Planeta també es menja Bromera adquirint el 60% de l’editorial

  • Josep Gregori, fundador de Bromera, assegura que el grup d’Alzira continuarà mantenint l’autonomia plena i absoluta

VilaWeb
Redacció
12.01.2023 - 12:36
Actualització: 12.01.2023 - 16:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup Planeta ha comprat el 60% d’Edicions Bromera, l’editorial valenciana capdavantera en l’edició en català. Segons Josep Gregori, el propietari del segell d’Alzira, és una operació destinada a assegurar la continuïtat de Bromera quan, el primer de gener de l’any vinent, ell es jubile.

Gregori ha dit que l’acord amb el grup Planeta, que també és el propietari d’Edicions 62, els permetrà una autonomia absoluta a l’hora de prendre decisions. Tampoc no afectarà la composició de la plantilla ni els segells que formen part d’Edicions Bromera.

Les negociacions amb Planeta van començar fa uns mesos, l’acord ja s’ha signat i avui s’ha fet públic. Segons Gregori, havien tingut unes altres propostes, però han optat per aquesta perquè implicava la incorporació de l’editorial dins un grup fort. La solvència i el lideratge Bromera és el que ha fet que Planeta s’hi haja interessat fins al punt d’entrar-hi com a accionista majoritari.

En declaracions a VilaWeb, el fundador d’Edicions Bromera insisteix que aquesta venda de la majoria de l’empresa al Grup Planeta entra dins la lògica empresarial dels temps que corren. També ha llevat importància al perill que puga representar la concentració editorial en català en unes soles mans. “No em preocupa, perquè forma part d’un moviment de concentració que va començar fa molts anys i que és natural. Hi ha moltes empreses que editaven en català que continuen editant en català, que tenen la seua imatge totalment diferenciada, la seua línia, els seus autors i no crec que hi haja influït gens que siga d’un grup o d’un altre.”

Per Gregori, després d’aquesta venda, els compromisos de Bromera amb entitats com Escola Valenciana o Metges Sense Fronteres resten intactes, com també la Fundació Bromera i la convocatòria i publicació de diversos premis literaris.

Relleu generacional

Tot i la importància de l’operació, Josep Gregori ha volgut emmarcar-la dins la normalitat. “Fa cinquanta anys que treballe, no sóc tan jove. Vaig fundar Bromera fa trenta-vuit anys. En algun moment has de dir ‘necessite una vida una miqueta més relaxada’. No em desvincularé de Bromera, en absolut. És una creació pròpia i de molta més gent. Estic obligat a no desvincular-me’n mai”, ha dit.

L’any vinent, quan Gregori es jubile, Bernat Bataller, responsable comercial de l’editorial, ocuparà el lloc de la gerència.

El grup Bromera és format pels segells Bromera, Algar, Tàndem, Animallibres, Mésllibres, Diálogo i Tilde. L’any 2021 va facturar més de 7,1 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes