Pedro Sánchez proposa un ‘pacte polític’ bilateral amb Catalunya

  • El candidat del PSOE el situa en el marc d'una reforma de la constitució

VilaWeb
ACN
30.05.2016 - 13:22

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dilluns a Madrid el document ‘Compromisos per a un Sí al govern del canvi’ que proposa, entre altres, que en el marc de la reforma de la Constitució s’acordi un ‘pacte polític amb Catalunya’ de manera bilateral. Aquest acord, segons el líder dels socialistes, ha de permetre ‘reconèixer la singularitat’ de Catalunya i ‘millorar el seu autogovern’, però sempre ‘respectant les implicacions del principi d’igualtat’. Els socialistes no concreten si aquest ‘pacte polític amb Catalunya’ tindria forma d’un nou estatut. Sánchez també es compromet a impulsar una reforma del sistema del finançament que s’iniciaria al sí del Consell de Política Fiscal i Financera en el termini de dos mesos.

El document de 18 pàgines que els socialistes han distribuït amb la signatura del secretari general del PSOE vol ser el full de ruta dels possibles acords post-electorals i de l’acció d’un govern socialista.

Proposen sis grans acords amb la resta de formacions per a una ‘recuperació justa’, per a ‘l’educació’, contra la violència de gènere, per a la ‘regeneració institucional i política’, per ‘reconstruir l’Estat del benestar’, ‘per a la salvaguarda del Pacte de Toledo’ i ‘per Europa’.

L’últim punt és ‘un acord preliminar sobre els continguts de la reforma constitucional’. Segons el document seria una ‘reforma parcial’ de la constitució mitjançant un ‘pacte col·lectiu’ assolit ‘amb el consens més ampli possible’ i ‘d’acord a les normes i procediments que preveu’.

L’objectiu de la reforma és ‘un canvi de fons en el nostre compromís amb una democràcia avançada, participativa i d’acord a les necessitats d’avui i dels pròxims decennis’. Proposa que es constitueixi en dos mesos una subcomissió al Congrés ‘que fixi el contingut inicial de la reforma’.

La modificació de la Constitució, segons el PSOE, ha d’incloure ‘com a mínim el reconeixement de nous drets i llibertats, la incorporació del dret europeu, la garantia constitucional dels drets socials, la salvaguarda de l’Estat del benestar en el compliment de les obligacions d’estabilitat pressupostària, i una reforma del model d’estat en sentit federal’.

És en aquest punt on Sánchez afegeix que ‘en el marc d’aquesta reforma constitucional, i aprovat en conseqüència per tots els espanyols, s’acordarà un pacte polític amb Catalunya que, respectant les implicacions del principi d’igualtat, reconegui la seva singularitat i millori el seu autogovern’.

El document també critica durament les ‘forces que es denominen del canvi’, en referència a Podem, que van votar en contra de la investidura de Sánchez ‘juntament als independentistes catalans i al PP’ i que van permetre que ‘Mariano Rajoy hagi obtingut un període de gràcia’.

A Rajoy l’acusa d’haver deixat un ‘panorama desolador’ en atur i d’haver estat ‘incapaç’ de resoldre la crisi econòmica, social, política i institucional que ha tingut lloc a l’Estat. Segons Sánchez, Rajoy ha provocat ‘descrèdit de les institucions’, ha menyspreat el congrés i ha fet un ús partidista de les administracions.

En aquest marc, l’acusa de no haver gestionat bé la crisi a Catalunya perquè ‘mentre tot això passava, l’amenaça de la integritat territorial d’Espanya, el risc de ruptura de la convivència pluricentenària amb una part essencials d’Espanya com és Catalunya ha tingut com a resposta per part del govern el silenci i el recurs als tribunals’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any