Un equip internacional d’investigadors completa el primer atles cel·lular de tot el cos d’un primat no humà

  • La base de dades creada pot servir, entre altres, per desenvolupar mètodes de diagnòstic i tractament de malalties

VilaWeb
Redacció
13.04.2022 - 19:09

Un equip d’investigadors internacional ha completat el primer atles cel·lular de tot el cos d’un primat no humà, l’espècie més propera als humans en l’arbre evolutiu. El treball, publicat a la revista Nature, ha comptat amb la participació d’investigadors de la Xina, Alemanya, Itàlia, Singapur, Suècia, de l’estat espanyol i el Regne Unit. El mapeig de cèl·lules individuals ha permès a l’equip d’identificar els tipus de cèl·lules que poden contribuir a les malalties humanes o fer que els individus siguin més susceptibles a la malaltia. Així, els científics disposen ara d’una base de dades que pot servir, entre altres, per desenvolupar mètodes de diagnòstic i tractament de malalties o analitzar les funcions cognitives avançades del cervell.

Per exemple, a la covid-19, la major manifestació és la pneumònia perquè el SARS-CoV-2 infecta un petit grup de cèl·lules al pulmó. No obstant això, el mapeig unicel·lular del macaco també es va identificar certes cèl·lules en altres teixits que poden infectar-se en els primats. Això pot ajudar els metges a entendre on cercar signes de covid-19.

El mapeig unicel·lular també pot ajudar a identificar quines cèl·lules metabolitzen les calories del greix, cosa que permet als investigadors comprendre els factors subjacents que contribueixen a l’obesitat. De la mateixa manera, aquest procés podria ajudar a identificar quines cèl·lules regulen els circuits neuronals al cervell, cosa que conduiria a possibles tractaments per a malalties neurològiques.

Pura Muñoz-Cánoves, catedràtica de la UPF que lidera el Grup de Recerca en Biologia Cel·lular del Departament de Medicina i Ciències de la Salut, un dels equips participants en l’estudi, destaca que l’atles generat abasta més d’un milió de cèl·lules de quaranta-cinc teixits del primat no humà adult Macaca fascicularis.

“Serà una referència fonamental per a aquest àmbit de recerca i serà molt útil per a futurs estudis de primats, inclosos els humans, ja que ajudarà a entendre la naturalesa de la nostra pròpia espècie”, afegeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any