El PSOE amplia l’avantatge respecte del PP i obtindria un 31,9% dels vots si es tornessin a celebrar eleccions, segons el baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de març. Els socialistes superen en un punt percentual les dades de febrer, en aquesta enquesta feta entre l’1 i el 13 de març, just abans que es declarés l’estat d’alarma. El PP també suma 0,7 punts més en relació amb l’enquesta del mes passat, tot mantenint-se com a segona força malgrat un altre ascens, el de Vox, que suma 1,4 punts arribant fins al 14,8 en intenció de vot. Unides Podem perd 0,7 punts i Ciutadans continua en caiguda lliure, perdent un punt més, passant del 8,1 del febrer al 7,2 d’aquest mes de març.

Els partits independentistes baixen posicions al congrés espanyol. ERC passa del 3,3 del febrer al 2,4, gairebé un punt percentual i JxCat disminueix de l’1,8 a l’1,2. Això suposa una caiguda més que notable respecte de les eleccions, on els republicans van obtenir un 3,6% dels vots i la fomació encapçalada per Laura Borràs, un 2,19%. La CUP tampoc se n’escapa i perd mig punt. És la meitat del que va obtenir als comicis, un 1,01%.

El sondeig, que es va dur a terme entre el primer i el 13 de març, just abans que el govern de Pedro Sánchez decretés l’estat d’alarma per a fer front a la crisi de la Covid-19, ja situava la sanitat com a tercera preocupació dels ciutadans arreu de l’estat. Les mencions al coronavirus només són al 3,5% dels qüestionaris, però les referències a la sanitat apareixen al 19,8%, tot pujant fins a gairebé 4,5 punts respecte del mes anterior.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb