Dins el programa oficial de les Festes de la Magdalena de Castelló, avui a migdia s’ha fet a la plaça Hort dels Corders la I Trobada de Muixerangues. A més de la colla organitzadora, la Conlloga-Muixeranga de Castelló, hi eren convidades les dues colles dels extrems nord i sud del País Valencià, la Muixeranga d’Alacant i la Muixeranga de Vinaròs, i la Nova Muixeranga d’Algemesí, un dels principals referents d’aquesta tradició. En conjunt s’hi han aplegat uns tres-cents muixeranguers.

Les muixerangues, torres humanes que s’alcen mentre sona la música de la muixeranga, són una de les tradicions valencianes més antigues de què es té constància des del segle XV. Ara mateix viu un procés de recuperació en molts municipis com Vinaròs, Titagües, Sagunt, Bétera, València, Sueca, Cullera, Carlet, l’Alcúdia, Algemesí, Carcaixent, Gandia, l’Olleria, Pego i Alacant, a més de la ciutat de Castelló, on hi ha antecedents descrits del final del segle XVIII.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb