advertit Puigdemont en una conferència a les Illes Fèroe.

Ha dit que Sánchez ha tingut prou temps de marge per a donar una resposta a la crisi catalana i afirma que ha demostrat que és incapaç de fer-ho. ‘Quan vam decidir donar-li suport esperàvem una nova recepta, no esperàvem veure una mena de Rajoy 2.0’, ha detallat.

Puigdemont ha pronunciat aquestes paraules després d’haver-se sabut que el govern espanyol ja ha començat a cercar fórmules jurídiques per a recórrer contra la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya en la qual va ser reprovat Felipe VI i es va demanar l’abolició de la monarquia. Avui la vice-presidenta de l’executiu espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat que el TC és la via per la qual potser recorreran contra la moció.

Puigdemont ha participat en un cicle de conferències sobre autodeterminació i ha denunciat que a l’estat espanyol hi ha presos polítics. Les Illes Fèroe, Escòcia i Nova Caledònia s’han compromès a reclamar l’alliberament dels dirigents independentistes a escala internacional.

Divisió al PDECat
Aquests darrers dies el partit de Puigdemont, el PDECat, ha expressat opinions diferents sobre el suport a Sánchez a l’hora de negociar el pressupost. Una de les dirigents, Míriam Nogueras, arrenglerada amb Puigdemont, ha deixat clar que, si no hi havia cap gest o moviment vers els presos polítics i els exiliats ni cap proposta política d’autodeterminació, no hi donarien pas suport. Tanmateix, just abans, Ferran Bel, del mateix partit, va dir que considerava que el PDECat no era en la conjuntura de no poder asseure’s a negociar si no s’alliberaven els presos polítics.

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb