Entre 1966 i 1996, França va dur a terme 210 assaigs nuclears, 17 al desert del Sàhara i 193 a la Polinèsia. Des de fa poc més d’un any i mig es va crear l’Associació 193 en aquests territoris del Pacífic amb l’objectiu de preservar la memòria històrica dels trenta anys de proves nuclears als atolls de Moruroa i Fangataufa, d’introduir-ne l’ensenyament al programa escolar de les illes i de dur a terme accions perquè França demani perdó a les poblacions polinèsies i els atorgui reparacions per les conseqüències dels assaigs en el medi i la salut.

De cara a la commemoració del cinquantè aniversari del primer assaig, el 2 de juliol vinent, l’entitat vol demanar a les autoritats l’organització d’un referèndum sobre la veritat dels trenta anys de proves nuclears al seu territori i, per això, durant tot el mes de gener ha aplegat 28.000 signatures de residents a la Polinèsia, que ja s’han fet arribar al president de l’assemblea de la Polinèsia, als ministres de Salut i de Medi i a l’Alta Comissaria de la República.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.