El preu de la llum es desploma a mínims: com us en podeu beneficiar?

  • Els usuaris acollits a la tarifa fixa corren el risc de perdre diners arran de l'abaratiment del preu de l'electricitat

VilaWeb
Redacció
12.03.2024 - 21:40

Dos anys després de la crisi energètica desencadenada per l’esclat de la guerra d’Ucraïna, el preu de la llum al mercat majorista espanyol va caure la matinada de diumenge als 0 euros. Tot i que això no vol dir que l’electricitat fos de franc per al client, atès que la factura elèctrica també conté conceptes com ara imposts i peatges elèctrics, la xifra evidencia l’abaratiment progressiu de l’electricitat aquests darrers mesos, després de dos anys marcats per preus de rècord. El preu mitjà de l’electricitat aquest diumenge, de fet, va ser de 0,59 euros per megawatt/hora (MWh), el més baix d’ençà del 2021.

Però no tots els consumidors es beneficiaran d’aquest descens dels preus, i els usuaris acollits a la tarifa fixa seran els més perjudicats. Així doncs, què necessiteu per assegurar-vos que el desplomament dels preus de la llum queden reflectits en la vostra factura?

Els clients amb tarifa fixa, els grans perjudicats

Ara com ara, al mercat espanyol hi ha tres tipus de tarifes elèctriques: la tarifa regulada (també coneguda com a preu voluntari per al petit consumidor, o bé PVPC), la tarifa indexada del mercat lliure i la tarifa fixa del mercat lliure. A grans trets, tant la tarifa regulada com la tarifa indexada es fixen en funció del preu per hora de l’MWh al mercat majorista: en la tarifa regulada, el preu es determina a partir d’una barreja del preu de l’MWh al mercat majorista (75%) i el preu de l’electricitat al mercat de futurs (25%), mentre que la tarifa indexada depèn exclusivament del preu de l’MWh. Ambdues, per tant, varien segons l’hora –amb paràmetres lleugerament diferents.

El cas de la tarifa fixa és significativament diferent. En compte d’oscil·lar segons la subhasta horària al mercat majorista, aquesta tarifa estableix, com indica el seu nom, un preu fix de l’electricitat durant el període contractat. Aquest preu pot ser uniforme per a tot el període contractat, o bé variar segons el tram horari. Sigui com sigui, aquest preu es fixa per avançat en ambdós casos, amb independència de la fluctuació horària de l’electricitat al mercat majorista.

El preu de l’electricitat tendeix a la baixa

En establir un preu uniforme durant la durada del contracte, les tarifes fixes estan dissenyades per protegir els consumidors d’augments sobtats en el cost de l’electricitat, com el que es va viure poc després de l’esclat de la guerra d’Ucraïna, quan el preu mitjà del megawatt al mercat majorista espanyol va augmentar d’un 35% en tan sols un mes. Però això també funciona a la inversa: en cas que el preu de l’electricitat caigui significativament, la rebaixa quedarà reflectida en les factures de tots els usuaris tret dels qui estiguin acollits a la tarifa fixa.

Això és, precisament, el que ha passat aquests darrers mesos. Si bé el preu mitjà de l’MWh al mercat majorista se situava en 103 euros fa sis mesos, aquest febrer el cost mitjà de l’MWh va caure fins als 40 euros, el preu mensual més baix en tres anys. Tot sembla indicar que el preu de l’electricitat continuarà caient aquest mes, vista la tendència dels primers deu dies de març.

Si bé les tarifes fixes poden protegir el client de possibles encariments sobtats, la previsió del mercat de futurs és que el preu de l’electricitat es mantingui en el nivell d’aquestes darreres setmanes fins ben entrat l’estiu, pel cap baix. L’expansió progressiva de la generació solar i renovable al mercat espanyol, molt més barata que no fonts com ara el gas natural, també contribuirà a mantenir aquesta tendència baixista els mesos vinents –i més enllà. Per si no n’hi hagués prou, molts contractes amb tarifa fixa al mercat espanyol van ser signats durant la crisi energètica derivada de l’esclat de la guerra d’Ucraïna o en els mesos immediatament anteriors, quan el preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista era significativament més alt que no pas ara. Això fa que el desfasament entre els preus d’algunes tarifes fixes i el preu de l’electricitat ara com ara al mercat sigui encara més gran que no podria semblar.

El canvi de tarifa, un procés ràpid

En la gran majoria de companyies, canviar de tarifa és un procés relativament fàcil i curt que pot tramitar-se per telèfon o per internet –també presencialment– i que sol aplicar-se al cap d’unes poques hores. En cas que el client vulgui trencar el contracte vigent, la legislació espanyola estableix una penalització d’un 5% del preu de l’electricitat romanent a subministrar. Depenent de la diferència entre la tarifa fixa i la nova tarifa, i també dels mesos romanents en el contracte, aquesta penalització pot cobrir-se en qüestió de pocs mesos gràcies a l’estalvi en el nou contracte.

Per a aquells qui meditin de fer el canvi, la Comissió dels Mercats i la Competència espanyola (CNMC) ofereix un simulador en línia de les diferents modalitats de factura segons els hàbits de consum. Per a aquells que tan sols vulguin avaluar les diferents alternatives, l’organisme també ofereix un comparador d’ofertes a la seva pàgina web.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any