El PSC abandona la comissió Pegasus abans de la declaració de Boye, Van den Eynde i Salellas

  • "Agrairíem als grups majoritaris si ens poden facilitar les conclusions perquè guanyaríem temps", ha dit el portaveu del PSC, Jordi Terrades

VilaWeb
Redacció
20.01.2023 - 12:25
Actualització: 20.01.2023 - 12:58

La comissió d’investigació sobre l’espionatge amb Pegasus al Parlament de Catalunya s’ha activat aquest migdia amb l’aprovació del pla de treball i el calendari. Tanmateix, la primera sessió ha estat marcada per la decisió del portaveu del PSC, Jordi Terrades, d’abandonar la sala abans de les primeres compareixences, que eren les dels advocats Gonzalo Boye, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas.

“Ens sembla una manca de respecte començar els treballs avui mateix sense tenir tota la documentació”, ha dit Terrades, que ha qualificat la situació d’inaudita. Amb tot, es reincorporarà a la comissió en la sessió vinent. “Agrairíem als grups majoritaris, que han acordat l’ordre del dia, si ens poden facilitar les conclusions perquè guanyaríem temps. Les conclusions són dictades des del primer moment.”

El president de la comissió, Josep Maria Jové, li ha respost que li havien fet arribar tota la informació necessària. “És el que tenen la majoria i la democràcia, sempre respectant les minories”, ha afegit. Seguidament, Terrades s’ha aixecat i s’ha adreçat cap a la sortida, però Jové l’ha alertat: “Ara parlarem dels calendaris. Ho dic perquè no l’agafin per sorpresa i per si vol participar del debat.” “Amb els calendaris no tindrem problemes”, ha respost el dirigent del PSC, que ha tornat al seu seient.

El portaveu d’En Comú Podem, Lucas Ferro, li ha donat suport. “Això que passa és anòmal. El diputat té part de raó. És contradictori aprovar el pla de treball i el calendari quan ja sabem les primeres compareixences”, ha dit.

Els portaveus d’ERC, Junts i la CUP –Jordi Orobitg, Josep Rius i Xavier Pallicer– han destacat que s’ha adoptat el funcionament de comissions anteriors, amb la voluntat d’agilitar les compareixences, tenint en compte que hi ha unes quantes desenes de testimonis. “Parlen de manca de respecte, però el que ho ha estat és haver-nos espiat tal com ho han fet”, ha dit Pallicer.

Vox, Ciutadans i el PP es van desmarcar fa temps de la comissió, que es va constituir el 21 de setembre passat, però fins ara no s’havia posat estrenat. Cal recordar que també va quedar alterada per l’entrada al govern de l’anterior presidenta, Meritxell Serret.

Els compareixents a la comissió

En les votacions prèvies a les declaracions, la comissió ha aprovat la proposta conjunta de compareixents que han presentat ERC, Junts i la CUP, que inclou una trentena de polítics, entre els quals hi ha Pedro Sánchez, Carles Puigdemont, Mariano Rajoy, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska, Yolanda Díaz, Pablo Iglesias, Didier Reynders i Vera Jourova.

En total, els citats són una setantena. També s’hi inclouen figures de l’àmbit jurídico-policíac com ara responsables del CNI, Félix Sanz Roldán i Esperanza Casteleiro; el jutge del Suprem encarregat d’avalar les escoltes, Pablo Lucas; la presidenta del Tribunal de Comptes espanyol, Enriqueta Chicano; el fiscal general de l’estat, Álvaro García Ortiz.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any