La política lingüística, sota la toga

  • Aquests darrers anys anem acumulant sentències restrictives contra l’èuscar. Cal una resposta ferma i unitària

Martxelo Otamendi
03.03.2023 - 21:40
VilaWeb
Tribunal Superior de Justícia del País Basc (fotografia: Wikimedia Commons /Zarateman / CC BY-SA 4.0).

Algun dia, i tal com va no ens haurem d’esperar gaire, els croats que la justícia espanyola té a la magistratura del País Basc decidiran, tal com van decidir a Catalunya, que a les escoles del model D el 25% de les assignatures s’han de fer en castellà. I aleshores ja serà tard, atès que no hem aprovat els exàmens que ens han imposat abans aquests mateixos magistrats, i, alguna vegada, perquè no ens hem presentat a l’examen.

Serà difícil de canviar el criteri d’aquests magistrats, perquè fan una funció determinada, però serà encara més difícil de canviar-lo si no fem res. No podem esperar fins que tinguem un poder judicial propi que elegeixi magistrats comprensius que no actuïn contra l’èuscar als nostres palaus de justícia. Aquest dia no és a prop.

Aquests magistrats han de sentir que els bascs ens enfadem quan van contra la feina i les normes de normalització de l’èuscar, i que no estem disposats a acceptar aquesta mena d’actituds, perquè aquestes resolucions obstaculitzen el dret de desenvolupar una política lingüística adequada.

L’estat, en aquest cas mitjançant aquests magistrats, ens posa a prova constantment. I la duresa de la prova següent dependrà de la resposta que hàgim donat a l’anterior. Els magistrats no es deuen haver preocupat gaire amb les que hem donat fins ara.

Aquesta vegada, aquesta setmana ha estat el Tribunal Superior de Justícia del País Basc que ens ha dit què no hem de fer amb l’èuscar. La Diputació Foral de Guipúscoa va demanar el nivell B2 d’èuscar per cobrir trenta-quatre places a la fundació Uliazpi, de la qual és responsable la diputació mateixa. Aquests treballadors faran feina amb ciutadans amb discapacitat, i, per tant, també amb bascoparlants.

Dos ciutadans van denunciar la convocatòria al tribunal, però l’Audiència de Guipúscoa va dictaminar que no era pas discriminatòria. Aquests ciutadans van recórrer contra la sentència al TSJ, que els ha donat la raó.

Aquests darrers anys anem acumulant sentències restrictives molt semblants. Cal una resposta ferma i unitària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any