Uns 3.700 professionals sanitaris comencen cursos per a aprendre català i millorar-ne el coneixement

  • Gairebé dues mil persones cursaran el nivell elemental de llengua catalana per a l'atenció sanitària

VilaWeb
ACN
03.04.2024 - 14:23
Actualització: 03.04.2024 - 18:01

Un total de 3.711 professionals sanitaris han començat avui els cursos de català de franc i en línia que ofereix el govern. L’objectiu és aprendre o millorar el nivell de coneixement de la llengua. En acabar la formació, els sanitaris rebran un certificat d’aprofitament i podran optar a un examen que el Departament de Salut convocarà per obtenir una titulació oficial equivalent a les de la Secretaria de Política Lingüística. 1.977 cursaran el nivell elemental de llengua catalana (B1) per a l’atenció sanitària; 367 el nivell mitjà (B2) i 1.367 el de suficiència (C1). 1.229 professionals pertanyen al col·lectiu mèdic i 753 al d’infermeria.

Hi ha 581 participants de personal tècnic de cures auxiliars d’infermeria, 478 són personal d’administració, 540 tenen altres professions sanitàries, 22 són professionals de treball social, 32 zeladors i 65 d’altres col·lectius.

Per gènere, 2.727 són dones, 979 homes i cinc no binaris. Pel que fa a l’edat, la mitjana dels participants és de quaranta-dos anys. La persona més gran té seixanta-nou anys i la més jove dinou.

Cent hores de formació

Cada professional participa, en grups de 20 persones com a màxim, en un dels itineraris segons el nivell. La durada dels cursos és de 100 hores entre autoformació virtual tutoritzada (60 hores) i formació virtual amb activitats pràctiques orals i de conversa (40 hores). Els cursos s’allargaran fins al 30 de novembre.

Per portar a terme la formació s’han contractat 45 professors. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que hi ha hagut un gran èxit de convocatòria i ha recordat era és la més multitudinària i la més intensa en política lingüística del govern d’aquests darrers temps per a normalitzar l’ús i el coneixement del català al sistema de salut. El conseller ha dit que el català era essencial per a atendre els pacients i, per tant, també per a la qualitat i la seguretat assistencial.

El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) subvenciona el cost de la formació amb 1.482.300 euros a l’entitat Unió Consorci Formació com a entitat proveïdora de formació de les patronals sanitàries de la Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social. El Consorci per a la Normalització Lingüística ha estat l’encarregat d’elaborar materials didàctics específics i singularitzats per a l’àmbit sanitari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any