Alerten de possibles plagues de mosquits, paneroles i rates aquest estiu

  • El problema és especialment constrenyedor a Barcelona, on controlar el creixement de plagues com ara les rates és més difícil

VilaWeb
Redacció
03.06.2022 - 17:53

L’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental de Catalunya (ADEPAP) ha alertat que insectes com ara els mosquits o bé les paneroles i animals com ara les rates es podrien convertir en plaga aquest estiu. El problema, tal com alerta l’associació, és particularment greu en el cas de les rates, que podrien assolir nivells històrics de proliferació i que s’han tornat més atrevides d’ençà de l’esclat de la pandèmia.

L’associació, de fet, calcula que la població d’aquests rosegadors ha crescut entre un 20% i un 25% des del 2020, si bé la sensació és que la xifra és més alta perquè ara els exemplars en són més descarats. El problema és especialment constrenyedor a Barcelona, on controlar-ne el creixement és més difícil perquè és una gran ciutat.

A banda de les rates, l’ADEPAP alerta que amb l’augment de les temperatures tornaran també les plagues de mosquits, amb espècies ja conegudes al nostre país com ara el mosquit tigre i d’altres potencialment noves com ara l’Aedes japonicus de l’Àsia o bé l’Aedes aegipty de l’Àfrica, vectors de virus com ara el Dengue o bé el Zika. La tornada del turisme al país, paral·lelament, podria afavorir també el retorn de les xinxes.

L’única manera d’aturar aquest creixement, segons que avisa l’associació, és prendre mesures preventives com ara aixecar les limitacions sobre l’ús de productes raticides, una restricció europea que fa tres anys que està vigent i que cerca evitar els danys mediambientals que l’ús a gran escala d’aquests productes pot causar. L’ADEPAP matisa que està a favor que aquests productes estiguin restringits per a la població general, però critica que la mesura també afecti els professionals del sector. L’entitat, en aquest sentit, compara el cas dels raticides amb el de la morfina en el sector sanitari: la població general en té restringit l’accés, però els metges sí que poden accedir-hi.

És per això que demanen al ministeri de Sanitat espanyol que aixequi aquestes restriccions per als professionals, com bé succeeix en països com ara el Regne Unit. Els costos d’un control de plagues acurat, expliquen, són preferibles als de conviure contínuament amb aquestes infestacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any