Podem assenyala la feblesa parlamentària de Sánchez, ara amb la immigració a Catalunya

  • Ione Belarra anuncia que el partit votarà en contra de l'acord entre Junts i el PSOE
  • Els dos partits ara mateix no tenen assegurada la majoria absoluta que requereix la llei orgànica

VilaWeb
El president espanyol, Pedro Sánchez, entrant a l'hemicle del congrés espanyol (fotografia: EFE / Zipi)
04.03.2025 - 21:40

El president espanyol, Pedro Sánchez, no volia pas una legislatura com la que li ha tocat, caracteritzada per la inestabilitat política. La coalició de govern que encapçala no té prou poder per a governar tota sola i es troba lligada de peus i mans a l’oposició. Sánchez es veu forçat a negociar cada mesura, constantment, amb partits ben heterogenis. I això ha fet, per exemple, que enguany encara no hi hagi pressupost.

La dependència de formacions com ara Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i el PNB, juntament amb les tensions internes amb Sumar, han convertit cada mesura i cada votació en un autèntic desafiament polític. Sánchez es troba en un estadi de feblesa parlamentària, i el darrer que li ho ha fet notar és Podem, que ja li ha causat un nou maldecap.

Ione Belarra, secretària general de Podem, ha anunciat que el partit votaria en contra de la delegació a Catalunya de les competències d’immigració, acordada entre el PSOE i Junts, que ha de tenir forma de llei orgànica. I el no de Podem ho complica tot perquè és un partit imprescindible si es vol que la llei prosperi, atès que el rang de llei orgànica obliga a aprovar-la amb el vot favorable d’una majoria absoluta al congrés espanyol.

El pacte migratori amb Junts era un dels acords clau amb el PSOE, que fa temps que negocien, també amb reunions a Suïssa amb el mitjancer internacional, el salvadorenc Francisco Galindo. El president Sánchez ho tenia ben encarrilat, sobretot quan Junts va decidir de retirar la iniciativa de la qüestió de confiança contra ell, tal com havia demanat Galindo. Però s’ha trobat amb un nou envit: que Podem hi voti a favor.

El no de Podem fa perillar la llei

Belarra argumenta el no de Podem assenyalant Junts: “El que és urgent al nostre país és que s’aprovi la ILP de regularització, que fa un any que espera. El PSOE ha pactat amb Junts, un partit antiimmigració que competeix amb la ultradreta catalana, per donar-los les competències d’immigració. No es farà amb els vots de Podem”, ha dit en un piulet a X. El secretari d’organització del partit, Pablo Fernández, ha qualificat l’acord de “pacte racista”.

En una entrevista a Canal Red, Belarra ha dit que el suport de Podem anirà lligat a l’aprovació de la regularització dels immigrants en situació irregular que va arribar al congrés espanyol en una iniciativa legislativa popular (ILP), i que és aturada de fa mesos. Belarra ha dit que primer s’ha d’aprovar la ILP, i que després la formació estaria disposada a parlar i discutir sobre la cessió de competències.

“Junts ha de demostrar que no vol aquestes competències per al que tothom veu, que és fer polítiques racistes i polítiques migratòries encara més dures de les que ja aplica el PSOE, que ja és dir”, ha insistit a dir la secretària general de Podem. Segons ella, Junts ha de demostrar que no vol la delegació de les competències de migració per a fer “polítiques racistes” i considera que competeix amb Aliança Catalana. “Estan competint per veure qui és més racista de tots dos”, ha dit.

Belarra no tan sols ha criticat Junts. També ha parlat de Sumar, amb Yolanda Díaz al capdavant. Segons ella, aquest partit com més va més punts de sintonia té amb el PSOE. “Pedro Sánchez està en una posició comodíssima perquè té un govern en què només mana ell i en què es fa allò que diu el PSOE”, ha afegit.

A Sánchez, ara que ja és coneixedor de la negativa de Podem, li toca maniobrar perquè el partit de Belarra s’hi avingui. El president espanyol no en té prou amb la resta dels socis de govern, que dóna per fet que hi votaran a favor. La portaveu del govern basc, María Ubarretxena, ha dit que examinen amb molt interès l’acord i que el tindran en compte per a analitzar la petició de noves competències.

EH Bildu i el BNG encara no han fet públic el vot, i ERC l’ha rebut positivament. Isaac Albert, vice-secretari general de Comunicació i portaveu adjunt d’ERC, ha dit en declaracions a la SER Catalunya que és una bona notícia i ha assenyalat que la feina d’ERC no és criticar que Catalunya tingui més competències, sinó treballar perquè “s’utilitzin bé”. Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al congrés espanyol, també n’ha parlat. “Esperem que Junts se’n recordi de la Catalunya de tots de Pujol i no de la Catalunya per a 4 d’Orriols”, ha dit en un piulet.

L’oposició del PP i Vox

Sánchez no ha topat tan sols amb l’oposició de Podem. El dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo, considera que el pacte amb Junts “és una humiliació sense precedents”. “Aprofundeix la desigualtat entre espanyols i continua desmantellant l’estat a Catalunya. Les competències en estrangeria, control de fronteres i immigració són exclusives de l’estat”, ha dit en declaracions a la premsa a les portes del Mobile World Congress.

Segons Feijóo, hi ha hagut una altra humiliació: “Mai en la història les transferències i delegacions de competències de l’estat a les comunitats autònomes no s’han pactat fora d’Espanya. Aquesta humiliació no té precedents.” Per Vox, Ignacio Garriga, dirigent del partit a Catalunya, ha qualificat l’acord de “pacte criminal” i creu que és un atac a la unitat espanyola. Segons Garriga, l’acord implicarà un “descontrol migratori”.

En vista de les crítiques, la ministra espanyola d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha negat en la conferència de premsa posterior al consell de ministres que l’acord amb Junts cedeixi el control de les fronteres exclusivament als Mossos d’Esquadra. Segons Saiz, col·laboraran amb els cossos de seguretat espanyols.

Saiz ha demanat al PP rigor pels comentaris sobre l’acord i li ha recordat el pacte del Majestic del 1996 entre el PP i CiU per a donar suport a la investidura de José María Aznar, que va implicar, per exemple, la transferència de les competències de trànsit.

Alberto Núñez Feijóo, acompanyat de Daniel Sirera, portaveu del PP a l’Ajuntament de Barcelona, i Alejandro Fernández, president del PP de Catalunya (fotografia: EFE / Toni Albir).

Tensió amb Sumar i corrupció que esquitxa el PSOE

El xoc amb Podem no és l’única crisi política que afronta Sánchez. La relació amb Sumar, el soci de coalició, també passa un moment delicat. Malgrat els esforços del govern espanyol d’evitar que les discrepàncies internes es palpin al congrés espanyol, els xocs són evidents, especialment en qüestions laborals i fiscals.

Un exemple clar i recent és el conflicte entre la vice-presidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, i el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, per la reducció de la jornada laboral i l’impacte de l’augment del salari mínim interprofessional en l’IRPF. Díaz va reconèixer a començament d’any que tenia “desacords manifests” amb Cuerpo. Finalment, els ministeris de Treball i d’Economia van superar les diferències sobre l’aplicació i el 4 de febrer el consell de ministres va aprovar l’avantprojecte de llei per a reduir la jornada laboral fins a 37,5 hores setmanalssense la pèrdua de salari.

Hi ha desacords en més qüestions clau, com ara la política internacional, amb discrepàncies internes sobre l’augment de la despesa en defensa i la posició respecte del conflicte del Sàhara Occidental. O en matèria d’habitatge i regulació, en què el PP i Sumar van votar conjuntament dues propostes a esquena del PSOE.

A més, el govern de Sánchez és sacsat per uns quants escàndols de presumpta corrupció entorn del PSOE, com ara el cas Koldo, la investigació contra el germà de Sánchez i la polèmica sobre el fiscal general de l’estat espanyol, Álvaro García Ortiz.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor