Els policies xinesos a casa nostra i la hipocresia del doble criteri occidental

La nostra obligació més gran, i per tant la nostra exigència major, l'hem de tenir envers el nostre país i els països del nostre entorn geopolític. O, si no, és massa fàcil

Vicent Partal
27.10.2022 - 21:40
Actualització: 28.10.2022 - 07:32
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una investigació de l’ONG Safeguard Defenders va fer ahir molt de soroll perquè va anunciar l’existència d’una xarxa de cinquanta-quatre centres policíacs de la República Popular de la Xina a l’estranger, entre els quals sembla que n’hi ha dos a Barcelona, dos a València i un a Manresa. Aquests “centres policíacs” són òbviament il·legals i serveixen al govern xinès per a pressionar ciutadans del seu país, que tenen negocis que no interessen o que són dissidents polítics i culturals. Aquesta policia irregular no deté gent pel carrer ni fa coses així, però és capaç d’espantar qualsevol a còpia d’amenaçar amb conseqüències per a la seua família que resta a la Xina, per exemple.

Les paraules fan molt, defineixen imatges mentals, i crec que podem convenir que, a partir del moment que la presentació periodística d’aquest informe ha parlat de “comissaries” –amb bona voluntat per a fer-ho entenedor al gran públic–, s’ha suscitat una reacció que crec que fóra bo de matisar.

Perquè no cal ni dir que l’existència de la repressió xinesa, dins el seu territori oficial o fora, és repugnant i absolutament condemnable, però al costat d’això també hi ha el cinisme del doble criteri, tan típic dels occidentals, que crec que també cal denunciar.

Ho dic perquè és bo de recordar episodis viscuts també al nostre país, per exemple amb personal diplomàtic marroquí. Per a explicar això que fan ells no hem dit mai que tinguen comissaries ni hem definit el seu paper ben bé de policies, però la qüestió és que de fet han perseguit activistes saharians, rifencs o marroquins amb la mateixa contundència que els seus col·legues xinesos. I què me’n dieu, de les actuacions il·legals de la policia espanyola a Bèlgica? Com és prou sabut, sense el permís –ni de bon tros– de les autoritats belgues, policies espanyols han perseguit els exiliats catalans no tan sols fent tasques d’informació sinó actuant, abalisant cotxes, assaltant locals o fins i tot agredint i intentant d’espantar dissidents. I això no és prou semblant a allò que tant escandalitza si ve de Pequín?

La pregunta que em faig, i que simplement propose com a reflexió, és si això que fan els marroquins o els espanyols –o els americans, o els britànics o els francesos– és tan diferent d’allò que fan els xinesos i que ahir va generar tanta literatura periodística.

Que ningú no faça demagògia ara, per favor: jo no pose en el mateix sac la Xina, el Marroc i Espanya. No sóc tan innocent. Sóc molt conscient de les diferències i encara més, ep!, de les semblances. Ara, sí que pense que tinc l’obligació de cridar l’atenció sobre la hipocresia del doble discurs.

Sobretot per una cosa. Perquè jo crec fermament que els partidaris de la llibertat hem de treballar perquè arribe a tot arreu, a tots els éssers humans sense distinció de país, ni de cultura ni de règim polític. Però, dit això, la nostra obligació més gran, i per tant la nostra exigència major, l’hem de tenir envers el nostre país i els països del nostre entorn geopolític. O, si no, és massa fàcil. Trampós. Cínic, si ho voleu.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
27.10.2022  ·  22:21

Massa sovint, la defensa de la llibertat tropessa amb una barreja de immaduresa i cinisme. Es vol veure el món dividit en bons i dolents, sense matisos.

josep maria pijuan
josep maria pijuan
27.10.2022  ·  22:31

Safeguard Defenders, es una ONG lo suficient fosca en els seus orígens que no em mereix la seva credibilitat. mes allà de que per desgracia els poders dels governs tots, dic tots, tenen actuacions realment delicuencials i terroristes, però el poder els protegeix i es protegeixen entre ells.

joan guinarda
joan guinarda
27.10.2022  ·  22:41

No es pot comparar, per favor!! Em de tenir en compte que els xinesos no són catalans i menys catalans independentistes!
:=(

Pauli Morer
Pauli Morer
28.10.2022  ·  07:13

A mi el que m’estranya es que l’informe sobre les actuacions del govern xinès fora del seu país hagin sortit a la llum tenint en compte la seva força envers els altres països, tots sabem que la capacitat intimidatòria xinesa es infinitament superior a la dels altres estats citats.

Joan Ubach
Joan Ubach
28.10.2022  ·  07:49

Bé, els Nordamericans poden “segrestar” legalment qualsevol persona que els seus jutges creguin convenient dins qualsevol estat forani i ningú s’ha possat les mans al cap.
És habitual entre estats, pero per aixó (i per a ser cínic) cal ser un estat.

Carles Serra
Carles Serra
28.10.2022  ·  07:56

És curiós que aquesta denuncia ho faci una ONG, quant les ONG la majoria (perquè desconec si totes) s’aguanta’n per les ajudés dels estats.
La majoria de ONG estàn més que qüestionades, com ha fa esment algun subcriptor; un dia un jove em va parar pel carrer per dir-me que em fes soci de l’ONG Open arms, li vaig dir que abans miraria la seva web, quant hi vaig entrar en vaig trobar la fotografia del emerito (preparao); via WhatsApp (ja que li vaig dir que li donaria una resposta) li vaig comentar aquest fet i que ni boig em faria soci; el cap d’un temps vaig tornar a mirar la seva web hi havien retirat el lladre i franquista de preparao.
Ufff Vicent parlar de cinisme i hipocrasia, perquè no vas el gra directament i dius el problema és LA MENTIDA.
Aquest fet a la colònia catalana està molt impregnat, actualment sense desvergonyiment i si no que li preguntin els d’ER

Pep Agulló
Pep Agulló
28.10.2022  ·  08:31

DOBLE MESURA I UN GRAU MÉS…

(Espanya) “han perseguit activistes saharians, rifenys o marroquins amb la mateixa contundència que els seus col·legues xinesos”.

Els seus precursors, anys enrere, travessaven la frontera amb França per assassinar combatents bascs.

Encara la setmana passada un escamot de l’exèrcit israelià va fer explotar a Cisjordània, crec, un edifici on hi havia un dirigent palestí. Van matar a 7 palestins. I cap a casa. A VilaWeb no va sortir la notícia.

Antònia Calvo
Antònia Calvo
28.10.2022  ·  09:24

Excel.lent!
L’èsser humà pels segles dels segles…!

RAMON PROS
RAMON PROS
28.10.2022  ·  09:42

No sé que deu fer el CNI? Això és feina seva, no d’una organització de drets humans. Els cossos d’operacions especials ja tindrien que estar allà i en canvi estan aquarterats esperant algun problema d’unitat nacional. Només importa el poder, la gent no val un pebre!

AFRICA ARCE
AFRICA ARCE
28.10.2022  ·  10:13

No es el mateix, pero recomano llegit un artícle de Jordi Galves al nacional.cat, que aclara molt bè el control que fan els imams sobre la gent islamista, per que no s’integrin. Pero mi ha sigut molt revelador.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
28.10.2022  ·  11:42

Seguint el fil editorial i al meu modest entendre això no va sols de comissaries ni de serveis secrets sinó de “LLIBERTAT” amb majúscules, la que cadascú ha de tenir per a viure com a dret humà fonamental. Va de controlar la ciutadania i de retallar els drets humans, aquells inherents a totes les persones sense discriminació per les seves condicions personals, socials, econòmiques,… Perquè de delator delatora, confident, espia, infiltrat, informador informadora, observador observadora, hi ha tant a la Xina com ací, com hem pogut comprovar aquests darrers temps. Aquests és un altre front, un més, silent i perillós que va fent feina i contra el que se haurà de lliurar una batalla més. 

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
28.10.2022  ·  11:51

Internacionalment Espanya està considerada una democràcia plena mentre Xina és sospitosa.

Pocs a Europa saben que l’Estat espanyol ocupa il·legalment i militar, des de fa tres segles, els Països Catalans.
I nosaltres mai ho fem públic.

Espanya està ben considerada perquè interessa com un estat dels grans.

Que Safeguard Defenders sigui una organització sospitosa, no invalida la reflexió de l’editorial.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
28.10.2022  ·  13:49

El que passa amb la policia xinesa, passa a molts llocs del món amb altres policies. És justificable ? No, ni de bon tros. Això fa que ningú protesti, car haurien de protestar contra ells mateixos.

Marià Puig
Marià Puig
28.10.2022  ·  15:38

Ja sé que la política, és necessària, però……quin fàstic que em fa.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
28.10.2022  ·  21:17

No és un editorial que tots aplaudiran, però marca un nivell de sensibilitat humana que dignifica Vilaweb. Almenys, crea consciència de problemes i realitats que ens passen desapercebuts i convida a no viure com el burro victòria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes