Un projecte europeu coordinat pel Clínic prova de detectar de manera precoç les malalties del fetge

  • Una prova feta als ambulatoris permetria detectar cirrosi o fetge gras no alcohòlic, malaltia associada a l'obesitat

VilaWeb
ACN
19.02.2020 - 14:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un projecte europeu coordinat pel Clínic avaluarà el potencial d’implementar una nova estratègia de cribatge als CAP per la detecció precoç de les malalties del fetge. El cribatge consisteix bàsicament en una tècnica no invasiva que dura pocs minuts i no causa cap molèstia al pacient, ja que simplement envia unes vibracions. Amb aquestes es permet saber el grau d’elasticitat o rigidesa de l’òrgan, un indicador clau per detectar malalties que no presenten símptomes, com ara la cirrosi o el fetge gras no alcohòlic, associada a l’obesitat. ‘Si no anem a buscar el pacient, el pacient vindrà a buscar-nos quan sigui molt tard, el que volem fer és canviar el paradigma’, ha explicat Pere Ginés, cap del Servei d’hepatologia de l’Hospital Clínic.

La tècnica o prova es podria fer directament als ambulatoris per part d’infermeres o metges de primària. El projecte, anomenat Liverscreen, ja fa un any i mig que està en marxa al Principat i alguna altra regió europea però fins ara no se li ha pogut ‘donar sortida’ a causa de la manca de finançament.

Amb un nou impuls del programa Horizon 2020 el projecte ha rebut ara sis milions d’euros, fet que permetrà confirmar els resultats inicials trobats però a una major escala. Concretament, l’objectiu és reunir fins a trenta mil participants de diversos països europeus.

A Catalunya participen en el projecte una dotzena de centres d’atenció primària, que treballen conjuntament amb els hospitals Clínic, Germans Trias i Pujol, la Vall d’Hebron i el Mar, a més d’un centre mèdic corporatiu de SEAT. Els hospitals, però, només participen si des de l’ambulatori es deriva un pacient a qui s’ha detectat una malaltia hepàtica gràcies al cribatge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes