Perseguit perquè ensenya història en català

  • Kilian Cuerda, professor de l'institut Carles Salvador d'Aldaia, denuncia l'assetjament a què l'ha sotmès Mediterráneo Digital, amb acusacions d'adoctrinament

VilaWeb
Kilian Cuerda és un dels impulsos de l'associació cultural És País Valencià
Pol Baraza Curtichs
28.06.2022 - 21:40
Actualització: 29.06.2022 - 08:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Kilian Cuerda, professor d’història de l’institut Carles Salvador, a Aldaia (Horta Sud), ha emprès accions legals contra el mitjà d’extrema dreta Mediterráneo Digital arran d’un article en què l’assenyala públicament perquè fa les classes en català i l’acusa d’adoctrinar els alumnes. El docent denuncia que ha estat assetjat i difamat per la publicació i assegura que el contingut és inventat: “És una notícia absolutament falsa. Res del que hi expliquen no és veritat. Tot és pensat per difamar i injuriar-me.”

En l’article, publicat dilluns, el mitjà construeix un relat que no s’adequa a la realitat. Diu, per exemple, que la Generalitat imposa el català per sobre del castellà, que els continguts educatius són alterats “pel nacionalisme i el socialisme” i que es permet als professors “que adoctrinin des d’una perspectiva progressista”. Sobre Cuerda, aquesta publicació d’extrema dreta diu que “imposa la llei de la por”. El relat, a més, va acompanyat d’unes suposades declaracions d’ex-alumnes del centre educatiu.

Cuerda és un dels impulsors de l’associació progressista És País Valencià, que pretén de difondre i enfortir els principis de l’esquerra política i social contra el capitalisme. Una de les campanyes que promouen és “No finances l’odi”, inspirada en “Sleeping giants”, en què denuncien els discursos d’odi i les notícies falses que apareixen en mitjans de comunicació i plataformes web. Per exemple, informen les empreses que inverteixen publicitat en mitjans com Mediterráneo Digital sobre els continguts que publiquen, perquè la retirin si ho consideren adient. “Cal informar les empreses. Sense saber-ho, financen discursos intolerants, racistes i homòfobs. No són conscients que apareixen al costat de continguts que poden repercutir negativament en l’empresa”, explica en una conversa amb VilaWeb.

Cuerda diu que és una represàlia

Segons Cuerda, l’article que ha fet Mediterráneo Digital és una represàlia a l’activisme que practica fora de l’àmbit educatiu: “És una represàlia de caràcter intimidatori. La campanya els ha emprenyat, i hi han respost d’una manera molt bruta.” A més, recorda que la llengua de cada classe és determinada pel currículum de les assignatures. “És difícil de tenir una actitud de voler imposar el valencià. Les classes es fan a partir de la normativa lingüística. Algunes classes les faig en valencià i algunes altres, en castellà”, comenta.

Un demòcrata és antifeixista. Si explicar als alumnes que pegar la gent pel fet de ser homosexual o d’un altre color de pell està malament… És evident que hi ha uns valors democràtics!”, diu sobre l’acusació d’adoctrinar els alumnes amb l’antifeixisme. Per una altra banda, també posa en qüestió que el mitjà hagi parlat amb gent vinculada amb l’institut: “Són declaracions totalment falses. Són testimonis irreals.”

Cuerda reconeix que viu una situació desagradable, però que té el suport de l’entorn: “Tinc la consciència tranquil·la. He rebut el suport de tots els docents, la família, els amics, el sindicat –milita a la UGT– i d’ex-alumnes.” Dilluns ja va emprendre accions legals contra el mitjà perquè considera que ha atemptat contra el seu honor: “És una difamació en tota regla.”

Kilian Cuerda, que ha contat el seu cas a les xarxes socials, ha rebut tot de missatges de suport i solidaritat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes