El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que Felipe VI participaria en l’acte d’homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. ‘El govern serà present i també hi serà present el cap de l’estat’, ha dit en conferència de premsa.

L’any passat, hi va haver una gran protesta contra la presència de Felipe VI en la manifestació de condemna contra els atemptats, que ara es podria repetir. Els manifestants protestaven aleshores contra la connivència de l’estat espanyol amb règims com el saudita, que tenen complicitat amb Estat Islàmic.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar a la batllessa de Barcelona, Ada Colau, que no convidés Felipe VI als actes commemoratius dels atemptats: ‘Si Colau creu que ha de convidar el rei, jo no vetaré la seva presència, però jo pensava que els comuns eren republicans’, va dir Torra. El president havia anunciat el dia abans, en el marc dels Jocs Mediterranis, que no convidaria el rei espanyol a cap acte fins que es disculpés pel seu discurs posterior al primer d’octubre.

Colau va respondre a Torra i li va demanar que no es polititzés l’acte: ‘El protagonisme serà només de víctimes i familiars, no hi haurà cap parlament polític, tal com molts afectats han demanat. I així serà. No permetrem cap politització de l’acte, vingui d’on vingui.’

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb