Tan bon punt es va convertir en el nou president de la Generalitat de Catalunya, l’afició de Quim Torra per l’elaboració de la ratafia es va convertir en una de les curiositats més llamineres de la vida del fins aleshores editor i escriptor. Avui, amb l’entrega d’una ampolla de ratafia al president espanyol, Pedro Sánchez, abans de la primera trobada entre els dos mandataris, aquesta curiositat ha rebrotat.

‘La ratafia és país, paisatge, color, llum, família, tradició. La ratafia és qui som. Fem ratafia per saber d’on venim’, deia la setmana passada Torra en un taller organitzat per la Confraria Ratafia de Santa Coloma de Farners, unes declaracions que alguns mitjans espanyols van utilitzar per a ridiculitzar el president català. Tanmateix, Torra no se n’amaga i avui ha regalat a Sánchez una ampolla de Ratafia Corriols, que es va elaborar per a protestar contra la construcció del ramal de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que passa per la Selva.

Aquesta població de la Selva és un dels orígens i raons per les quals Torra elabora aquest licor típicament català. És aquí, al peu de les Guilleries, on des de fa trenta anys s’hi celebra la Fira de la Ratafia, fet que converteix la població en una de les capitals d’aquest beuratge. Però Santa Coloma de Farners també és la població d’on prové la família de Torra.  El seu avi, Josep Maria Torra, va començar a elaborar ratafia fa dècades i va deixar escrita una recepta perquè la nissaga continués amb la tradició.

L’any passat Torra va elaborar els primers litres de ratafia sota el consell d’Ernest Morell, confrare de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i nebot seu. Segons una entrevista que Morell va concedir al Diari de Girona, la ratafia del president ‘és més suau que la que fem a casa’, però intenta conservar elements característics de la recepta familiar. Entre alguns dels ingredients estrella, pinyes que fan els xiprers del cementiri de Santa Coloma de Farners.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb