President Zelenski, d’actor a heroi de la resistència

  • Perfil del president ucraïnès, que en pocs mesos ha passat d'actor de televisió a president en temps de guerra

VilaWeb
Zelenski, amb samarreta militar, en una imatge penjada al seu compte de Telegram aquestes darreres hores (fotografia: Telegram).
Redacció
28.02.2022 - 20:34
Actualització: 28.02.2022 - 21:34

Volodímir Zelenski (1978) és el president ucraïnès que s’enfronta aquests dies a l’imperialisme rus. La seva vida demostra que la realitat pot superar la ficció. No fa ni dos anys i mig que Zelenski exerceix el càrrec de president, després de guanyar les eleccions del maig del 2019. Les va guanyar gràcies a dos factors clau: la fama obtinguda com a actor en la sèrie satírica El servent del poble, en què Zelenski interpretava el paper d’un professor d’institut que acaba essent president d’Ucraïna per accident, després de fer-se viral un discurs seu a classe contra la corrupció política. I l’altre factor clau va ser una campanya en què aquest nouvingut a la política es presentava com la cara fresca i nova i es distanciava de l’establishment i la corrupció, exactament igual com el personatge de la sèrie.

Zelenski va batre sense contemplacions el seu rival, exemple de la vella classe política, Petrò Poroixenko, i el seu leitmotiv de “llengua, fe i pàtria“. Zelenski va arrasar amb un 71% dels vots, contra el 24% de Poroixenko. En aquelles eleccions va jugar la carta d’intentar unir, més que no polaritzar, els votants del seu país, inclosa la minoria pro-russa. El 2014, durant la guerra del Donbàs, la seva productora va donar diners a l’exèrcit ucraïnès, cosa que va enfurismar el pro-russos. Ell, que té el rus com a llengua materna, defensava la tolerància i no-prohibició d’obres i artistes russos al país (de fet, l’obra russa Love in the big city 2, amb Zelenski d’actor, és prohibida a Ucraïna d’ençà del 2018). L’home que es presentava cercant més aviat consens va batre un rival que la nit electoral va fer un piulet que no s’ha complert: “Un president sense experiència aviat pot tornar a la zona d’influència russa.” Doncs avui Zelenski és una de les cares de la resistència ucraïnesa i ja fa mesos que ha declarat que veu Putin com el seu enemic. “L’única cosa que tenim en comú Rússia i Ucraïna és la frontera”, ha dit.

Volodímir Zelenski (fotografia: Telegram).

Zelenski, de quaranta-quatre anys, va arribar a president a quaranta-dos. Parla ucraïnès, anglès i rus, la seva llengua materna, i llengua amb la qual ha fet la majoria de les seves obres com a actor i productor (la sèrie que el va catapultar a la fama és en rus i ucraïnès, com bilingüe va ser el vídeo de llançament de campanya electoral). Zelenski és jueu, com els seus pares, i viu en un país que té la tercera o quarta comunitat jueva del món, amb unes xifres que ballen entre 120.000 persones i 400.000. Segons un estudi de Pew Research citat pel New Yortk Times, a Ucraïna hi ha poc antisemitisme, i només el 5% dels ucraïnesos no acceptaria els jueus com a ciutadans –”comparat amb el 18% dels polonesos, el 22% dels romanesos i el 23% dels lituans”, diu l’estudi.

Fill d’una família jueva laica (ell diu que creu en Déu, però que no en parla mai), el seu pare era cap del departament d’informàtica i cibernètica a la Universitat de Kriví Rih; la seva mare, enginyera. Son pare va ser soldat de l’Exèrcit Roig, i un avi i tres germans de l’avi van ser víctimes de l’Holocaust. Té el títol de dret, carrera que no ha exercit mai, i és casat amb Olena Kiaxko, guionista de la sèrie de televisió que ell dirigia, ara primera dama, amb qui ha tingut dos fills. La va conèixer a l’escola, fills tots dos de la mateixa ciutat. La seva dona és una gran impulsora de l’ucraïnès al país.

Zelenski representa el milionari fet a si mateix, gràcies als diners que ha fet com a fundador de la productora Kvartal 95, on ha fet de productor i actor. Ha participat en una desena de films i en tres sèries de televisió. Alhora, Zelenski representa el polític que domina les xarxes socials fins al punt que durant la campanya electoral els periodistes van haver de plantar-se per exigir que parlés amb ells i no tan sols amb els votants. El dia que va començar la guerra tenia 400.000 seguidors a Twitter. Avui en té quatre milions. A Telegram, més d’un milió. I si al començament apareixia vestit amb americana, avui va vestit de militar. Zelinski, l’home que durant la campanya cercava consens, lluitar contra l’establishment i aconseguir la pau al Donbàs, s’ha trobat vestit de militar, lluitant contra Rússia i convertit en heroi militar. És Zelenski, l’home amb una vida que supera la ficció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any