L’abocador de Son Reus, el principal de Mallorca amb 4,7 milions de tones de residus, contamina l’aqüífer que té a sota amb onze tipus diferents de metalls pesants, segons un informe de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), que està en possessió de l’Ajuntament de Palma des de 2019.

Les anàlisis es van realitzar entre 2015 i 2019 en trenta-sis pous perforats en diferents punts dels 55 quilòmetres quadrats de l’abocador. A les aigües de l’aqüífer si han detectat concentracions per sobre dels límits legals d’alumini, arsènic, cadmi, bari, coure, ferro, mercuri, magnesi, níquel, plom i zinc.

L’informe de l’IGME, que és de 604 pàgines, atribueix la contaminació a la filtració de l’aigua de les pluges, que arrosseguen components contaminants dels residus acumulats durant més de tres dècades a Son Reus.

L’abocador va començar a funcionar el 1975 i, quan es va tancar el 2008, s’estima que el material acumulat és d’uns 4,3 milions de tones. A més, cal afegir-hi les 450.000 tones de cendres procedents de les incineracions de residus. Tot això es va cobrir de terra per aixecar una muntanya artificial de 50 metres d’alçada, un perímetre de 2,6 quilòmetres i una superfície total de 31 hectàrees.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.