Prohibit posar-se malalts

  • Que la prioritat del PP és la sanitat privada es mostra dia a dia

María Obelleiro
14.04.2023 - 21:40
Actualització: 14.04.2023 - 21:47
VilaWeb

Martxelo, Vicent, les retallades en matèria de sanitat continuen essent protagonistes de l’agenda social. Dimarts mateix va començar una vaga convocada per la Confederació de Sindicats Mèdics espanyola per a negociar millores en les condicions laborals –que a l’atenció primària són regides per la precarietat– i per a demanar més temps per a atendre els pacients a les consultes. Els tres primers dies, l’aturada va causar la suspensió de mig miler de cirurgies.

Aquesta setmana també ha sortit al carrer personal de medicina interna de l’àrea sanitària de Sant Jaume-O Barbanza per reclamar més recursos. Asseguren que es veuen desbordats per la quantitat de tasques que han d’assumir. I, alhora, a la comarca de La Mariña de Lugo, la CIG, el sindicat majoritari, va denunciar la fuga de personal mèdic arran de la càrrega de feina “inassumible”.

Les protestes no són solament de personal sanitari. Els usuaris van aprofitar la commemoració del Dia de l’Atenció Primària per mobilitzar-se, de la mà de col·lectius com ara SOS Sanitat Pública, contra les retallades. Perquè el desmantellament de la sanitat pública no és una plaga bíblica, sinó que respon a la privatització del PP. No debades el govern gallec es nega a augmentar la partida destinada a la primària del 12,30% al 25% de la despesa total en sanitat, tal com recomana l’Organització Mundial de la Salut. Tampoc no ha treballat pas per evitar la fugida, aquesta darrera dècada, de més de 1.500 metges formats a Galícia per a exercir a fora en condicions més dignes. Un èxode al qual també es va veure obligat el 20% de les infermeres de medicina familiar.

Les xifres expliquen el context: Galícia ocupa el lloc 16 de 17 en despesa sanitària per habitant, entre totes les autonomies de l’estat espanyol. Tan sols Madrid té unes dades més dolentes. Que la prioritat del PP és la sanitat privada es mostra dia a dia. Heus ací una altra evidència de la qual ens acabem d’assabentar: el govern gallec va haver d’admetre, aquesta mateixa setmana, en seu parlamentària, que les famoses màquines d’alta tecnologia donades per Amancio Ortega eren emprades en la sanitat privada i no pas en la pública. Millor que no ens posem malalts!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any