Perill, polls! Quina és la millor manera d’eliminar-los?

  • No totes les estratègies conegudes per a eliminar els polls són efectives, us expliquem quines funcionen més bé

VilaWeb
Marta González Álvarez Isabel Gonzalez-Alvarez Maria del Val Bermejo Sanz
03.11.2021 - 21:50
Actualització: 03.11.2021 - 22:24

Gairebé tothom que tingui fills petits o n’hagi tingut sap de què parlem. El dia menys esperat, en què veieu que el vostre fill no para de gratar-se i us confirma que li pica moltíssim el cap.

Aleshores s’encenen les alarmes i comenceu a revisar-li el cap sota la llum més potent que teniu a casa. I de cop i volta ho veieu, va corrent pel seu cuir cabellut. Un poll! El fill té polls. Si encara no hi esteu avesats, és possible que entreu en pànic, us piqui tot el cos i penseu que hi ha polls pertot arreu: al bany, al llit, al sofà…

Doncs bé, podeu respirar profundament, aturar-vos a llegir aquest article i veureu com la batalla contra els polls es pot guanyar amb una mica d’ajuda. No és una tasca fàcil, però si sou constants i feu servir els productes adequats, us en podeu desfer en pocs dies.

Quins cabells prefereixen, els polls?

Primer de tot, recordem qui són aquests insectes. Els polls són paràsits del cuir cabellut que es transmeten fàcilment per contacte directe dels caps. És a dir, ni salten ni volen. Això fa que siguin molt més freqüents en la mainada en edat escolar entre la qual hi ha molt de contacte físic. Però qualsevol cap és susceptible de tenir-ne.

A més, el contagi no té res a veure amb la netedat dels cabells. És cert que els qui desatenen la higiene personal triguen més a deslliurar-se’n, però, certament, els polls no discriminen caps pel seu nivell de neteja.

La bona notícia és que els polls del cuir cabellut no transmeten malalties, però la picor és molt incòmoda. A més, rascar-se compulsivament pot originar petites ferides molt molestes, que poden arribar a infectar-se, i les infestacions no tractades, que poden durar anys, comporten complicacions. Per tot plegat, és millor eliminar-los com més aviat millor.

Llemeneres, productes químics i productes naturals per a eliminar els polls

Per a eliminar-los hi ha diverses estratègies, encara que no totes són efectives.

1. Llemeneres. Són petites pintes, de plàstic o metall, amb les pues molt juntes. La cosa important no és el material sinó la distància entre les pues. Perquè sigui efectiva, s’ha de passar repetidament per cada floc de cabells, de l’arrel a les puntes. Per a més efectivitat, es pot fer servir després d’haver aplicat un tractament insecticida, perquè, d’aquesta manera, en llevem els polls morts i les llémenes.

Aquesta estratègia, encara que efectiva, és llarga i tediosa, sobretot en infants amb cabells llargs i abundants, atès que en cada sessió la llemenera s’ha de passar per tots els cabells i s’ha de repetir durant uns quants dies.

Si no es fa així, algun ou es pot escapar, convertir-se en poll i tornar a infectar el cap del nen. És la tècnica més recomanada per als nadons de menys d’un any.

2. Antipolls amb insecticides químics. La permetrina 1% és el compost que més s’ha emprat tradicionalment en la lluita contra els polls. Actualment és el tractament més triat atès que ha estat molt estudiat i és segur. Amb una única aplicació d’uns trenta minuts, manté l’activitat durant set dies.

Això no obstant, certes variants de polls han creat resistències i són immunes a l’acció d’aquest compost. Per evitar l’aparició de resistències, de vegades es fa servir en combinació amb més principis actius.

Si set dies després del tractament encara hi ha polls, cal optar per una altra alternativa. Hi ha, per exemple, pediculicides químics més potents, però tenen, òbviament, més risc. Per això no es recomanen com a primera elecció.

3. Antipolls oclusius. Les silicones són considerades un parasiticida natural que actua embolicant i ofegant els polls. No obstant això, a diferència de la permetrina, no maten les llémenes. Per això, s’han d’aplicar dues vegades pel cap baix per acabar amb els polls nascuts durant els set dies posteriors a la primera aplicació.

Es recomana aquest tractament en nens amb cuir cabellut sensible, pell atòpica o asmàtics i per a dones embarassades o en període de lactància. També quan els polls siguin resistents a la permetrina.

Per una altra banda, l’alcohol també embolica i ofega els polls. No mata, per tant, els ous i, de la mateixa manera que les silicones, s’ha de replicar durant uns quants dies. Es recomana per a nens a partir de sis mesos.

Fer revisions periòdiques i evitar els remeis casolans

Com a tractament casolà s’ha fet servir tradicionalment el vinagre, però aquest producte no mata el poll. Només dissol la substància cimentant que fixa els ous al cuir cabellut. Així que, en tot cas, podria ser un ajut abans de fer servir la llemenera. En cap cas no es pot aplicar després de fer un tractament insecticida, perquè n’eliminaria l’efecte residual.

Per part seva, el popular oli d’arbre de te, malgrat la fama que ha aconseguit, no ha demostrat l’eficàcia com a repel·lent –i encara menys com a pediculicida.

En qualsevol cas, és convenient de revisar amb freqüència el cap de la mainada, especialment si reben una notificació del col·legi que indiqui que hi ha polls a les classes. En aquestes ocasions, es pot aplicar un repel·lent de polls cada dia i passar la llemenera periòdicament per evitar d’agafar-ne. També es pot fer una esbandida amb vinagre per eliminar els possibles ous de poll.

La prevenció és fonamental, perquè si hi ha més nens amb pediculosi al voltant del nostre fill, és força freqüent que es vagi reinfectant encara que els eliminem completament una vegada i una altra.

Marta González Álvarez és directora del Màster de Dermofarmàcia i Cosmètica a la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Isabel González-Álvarez és professora del Grau de Farmàcia la Universitat Miguel Hernández i Maria del Val Bermejo Sanz és catedràtica de l’àrea de farmàcia i tecnologia farmacèutica de la Universitat Miguel Hernández. Aquest article es va publicar originalment a The Conversation.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any