Les negociacions per a formar govern segueixen, malgrat el doble vot negatiu de la CUP al candidat de Junts pel Sí.

En la segona votació el candidat Artur Mas va posar sobre la taula dos elements nous, que van ser ben rebuts per la CUP. Per una banda la promesa d’una moció de confiança als nou mesos i per l’altra una estructura de govern amb tres vice presidents. Formalment això no podria ser perquè l’estatut només contempla que hi hagi un vice president i no tres però molt probablement s’aprofitaria la fórmula de les comissions delegades, que ja va fer servir el tripartit.

Ara bé, una pregunta que molta gent es fa és si hi ha cap precedent d’un govern que tingui tres vice presidents. La resposta és que sí però que és realment estrany.

Normalment el vice president és una figura que en els règims presidencialistes és sobretot un recanvi o un substitut del president. Però que no té poder executiu en el dia a dia. Sovint fa funcions cerimonials, encara que en alguns països americans com els Estats Units, l’Uruguai o l’Argentina presideix automàticament el Senat. En alguns casos reflecteixen la pluralitat ètnica del país, com seria el cas de Burundi, que té dos vice presidents i un ha de ser hutu i l’altre tutsi.

Ara mateix hi ha cinquanta tres estats que tenen un vice president, nou que en tenen dos i set que en tenen més de dos.

 

Els estats que tenen tres o més vice presidents són aquests:

Illes Comores. Les Comores tenen tres vice presidents que representen cadascuna de les illes que formen el país. Els nomena el president de forma directa.

Corea del Nord té set vice presidents, dos dels quals honoraris i sense atribucions polítiques o de gestió.

Cuba té actualment sis vice presidents. El primer vice president és el més important i el que exerceix les funcions de substitució del president.

Guaiana té quatre vice presidents, que són numerats i que quan han de complir alguna funció de substitució del president ho fan en ordre d’importància.

Honduras té tres vice presidents. El seu títol oficial és el de Designados presidenciales.

-L’Iran és el país del món que té més vice presidents: deu. El primer vice president és qui assumeix les funcions de substitució del president.

Irlanda té tres vice presidents però amb una estructura molt especial. A diferència dels altres països els vice presidents ho són pel càrrec que ostenten. L’anomenada Presidential Commission la formen el president del Parlament, el del Senat i el de la Cort Suprema. Quan la presidència és vacant o absent, per exemple per estar de viatge oficial, la Comissió pot exercir la presidència del país.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.