Què és la Plataforma 3 d’Octubre?

  • L'entitat prepara un acte de protesta contra la repressió el 3 d'octubre al TSJC i un debat públic el dia 6

VilaWeb
Redacció
26.09.2020 - 21:50
Actualització: 27.09.2020 - 13:49

Diumenge passat, tercer aniversari del 20-S, no va haver-hi cap acte que recordés aquell assalt de la Guàrdia Civil a les institucions catalanes per a intentar aturar el referèndum de l’1-O. Excepte un. La Plataforma 3 d’Octubre va convocar un acte de petit format –per les condicions de la pandèmia– davant l’ex-seu del Departament de Vice-presidència i Economia i Hisenda, a la Rambla de Catalunya.

Allà s’hi va anunciar la posada en marxa d’una campanya aquesta tardor, ‘Seguim en lluita! Contra la repressió i per la defensa dels drets i les llibertats’. La plataforma té prevists una mobilització el 3 d’octubre al migdia al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i un debat públic el dia 6 del mateix mes per a continuar denunciant la repressió de l’estat espanyol contra l’independentisme. ‘Hi ha una ofensiva repressiva que s’endureix. Ho veiem amb la gent de la Jonquera i altres processos judicials. La repressió va a més, no a menys’, explica Josep Lluís Alcázar, portaveu de la plataforma.

La Plataforma 3 d’Octubre va crear-se entre agost i setembre del 2017 i va adoptar el seu nom definitiu després de la vaga general i l’aturada de país del 3-O, quaranta-vuit hores després de l’agressió, per part de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, als votants del Primer d’Octubre. L’entitat té un fort accent social –sis sindicats hi estaven inclosos (CGT, IAC, CO.BAS, CNT, COS, SO), tot i que CCOO i l’UGT mai li han fet costat– i va formar part dels preparatius de la vaga general. A més, ha participat en més mobilitzacions de caràcter independentista i també en defensa dels drets socials, com ara el Primer de Maig.

‘La plataforma té un fort component social i de defensa dels drets socials i nacionals’, reivindica Alcázar. ‘Tenim una voluntat de paraigua, no volem substituir ningú. En el moment àlgid l’octubre del 2017 érem potser setanta entitats, però la presència a les reunions que fem va fluctuant. A les últimes hem estat una dotzena i hem posat en marxa la campanya d’aquesta tardor’, explica. Relata també que funcionen de manera assembleària i que les decisions es prenen per consens o majoria.

A més de la denúncia de la repressió, l’entitat vol mantenir viva la mobilització als carrers pels drets socials i nacionals. El 23 de maig passat, en ple desconfinament, la Plataforma 3 d’Octubre va convocar una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per a la recuperació dels drets i les llibertats, per a denunciar ‘un estat d’excepció encobert d’estat d’alarma’ i demanar que la situació no serveixi per a vulnerar drets fonamentals. L’objectiu també era començar a recuperar els carrers després del confinament, que va buidar les places de la protesta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any