Projecte Home adverteix que la pandèmia ha agreujat les addiccions, especialment en les dones

  • L'entitat pronostica que la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia mantindrà o fins i tot augmentarà la tendència actual

VilaWeb
EFE / Redacció
20.04.2021 - 13:59

Projecte Home Catalunya ha advertit que la pandèmia de la covid-19 ha agreujat la situació en la qual arriben les persones amb addiccions a l’entitat, alhora que la crisi econòmica i social derivades dificulten encara més el procés de reinserció. En un any marcat pel confinament domiciliari i les restriccions de mobilitat, l’entitat ha atès 1.279 persones a Catalunya, mentre que el 2019 en van ser 1.520. Els usuaris, però, han arribat en situacions més greus.

En la presentació de les dades d’atenció de l’entitat durant el 2020, el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, i la directora tècnica de l’ONG, Cristina Vidal, han destacat que les dones presenten perfils d’addiccions més greus i s’han vist més perjudicades per l’emergència sanitària. Les dades revelen que les dones amb addiccions afronten situacions de més dependència econòmica, menys suport familiar, més estigma social i més invisibilitat que els homes.

“A dia d’avui les persones arriben pitjor. Les dones arriben pitjor que els homes, però en el global totes les persones arriben pitjor. Sobretot a nivell econòmic, amb situacions més empobrides que abans i també amb entorns més tensionats”, ha explicat Esculies, que ha assenyalat que abans de la pandèmia les famílies exercien una major protecció i podien oferir més ajuda que ara, a causa de la crisi econòmica.

Sobre l’evolució de les addiccions, Esculies ha subratllat que les dades presentades mostren “estancament i cronificació”, ja que malgrat les dures restriccions van atendre gairebé 1.300 persones, i ha pronosticat que la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia mantindrà o fins i tot augmentarà la tendència actual.

Del conjunt de les persones adultes en programes de tractament, el 84,9% són homes i el 15,1%, dones, mentre que la mitjana d’edat se situa en els 39,8 anys.
Bona part dels usuaris es troben en situació de risc d’exclusió social: només un 41,3% té en la feina la principal font d’ingressos en el moment d’iniciar el tractament; un 37,1% depèn de l’atur, pensions i altres prestacions socials; un 16,9% de la família o amics i un 2,1%, d’activitats il·legals.

Quant a la substància principal de consum, predomina la cocaïna en el 50,8% dels casos, un percentatge que es manté elevat des de fa més d’una dècada i que té una tendència creixent en els últims anys. D’altra banda, un 35,2% de les persones que van demanar ajuda a Projecte Home Catalunya durant el 2020 ho va fer per addicció a l’alcohol. En menor mesura consten l’heroïna (4,5%), el cànnabis (3,6%) i les ludopaties o altres conductes addictives (2,2%). Així mateix, un 25,5% de les persones ateses pateix algun tipus de patologia dual, és a dir, que sofreixen un trastorn mental i una addicció alhora.

Les dones, en situacions més greus

En la presentació, Vidal ha emfatitzat les diferències de perfil entre homes i dones i ha destacat que les dones ateses, entre les quals predomina el consum d’alcohol i inicien el tractament en una edat més avançada, estan en situacions més greus.

Així, les dades mostres que les dones amb addiccions afronten situacions de major dependència econòmica -l’atur i altres prestacions és la principal font d’ingressos pel 51,2% i la feina ho és solament en el 24,4 % dels casos-, menys suport familiar, major estigma social i més invisibilitat que els homes. A més, el 57,8% de les dones ateses per l’ONG sofreixen patologia dual, mentre que en els homes solament es dóna en el 19,8% dels casos.

“El consum d’alcohol en les dones està associat en l’àmbit domèstic i per tant són consums invisibles. Són difícilment detectables per l’entorn i està molt integrat en les dinàmiques i celebracions familiars. A més, l’alcohol és una substància depressora i en el patró de les dones estaria associat amb la solitud i la insatisfacció personal”, ha subratllat Vidal.

La presentació ha comptat amb la participació de la Rocío i la María, dues dones ateses per Projecte Home que estan finalitzant el seu tractament, que han agraït el suport rebut pel personal de l’entitat durant tots els mesos de la pandèmia i que han reclamat a la ciutadania que col·labori en la reinserció de les persones addictes eliminant els prejudicis sobre elles i entenent que és una malaltia i ha de ser tractada com a tal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any