Una quinzena de propostes per a celebrar la revetlla de Sant Joan 2022 

  • De cap a cap del país s’organitzen activitats per a gaudir de la nit més curta i més màgica de l’any 

VilaWeb
Redacció
16.06.2022 - 21:40
Actualització: 21.06.2022 - 15:55

Si hi ha una festa que marca el començament de la temporada d’estiu és la revetlla de Sant Joan. Per a celebrar la nit més curta de l’any, de cap a cap del país s’organitzen activitats, com ara les Fogueres d’Alacant, les festes de Sant Joan de Menorca i les falles del Pirineu. Us oferim una quinzena de propostes per a fruir del solstici d’estiu i de Sant Joan 2022: foc, pólvora i fogueres a la platja.

Els cavalls, a les festes de Sant Joan de Ciutadella

Una de les festes de Sant Joan més completes i protocol·làries que es fan al país són les de Ciutadella. Del primer toc de flabiol fins al darrer, els carrers de la ciutat s’omplen de gom a gom per celebrar una tradició molt arrelada. El dia 23 és el primer dels dos dies grans de festa i l’acte principal és el Caragol des Born, en què la festa esclata amb els cavalls botant mentre sona la música del jaleo. Cap al vespre, la Qualcada torna als carrers de la ciutat per fer les corregudes a la plaça i el Caragol de Santa Clara. La jornada s’acaba amb la Beguda a la casa del caixer senyor

Sant Joan 2022

Tornen les Fogueres d’Alacant 

Després de dos anys marcats per la pandèmia, tornen amb normalitat completa les Fogueres d’Alacant. Del 18 al 25 de juny la ciutat s’omplirà per rebre una festa plena d’art, música i pólvora. S’hi podran veure les mascletaes, les fogueres repartides per la ciutat, les revetlles, les desfilades i sobretot, la cremà d’enguany. El 23 de juny, com cada nit, hi haurà revetlles a Barraques i Racons.

fogueres alacant

Nit de falles al Pirineu

De l’any 2015 ençà, les falles d’Isil, al Pallars Sobirà, formen part del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, juntament amb més festes que es fan al Pirineu pel solstici d’estiu. La primera referència contemporània que es té de la festa és del 1902 i se n’ha mantingut l’estructura pràcticament intacta fins ara. Se’n fan a molts indrets del Pirineu com ara Boí, Casós, el Pont de Suert, Vilaller i Andorra la Vella. L’espectacularitat de la festa ve del fet que mentre els carrers i les places són a les fosques, la muntanya s’il·lumina. Desenes de portadors, amb un tronc encès a l’espatlla, permeten als vilatans de veure una ziga-zaga de foc enlluernador. La processó lluminosa arriba fins als pobles on s’encén la falla principal i es fan danses tradicionals al voltant.

El poder purificador del foc de la festa de l’Haro

Una altra tradició molt arrelada al territori és la que es fa a la Vall d’Aran. Enguany a Les i a Arties torna la festa de l’Haro en què es reivindica el poder purificador del foc. És una festa tradicional en què arrosseguen pels carrers el taro, un tronc en flames. Encenen i tomben un avet sec que s’ha plantat a la plaça de la vila durant el darrer any. El moment principal de la festa és la crema de l’Haro, quan lliguen el tronc ardent amb cordes i l’arrosseguen tumultuosament per la vila, a ritme de xaranga. És un ritual en què les flames i les cendres s’encarreguen d’allunyar els esperits malèfics i en què es vol agrair als déus l’èxit de les collites i l’arribada del bon temps.

Revetlla de Sant Joan a la Vall de Núria 

Una manera diferent de celebrar la revetlla de Sant Joan és anar a un lloc com la Vall de Núria. Ni la clàssica foguera, ni el ball ni la coca no hi faltaran, en aquesta nit tan màgica. El vincle entre les falles i el Pirineu forma part del patrimoni cultural del país i si hi aneu veureu l’encesa de torxes a la Creu d’en Riba i, en acabat, la baixada cap a Núria, on s’encendrà la foguera de Sant Joan, probablement de les poques que serà flotant. 

Barcelona i les mil maneres de viure Sant Joan 

A Barcelona Sant Joan és una festa que es viu de mil maneres diferents, perquè la ciutat ofereix opcions infinites. Com marca la tradició, arribarà la Flama del Canigó, que passarà per diversos barris i serà rebuda a la plaça de Sant Jaume en una gran festa, amb els Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Macers i l’Àliga. A més, també s’han organitzat desenes de fogueres repartides per tots els districtes, un costum que cada vegada agafa més empenta. Es fan revetlles de tota mena, al carrer o a la platja, i no hi falta ni la música, ni el ball ni els petards. 

Remullada a Camprodon 

A més del foc, un altre element que protagonitza el solstici d’estiu és l’aigua. Per això, la nit del 23 de juny també són habituals els banys a la platja, al riu i als llacs. A Camprodon el costum va una mica més enllà i cada any, per la festa major –enguany, el 22 de juny– fan la Baixada de la Font de Sant Patllari. Com diu la tradició, els joves s’enfanguen a la font i, al crit de “Volem aigua!”, recorren els carrers del poble cantant i ballant, mentre reben l’aigua que els veïns els llancen des de balcons i finestres. A més de les remullades, la nit de la revetlla també hi arribarà la Flama del Canigó i hi haurà fogueres i concerts.

Manel Carrera

Revetlles a la costa, fogueres a la platja 

A tot el país s’organitzen fogueres a la platja que acaben amb banys de matinada per donar la benvinguda a l’estiu. Un bon lloc per a gaudir-ne és a Palamós, on, a part la revetlla, s’hi celebra la festa major que enguany fa cent vint-i-cinc anys. A les 23.00 a la platja Gran, comencen les Barraques de Palamós amb concerts de Diamond Stick, l’Orquestra Diversiones i el discjòquei Kharloss Selektah.

Xàbia i els salts a la foguera

Per Sant Joan en algunes és tradició de provar de saltar per sobre del foc. Però allò que distingeix la nit de Sant Joan de Xàbia és que els saltadors duen una corona de murta en flor al cap. La tradició diu que aquest ritual l’han de seguir els joves per tenir fortuna la resta de l’any. La nit del 23 de juny, tot de colles recorren les sis fogueres que delimiten el nucli antic de la ciutat –que antigament eren les muralles– per saltar-les. Quan arriben a la darrera, la més gran, formulen un desig i llancen la corona floral al foc.

Foc i música a la platja de València 

La nit de Sant Joan, a part de ser la més curta de l’any, també és una de les més màgiques. Focs artificials, focs a la platja i música són els reclams per a milers de persones que es trobaran a les platges de la Malva-rosa i el Cabanyal de València. Hi són assegurats el ball, la festa i les remullades fins a altes hores de la matinada.

Sant Joan al ritme del Festival Ítaca

Una bona manera de celebrar la revetlla de Sant Joan és al ritme del festival Ítaca, que es farà el 23 de juny a la nit a l’Estartit. Els primers de pujar a l’escenari seran The Tyets, que actuaran a les 21.00. Presentaran els seus temes de pop festius com ara “Menorca” o “De l’1 al què”, amb l’objectiu d’encomanar l’alegria i l’aire fresc que duen a sobre. Quan s’acabi el seu concert, en honor de la festa de la pólvora, hi haurà un espectacle de foc i s’encendrà una foguera. Després, a les 22.45, l’artista xilena Ana Tijoux presentarà algunes peces del seu nou disc. Passada la mitjanit actuarà Zoo amb Llepolies, el seu últim treball. Els encarregats de tancar la festa seran els Asian Dub Foundation Sound System que oferiran una sessió d’electrònica que s’allargarà fins a la matinada. Si no hi podeu anar la nit de Sant Joan, també podreu escoltar Oques Grasses, Roba Estesa i Rigoberta Bandini els dies 24 i 25 de juny. L’entrada costa vint-i-cinc euros i la podeu comprar ací.

Més música al Festival Flames

I de l’Estartit fins a Manresa on durant la nit de Sant Joan també hi ha un festival. Artistes com ara Los Chikos del Maíz, Lágrimas de Sangre i JazzWoman seran els encarregats de posar música a la revetlla del Festival Flames. Les portes s’obriran a les 20.30 i els concerts s’allargaran fins a altes hores de la matinada. El festival dura fins divendres, el dia que hi actuaran Zoo, Auxili i El Pony Pisador. Les entrades costen 22 euros i les podeu comprar ací.

Focs de Sant Joan a Catalunya Nord

La jornada del 23 de juny començarà amb la diada de la Flama del Canigó que recorrerà els Països Catalans. A Catalunya Nord, passarà per municipis com ara Sant Llorenç de Salanca, el Pertús, Vilafranca de Conflent i Perpinyà. A mesura que avanci encendrà les fogueres de Sant Joan. Així, la nit de la revetlla podreu veure focs artificials i fogueres de cap a cap del país.

Fira del Solstici d’estiu i revetlla a Canyelles

Després de dos anys de pandèmia, Canyelles torna a preparar la Fira del Solstici d’Estiu, que es farà el dia 23 de juny entre les 17.00 i les 2.00. En aquest certamen místic i màgic hi trobareu parades amb productes esotèrics, pedres, tarotistes i la foguera de Sant Joan. A les 20.00 arribarà la Flama del Canigó i a les 22.30 es farà el correfoc amb els dracs i els diables del municipi. A mitjanit s’encendrà la foguera i hi haurà la Baixada de Bruixes.

Castells al Camp de Tarragona

A part les tradicionals fogueres de Sant Joan, la Flama del Canigó i la música dels concerts, al Camp de Tarragona també s’hi podran veure castells. A Valls, a les 23.00 hi haurà –i també es retransmetran– els castells de la Colla Jove i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A Tarragona s’hi farà una cercavila de foc amb les colles locals, però també amb colles convidades, que acabarà amb l’encesa de la foguera. El dia 24 celebraran la tradicional diada castellera de Sant Joan, amb l’actuació de totes les colles de la ciutat: els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any