01.12.2024 - 09:04
|
Actualització: 01.12.2024 - 12:23
El PSOE ha resolt el debat intern sobre el model de finançament que planava sobre el quaranta-unè congrés federal amb un text genèric que compagina bilateralitat i multilateralitat, que diuen que recull les singularitats dels territoris i opta per un model de finançament federal. Aquest text genèric ha satisfet tant els barons més crítics del PSOE com el PSC, que defensa que no contradiu el pacte amb ERC sobre finançament.
El text, al qual ha tingut accés l’ACN, especifica que la reforma del sistema haurà de garantir més recursos per a totes les comunitats, reforçar els serveis públics i reconèixer “les singularitats i les diferents variables determinants en el seu cost”, de manera que al final es garanteixi la igualtat de drets en l’accés als serveis públics independentment del territori on es visqui. També recull que cal garantir la suficiència i l’equitat i combatre el dúmping fiscal.
Malgrat que el finançament singular pactat entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa s’havia convertit en un dels focus d’atenció d’aquest congrés, els socialistes ha anat llimant les quatre-centes esmenes presentades per les federacions territorials, agrupacions i militants.
Finalment, solament han arribat a la comissió 88 esmenes. 12 han estat denegades, incloses les que feien referència a la bilateralitat, i les altres 66 s’han acabat transaccionant.
Bilateralitat i multilateralitat
El resultat serà inclòs en el document polític que sortirà del congrés, que estableix que el nou model serà aprovat de manera multilateral pel Consell de Política Fiscal i Financera sense perjudici de la relació bilateral que tingui l’estat espanyol amb cada comunitat segons que s’hagi recollit als estatuts. I conclou: “Aquest sistema s’ha de dirigir cap a un model de finançament federal.” El text també assenyala que el nou model ha de garantir la “solidaritat i la igualtat dels ciutadans”.
Els socialistes creuen que el nou model haurà d’augmentar els recursos disponibles per part de totes les comunitats autònomes i garantir la suficiència i l’equitat especialment en educació i sanitat. A més, haurà de precisar la composició i harmonització de la cistella de tributs per a evitar la competència fiscal, o dúmping, de les comunitats del PP.
La ponència política també diu que el nou model haurà d’optimitzar el càlcul dels pagaments a compte i retencions de l’IRPF perquè l’impacte de les decisions de les comunitats autònomes sigui més immediat, i modificar la fórmula de població ajustada per millorar el càlcul de necessitats i de la capacitat fiscal normativa a competències homogènies.
També recull que les comunitats i el govern espanyol hauran de negociar un alleugeriment dels criteris de deute públic de les comunitats originat durant la crisi financera, i impulsar la “federalització de la direcció de l’Agència Tributària” per donar més capacitat de decisió a les comunitats autònomes.
Tant els barons crítics com el PSC hi estan d’acord
El PSC, el PSOE i els barons crítics ja donaven per pacificada la qüestió divendres, hores abans del congrés. De fet, el PSC no havia registrat cap esmena a la ponència.
Els socialistes catalans s’han mostrat satisfets perquè diuen que s’ha aprovat un text en què totes les parts es podien sentir representades i que no contradeia cap dels aspectes de l’acord amb ERC.
Aquestes fonts consideren que l’acord desactiva les esmenes dels crítics i avala la negociació bilateral Generalitat-estat espanyol. “El text ens deixa les mans lliures per a desplegar el pacte amb ERC, perquè s’han desactivat les esmenes més dures [dels crítics]”, apunten.
En canvi, un dels barons més crítics, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, també ha avalat el resultat del debat intern adduint que finalment el document no incloïa els termes de l’acord entre el PSC i ERC i, per tant, “no reafirmava ni validava” el finançament singular. L’entorn de Page considera que el text és una victòria dels crítics perquè s’ha inclòs el marc multilateral com a requisit per a la reforma del sistema.