El cantant Pep Gimeno, més conegut com ‘Botifarra’, ha rebut avui la medalla d’honor del Consell Valencià de Cultura (CVC) per la seva tasca de recuperació i divulgació de les cançons tradicionals valencianes. Aquest reconeixement l’ha volgut dedicar a tots aquells que li han ensenyat cançons i tradicions durant la seva vida. ‘La cultura popular no és ni d’esquerres ni de dretes, és del poble’, ha reivindicat.

Gimeno ha rebut el guardó de mans del president del CVC, Santiago Grisolía, en un acte que ha comptat amb la presència de l’escriptor i amic, Antoni Martínez. Martínez ha assegurat que Pep Gimeno és el renovador més significatiu de la cultura valenciana, un cantant a cavall de la nova música i la tradicional.

Després de quasi quaranta anys dedicats a la música valenciana, Gimeno assegura que encara té molts projectes per davant. ‘Fins que em muira he de lluitar’, ha dit. I de fet, ja està treballant en un disc que barrejarà la música valenciana i l’àrab.

Amb aquest premi, el CVC reconeix un cas d’èxit de la música popular cantada. El seu mèrit ha estat permetre a molts valencians de retrobar-se amb la seva música tradicional. L’èxit, però, va més enllà: recuperació de la cultura oral i també a la seva capacitat per a afegir una sensibilitat moderna a tota aquesta tradició.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb