Gomina, Ferraris i comissions: Víctor de Aldama, l’home que fa perdre la son a Pedro Sánchez

  • L'empresari i comissionista ha encès el ventilador contra el govern espanyol en canvi de sortir de la presó

VilaWeb

Redacció

25.11.2024 - 21:40
Actualització: 25.11.2024 - 21:45

Un rostre atordit i despentinat. No hi ha rastre de gomina. Una munió de càmeres l’il·luminen. És plena nit a la presó madrilenya de Soto del Real i Víctor de Aldama, després d’involucrar el president espanyol, Pedro Sánchez, en la trama del cas Koldo, acaba de ser alliberat. Amb actitud amenaçant, el “nexe corruptor”, tal com l’anomena la Guàrdia Civil, envia un últim dard al govern espanyol: “Que no es preocupi el senyor Sánchez, que tindrà proves.” Entra en un cotxe i desapareix. Aldama ha passat quaranta-tres nits a la presó i ara clama venjança.

Qui és Víctor de Aldama?

La carrera professional de Víctor de Aldama (Madrid, 1978) va començar en el sector immobiliari, especialment en les zones benestants de la capital espanyola, però ara té els peus en desenes de negocis i empreses. És un empresari, un soci, un mediador, un aconseguidor, un comissionista… És allò que calgui, si hi ha diners –amb uns quants zeros a l’esquerra– pel mig.

És un amant del luxe i, segons que ha explicat, té una debilitat especial pels cotxes esportius i els rellotges. Concretament, els Ferrari i els Rolex. El febrer passat, quan va ser detingut per primera volta, la Guàrdia Civil li va confiscar sis vehicles, entre els quals, un Ferrari Portofino, un Ferrari F12, un Range Rover i un Porsche Macan.

Aldama ha fet fortuna en tota mena de negocis, però també ha destinat molts esforços a cultivar les relacions indicades en les altes esferes. L’estiu del 2014, per exemple, va inaugurar dos restaurants de luxe a l’Àrea de Negocis Quatre Torres. Al seu costat, hi havia la batllessa de Madrid, Ana Botella. Cap dels dos locals, el Welow i el Befour Club, no ha sobreviscut.

L’ambició d’Aldama no tenia cap límit i els negocis el van fer travessar l’oceà Atlàntic. Primer, va aterrar a l’Equador i, més tard, va fer fortuna a Mèxic i Veneçuela. El 2018, gràcies als contactes i als diners mexicans, va complir un somni de nou-ric i va comprar-se un equip de futbol. Prèviament, havia sondejat el Còrdova, el Múrcia, el Cadis i el Xerez, però finalment va comprar el Zamora.

D’aleshores ençà, el marxandatge del club va donar un toc de color als seus negocis. A l’hemeroteca hi ha fotografies del sultà de Darfur, el governador d’Oaxaca i José Luis Ábalos amb samarretes i bufandes. Irònicament, el club juga en un estadi, anomenat Ruta de la Plata, que defineix molt bé Aldama.

Amb patrocinadors mexicans –Oaxaca, Huatulco i Cavall 7–, el Zamora va eixugar deutes, i la temporada 2019-2020 va pujar a la tercera categoria del futbol espanyol, on encara continua. El 2021, arran de les seves aventures, Aldama va ser nomenat cònsol honorari de Geòrgia. La seu de la delegació era a l’estadi, fet que va deixar perplex el batlle de Zamora.

L’estiu del 2018, poc després de la moció de censura contra Mariano Rajoy, Aldama va entrar en contacte amb l’entorn de l’ex-ministre espanyol José Luis Ábalos. De fet, el seu germà Rubén, agent de la policia espanyola, li feia d’escorta i el va posar en sintonia amb Koldo García, la mà dreta de l’ex-dirigent del PSOE. És així com Aldama va rebre un primer encàrrec a Mèxic: aconseguir per a empreses espanyoles un seguit d’adjudicacions relacionades amb el tren maia, que uneix Chiapas amb el Yucatán.

Posteriorment, segons que va declarar a l’Audiència espanyola, va organitzar un viatge de l’ex-ministre Ábalos amb empresaris a Mèxic. Els vincles eren tan estrets que va intentar, sense èxit, que el nomenessin cònsol honorari al Yucatán. El febrer del 2019, Aldama es va trobar amb Pedro Sánchez en un acte del PSOE a Madrid i s’hi va fotografiar. “Sé què fas [a Mèxic] i t’ho agraeixo”, assegura que li va dir.

Tanmateix, el president espanyol ha dit que la fotografia va ser fortuïta i ha titllat Aldama de personatge i mentider: “Tot el que ha dit aquest senyor és categòricament fals.” Amb fil directe a la Moncloa o no, Aldama va continuar a disposició. Segons que va declarar, el govern espanyol li va demanar ajuda en l’afer de l’opositor veneçolà Juan Guaidó perquè, a parer seu, la ministra Arancha González Laya no sabia “on tenia la mà esquerra”.

De fet, va explicar que Ábalos li havia donat un escrit que l’autoritzava a actuar com a representant de l’executiu en aquestes gestions. Aldama tenia una relació molt estreta amb la vice-presidenta veneçolana Delcy Rodríguez i va organitzar el seu viatge a Madrid –la planificació va durar un mes–, que es va consumar el gener del 2020. El viatge va originar una crisi diplomàtica, perquè la dirigent estava sancionada i no podia accedir a territori de la UE.

Segons Aldama, Sánchez estava al corrent del viatge –va declarar que li havien preparat un allotjament al centre de la capital espanyola– i tenia previst de sopar amb Rodríguez i uns quants ministres, entre els quals, Salvador Illa. Finalment, la vice-presidenta no va sortir de l’aeroport de Barajas, però Aldama assegura que va pujar amb Koldo García al seu avió.

Mentre feia de mediador entre governs, Aldama també assegura que tenia interessos comercials com a representant de Globalia. El govern de Nicolás Maduro té un deute amb l’empresa propietària d’Air Europa que ronda els 200 milions de dòlars. Per si no n’hi hagués prou, Aldama diu que va formar part de les negociacions –amb l’ex-ministra Nadia Calviño i el president d’AENA, entre més– que van desembocar en el rescat de gairebé 500 milions d’euros de l’aerolínia.

El cas de les màscares

Amb l’esclat de la pandèmia, Aldama era un home de confiança de l’entorn d’Ábalos i va aconseguir de muntar un negoci extremadament lucratiu amb la venda de material sanitari, especialment màscares. El 2020, amb l’empresa Soluciones de Gestión, que fins aleshores tenia números vermells, va facturar uns 54 milions d’euros. Segons la Guàrdia Civil, va cobrar una comissió de 5,5 milions d’euros.

Davant el jutge Ismael Moreno, Aldama va assegurar que, arran dels negocis amb el ministeri, va pagar a Ábalos 400.000 euros, pel cap baix, dels quals 250.000 van ser únicament per les adjudicacions de material sanitari. La trama també va facilitar a l’ex-ministre espanyol un xalet a la costa del Camp de Gibraltar i 90.000 euros per les despeses d’una amant.

En el mateix període, Koldo García va rebre 250.000 euros –tenia una assignació mensual d’uns 10.000 euros–, dels quals 100.000 van ser pels contractes de la pandèmia. Soluciones de Gestión va vendre material sanitari als governs de les Illes Balears i de les Illes Canàries. El president canari aleshores i actual ministre Ángel Víctor Torres també va provar de cobrar una comissió. Segons Aldama, li va demanar 50.000 euros, però no els hi va pagar.

De la Guàrdia Civil a la CIA

Aldama té vincles amb els cossos i forces de seguretat espanyoles. El seu germà és agent de policia i ell tenia a sou un comandant de la Guàrdia Civil, Rubén Villalba, perquè facilités a la trama dispositius segurs de comunicació. Els investigadors creuen que va rebre uns 80.000 euros. Més enllà d’això, en la declaració al jutge, Aldama va assegurar que havia estat amb unitats antiterroristes i, arran de la manca de mitjans, els havia comprat un dron.

“Tinc una medalla que m’ha donat la unitat antiterrorista per mèrits que he fet en antiterrorisme”, va dir a l’Audiència espanyola, abans d’afegir: “També tinc relació amb la CIA i l’FBI.” Això darrer no s’ha pogut confirmar, però sí que és veritat que l’octubre del 2022 la Guàrdia Civil el va condecorar amb una medalla al mèrit. Un guardó que el govern espanyol ara prova d’invalidar.

En la cerimònia, el coronel Francisco José Vázquez va dir: “No t’imposem aquesta medalla a títol de premi, o títol de recompensa, sinó que va molt més enllà. Ho dic perquè tu et sents gairebé guàrdia civil. I ets una persona que té valors profunds i tributs profunds a la nostra nació i als interessos d’Espanya.”

A la presó per frau

El 10 d’octubre, el jutge de l’Audiència espanyola Santiago Pedraz va dictar presó provisional contra Aldama per una causa diferent de les comissions milionàries en material sanitari. En aquesta segona causa, és investigat per formar part d’una organització criminal que, amb empreses pantalles, va orquestrar en dos anys un frau de 182 milions d’euros en l’IVA d’hidrocarburs.

Aldama va ingressar a la presó de Soto del Real, però va trobar una manera de sortir-ne: encendre el ventilador contra el govern espanyol. En canvi de fer una declaració voluntària amb nova informació sobre el cas Koldo, la fiscalia anticorrupció li va lliurar les claus de la cel·la. Ara només cal que formalitzi les amenaces i aporti les proves. El PSOE ja l’espera amb una querella.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor