Vivim en un país carregat de personatges llegendaris: dracs, dones d’aigua, menairons, goges, l’home del sac, bruixes, el papu… I des de fa vuit anys s’apleguen tots a Sant Martí de Tous, en el festival Llegendes de Catalunya. Aquest cap de setmana, s’hi reuniran les llegendes més populars del país, que hi seran presentades en formats artístics diferents. A més, aquest poble de l’Anoia és un indret curull de llegendes autòctones: la de la Cérvola Blanca, la d’en Panna, la de la Senyora de Tous

L’activitat principal del festival és l’Apagada del Misteri, un espectacle nocturn als peus del castell de Sant Martí de Tous. El dissabte a la nit s’apaga l’enllumenat públic i s’il·lumina tot el barri antic amb més de sis mil espelmes, que marquen un recorregut. Diversos quadres plàstics inspirats en llegendes de misteri i històries obscures converteixen el recorregut en un passatge de misteri que culmina als peus del castell. És allà on es representa la llegenda final, que enguany interpretarà l’actriu Victòria Pagès.

Però aquest cap de setmana a Sant Martí de Tous no s’hi sentiran tan solament llegendes de terror, sinó que n’hi haurà per a triar i remenar. La companyia Líquid Dansa n’interpretarà dues de diferents, protagonitzades per les dones d’aigua, als antics safareigs del poble; l’actor Roger Coma explicarà en un monòleg llegendes del Pla de l’Estany, la comarca on va néixer; i també es podran sentir llegendes de la zona del Conflent contades amb una tècnica de titelles de paper japonesa anomenada kamishibais.

Els Racons de Llegenda són una altra de les activitats destacades del festival. Un seguit d’indrets del poble s’omplen d’escenaris on s’expliquen llegendes de diverses zones del país: Tortosa, la Franja, Begur, Moncortès, Castellar de n’Hug… I, com ja és tradicional, el festival s’acaba amb la representació de Tous és llegenda, un espectacle de l’esbart la Cérvola Blanca que explica algunes de les llegendes més conegudes del poble mitjançant la música, la dansa i la narració. L’espectacle és pensat expressament per al festival i parla de la importància de preservar el llegat llegendari popular.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]