Propostes per a viure el vintè Barcelona Poesia

  • El programa s’obre aquest vespre i fins al 16 de maig compta amb una cinquantena de participants, vint-i-set activitats en dotze espais de la ciutat

VilaWeb
Montserrat Serra
09.05.2017 - 22:00

Jocs Florals Barcelona 2017
El poeta Pau Vadell i Vallbona (Calonge, Mallorca, 1984), també editor del segell AdiA, és el guanyador dels Jocs Florals de Barcelona 2017 amb el llibre de versos Esquenes vinclades. L’acte de lliurament del premi obrirà la nova edició de Barcelona Poesia. Vadell ha publicat una dotzena de títols de poesia, molts dels quals han estat guardonats. És el cas de Temple (premi Miquel Àngel Riera 2009), Apèndix city (2010), Carnatge (2012), Sang Cremada (premi Vila de Lloseta 2014) i Traït (premi Senyoriu Ausiàs March 2015). Activista i gestor cultural, Pau Vadell és vicepresident de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana per les Illes (AELC) i coordina les activitats del Centre de Poesia Contemporània Blai Bonet.
Dimecres 10, a les 18.00, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

El poeta i editor Pau Vadell.

‘Variacions sobre l’amor suprem’, homenatge a John Coltraine
Una proposta protagonitzada per Núria Marínez-Vernis, Marçal Font i Quim Lecina, acompanyats pels músics Emilio Martín (contrabaix), Antoni Mora (piano), Jordi Morell (bateria) i Gianluca Zanello (saxo alt). Diran i interpretaran textos i versos d’autors influïts per la música del saxofonista i compositor nord-americà John Coltraine (1926–1967), que enguany fa cinquanta anys de la seva mort. Coordinació de l’espectacle: Míriam Cano, Martí Farré i Sebastià Portell. Coordinació musical: Francesc Capella.
Dimecres 10, a les 19.30, al Born Centre Cultural i Memòria.

‘Altres maneres de fer servir la boca’, amb Rupi Kaur
Nascuda a l’Índia, encara que fa anys que viu a Toronto, aquesta poeta i artista va publicar amb poc més de vint anys Milk and Honey, obra que va causar sensació. Abanderada del feminisme, la seva obra té com a eix central el tractament del dolor, la discriminació, l’abús del poder, el compromís polític i social i, sobretot, la dona com a nucli vertebrador de tota la seva poètica. L’acompanyarà la també poeta Elvira Sastre, que ha traduït els seus versos.
Dimecres 10, a les 21.00, al Verger del Museu Marès.

El verger del Museu Marès, artèria principal
Per aquest espai ple de bellesa, de tranquil·litat, i de complicitat, passaran bona part dels poetes i propostes poètiques de Barcelona Poesia. Hi trobareu els poetes: Francesc Gelonch, Miquel Àngel Llauger, Silvie Rothkovic i Raquel Santanera (dia 11, a les 18.00); Lluís Calvo, Meritxell Cucurella-Jorba, Àngels Marzo i Eduard Sanahuja (dia 11, a les 19.00); Teresa d’Arenys, Rosina Ballester, María Eloy-García i Rosa Porter Moix (dia 12, a les 18.00); Mireia Calafell, M. Ana Diz, Aurora Luque i Pau Riba (dia 12, a les 19.00); Josep Ballester, Ana Blandiana, Gemma Gorga i Corina Oproae (dia 13, a les 18.00); Josep Lluís Aguiló, Susanna Rafart, Miriam Reyes i David Ymbernon (dia 13, a les 19.00); Ada Parellada i Ada Castells (dia 14, a les 12.00); Xavier Montoliu, Ion Mureșan, Esteve Plantada i Loreto Sesma (dia 14, a les 18.00); Joan Graell, Anna Gual, Gonzalo Hermo i Josep Lluís Roig (dia 15, a les 18.00); Cesk Freixas, Marta Pessarrodona i Àlex Susanna (dia 15, a les 19.00).

L’escriptor i poeta Erri de Luca.

Erri De Luca amb Miquel Desclot a la Biblioteca Jaume Fuster
La recent publicació de l’obra poètica completa d’Erri De Luca (a l’espanyol, per l’editorial Seix Barral) serà el fil conductor de la conversa que el novel·lista i poeta napolità mantindrà amb Miquel Desclot, també poeta i traductor, premi Ciutat de Barcelona per la traducció del Cançoner de Petrarca al català.
Dijous 11, a les 19.00, a la biblioteca Jaume Fuster.

Joan Miquel Oliver & Sebastià Alzamora
El novel·lista i poeta Sebastià Alzamora llegirà poemes del seu nou llibre, La netedat, encara inèdit, i lletres del nou disc de Joan Miquel Oliver, Arlantis, que acaba d’aparèixer. Per la seva banda, el músic ens oferirà un concert de guitarra, on interpretarà alguns temes del nou disc amb altres escrits per a l’ocasió.
Dijous 11, a les 21.30, al Verger del Museu Marès.

Haikús d’Arinsal, d’Agustí Bartra
L’any 1981, Agustí Bartra i Anna Murià van estar uns dies passejant per les muntanyes d’Andorra. Van trepitjar la vall d’Arinsal i es van enamorar de paisatges i paraules. D’aquells dies, en van néixer els Haikús d’Arinsal, presentats ara en un muntatge que porta per títol Alguna cosa plora sobre l’herba mullada. Amb Montserrat Carulla i Joan Anguera i el violoncel de Jordi Claret. Direcció d’Ester Nadal.
Divendres 12, a les 19.30, a La Pedrera.

‘Dos cuervos’ de Fabián Casas i Viggo Mortensen
A banda de ser un reconegut actor, Viggo Mortensen ha fet incursions en el món de la pintura, la fotografia, la música i, com a escriptor i editor, també en el de la poesia. L’acompanyarà dalt de l’escenari Fabián Casas, un dels poetes argentins més celebrats dels darrers temps.
Divendres 12, a les 21.30, a l’Institut d’Estudis Catalans

L’actor Viggo Mortensen.

Poema dit de la Redempció, un poema inèdit de nou-cents versos d’un jove Jaume Fuster
Jaume Fuster tenia vint-i-dos anys quan va escriure Poema dit de la Redempció (1967), que, en prop de nou-cents versos, recull les seves impressions al voltant de la cultura, la literatura i la problemàtica social a la Barcelona dels anys seixanta. Aquest treball inèdit ha estat descobert recentment per l’investigador Àlex Martín Escribà, entre l’abundant llegat literari de Fuster. Ara, cinquanta anys després, el publica l’editorial Meteora. Participaran en la lectura de l’obra inèdita: D. Sam Abrams, Joan-Elies Adell, Anna Aguilar-Amat, Anna Bou Jorba, Jordi Cervera, Antoni Clapés, Anna Cortils, Carles Duarte, Ernest Farrés, Gemma Gorga, Rafael Haro, Agustí Pons, Susanna Rafart, Ricard Ripoll i Jordi Valls, entre més.
Dissabte 13, a les 12.00, al Verger del Museu Marès.

Sobre Leonard Cohen, Bob Dylan i Lou Reed
David Castillo, Benjamín Prado i Manuel Vilas, tres poetes i novel·listes, reflexionen sobre la incidència que les lletres i l’obra de Leonard Cohen, Bob Dylan i Lou Reed han tingut sobre la història del rock and roll i sobre les seves pròpies obres. Un acte que porta per títol Més enllà de la poesia del rock and roll.Dissabte 13, a les 22.00, a la plaça de la Catedral.
Dissabte 13, a les 20.00, al Verger del Museu Marès.

Homenatge a Federico García Lorca
Per primera vegada plegats dalt d’un escenari el cantaor José Mercé i el poeta granadí Luis García Montero, dos artistes per als quals l’obra de Federico García Lorca no solament ha estat una influència directa, sinó que s’han encarregat de difondre-la a través del seu art.
Dissabte 13, a les 22.00, a la plaça de la Catedral.

Nach, «slam poetry»
Nach, una icona del hip hop de la península, oferirà una sessió de «slam poetry». D’ell diuen que manté la seva integritat i compromís social i creatiu, davant la frivolitat i el materialisme que han anat contaminant un moviment que posava paraula a l’alienació del carrer.
Diumenge 14, a les 19.00, a l’Institut d’Estudis Catalans

Creació de Sergio Blanco a partir de l’obra de Joan Brossa
El dramaturg i director teatral uruguaià, ofereix en primera persona, dalt de l’escenari, la seva visió personal sobre la figura i l’obra de Joan Brossa.
Dilluns 15, a les 21.00, al Teatre Nacional de Catalunya.

Festival Internacional de Poesia de Barcelona
33a edició del Festival Internacional de Poesia de Barcelona, que posa el punt i final al Barcelona Poesia. Hi participaran: Gioconda Belli, Billy Collins, Ana Luísa Amaral, Paolo Agrati i Maria Sevilla, en un acte poètico-musical en què sonarà el ‘Nautilus’, un instrument construït per Àlex Pallí i Nei Albertí, interpretat per Xavi Lloses.
Dimarts 16, a les 21.00, al Palau de la Música Catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any