Alguns mitjans van publicar ahir al vespre un vídeo difós a les xarxes socials per l’autoanomenat Estat Islàmic. En el vídeo, fet en espanyol, l’organització amenaça de fer una guerra ‘fins a la fi del món’. És la primera vegada que el grup fa servir l’espanyol en un dels seus productes propagandístics.

El vídeo fou difós a les xarxes socials ahir a la tarda, i s’hi veuen alternats dos individus que parlen espanyol amb accent àrab. El primer, a cara descoberta, convida a fer el gihad ‘allà on sigueu’. El segon, amb el cap tapat de manera que només se li veuen els ulls, assegura: ‘La nostra guerra amb vosaltres és per sempre.’

Té uns dos minuts de durada i conté imatges dels atemptats de Barcelona i d’informatius internacionals sobre els atacs, intercalades amb les intervencions dels dos individus.

VilaWeb no publicarà aquest vídeo perquè considera que és una acció de propaganda i perquè creu que per a mantenir-ne informats els lectors n’hi ha prou de donar-los-en la informació per escrit. L’anomenat Estat Islàmic compta que els mitjans faran d’altaveu de la seva propaganda.

Cal tenir en compte especialment que l’ús publicitari dels vídeos i les xarxes socials és una de les armes més potents que té l’anomenat Estat Islàmic per arribar a gent desconnectada d’ells físicament, però que es radicalitza en contacte amb aquest material. Tot i que no costa pas gaire de trobar vídeos com aquests a internet, no sembla una actitud sensata ni responsable facilitar-ne encara més la visualització i contribuir a difondre’ls.

Finalment, VilaWeb també considera que veure aquest vídeo, ni que sigui involuntàriament, pot crear malestar entre els afectats pels atemptats.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]