L’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC i l’Hospital Universitari Son Espases de Mallorca han posat en marxa una nova tecnologia que permet detectar la transmissió de la covid en l’aire dels hospitals. Aquesta nova tecnologia ha permès comprovar que l’aire dels passadissos pot tenir més concentració de virus que les mateixes habitacions dels pacients amb covid-19. Això es deu al fet que les habitacions tenen un sistema de ventilació individual, mentre que els passadissos tenen un de sol cada quatre habitacions. Els resultats de l’estudi podrien servir per revisar els sistemes de ventilació dels hospitals, millorar la qualitat del seu aire i prevenir la infecció del personal sanitari.

La nova tecnologia consisteix a col·locar els filtres d’aire en passadissos, habitacions i altres estances per analitzar el material genètic del virus de forma sistemàtica. La investigació duta a terme mostra precisament la presència més gran de material genètic del virus als passadissos adjacents a les habitacions de pacients amb covid-19, i no en les habitacions en si. Per tant, hi ha una transferència de virus des de les habitacions cap als passadissos.

L’investigador de l’IDAEA-CSIC Joan Grimalt ha destacat la importància dels resultats, ja que ha reconegut que es prenen moltes precaucions per entrar a les habitacions però menys per estar als passadissos.

En el treball, els investigadors van mesurar la concentració d’ARN del SARS-CoV-2 a través d’una filtració d’aire en diferents localitzacions del centre hospitalari. Posteriorment van fer la quantificació mitjançant proves PCR.

Els investigadors asseguren que els resultats obtinguts són extrapolables a altres centres. Així, Grimalt ha apuntat que caldria fer una supervisió de la quantitat d’ARN del virus que hi ha en l’aire de cada hospital i si el resultat és positiu, canviar el sistema de ventilació de tal manera que s’adaptés a les particularitats de cada centre.

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Environmental Research.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.