Pedro Sánchez es trobarà amb noves eleccions als morros

  • La seua millor opció és ser president ara. Ell deu saber per què l'engega a rodar...

VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Com deia ahir, comença a ser molt evident que el PSOE no pensa fer res per aconseguir el vot de Junts. La seua opció, com més va més descarada, va en la línia que Junts els vote de franc, com ha fet ERC aquests darrers sis anys, jugant amb l’amnistia com a xantatge efectiu i personal contra el president Puigdemont i amb la pressió mediàtica com a via de pressió sobre el partit.

En l’entorn socialista l’entusiasme és desfermat i no tenen cap dubte que la maniobra d’acorralar Junts els funciona bé. Els socialistes espanyols tenen molt acreditada aquesta capacitat de creure’s els seus muntatges. Però, en aquest cas, comença a ser sorprenent la irresponsabilitat que demostren. Irresponsabilitat envers els seus interessos, vull dir.

Irresponsabilitat sobretot perquè juguen sense xarxa protectora. A tot o res. Si no pacten hi haurà eleccions –perquè no podrà haver-hi un pacte en el darrer segon. Hi ha, per exemple, socialistes que diuen que arribaran a la primera votació sense acord i que abans de la segona cediran acceptant el mitjancer i Junts haurà de votar que sí. Però això és una fantasia. Perquè no és qüestió de votar que hi haurà un mitjancer, sinó d’acordar qui és. Amb nom i cognoms. I un personatge amb reputació mundial no s’improvisa en quaranta-vuit hores.

Sánchez es pot trobar, doncs, amb les eleccions als morros. Molt fàcilment. I el fet sorprenent és que, si passa això, en el segon acte té totes les de perdre. La seua única opció de ser primer ministre és ara.

Entenguem-nos: si es tornen a fer eleccions el resultat més previsible és que tot continue igual, amb una gran possibilitat que PP i Vox obtinguen majoria absoluta. Allò que és matemàticament molt difícil és que la coalició entorn de Sánchez puga guanyar prou escons per a no necessitar Junts o Junts i Esquerra.

Les dades són clares. Amb els mateixos vots que el PP va obtenir a les eleccions del 23 de juliol, sense haver-ne de guanyar ni un, tan sols amb petits canvis en algunes demarcacions, ja en tindria prou per a obtenir la majoria absoluta. Un càlcul del repartiment dels darrers escons atorgats demostra que el PP i Vox en realitat van perdre les eleccions únicament per 11.439 vots. Si el PP s’hagués quedat el darrer escó de Girona, el darrer de Lleida i el darrer de Múrcia i Vox el darrer d’Albacete, avui Feijóo ja seria a la Moncloa. Els van perdre per 363 vots, 3.503, 6.286 i 1.287, respectivament.

Per tant, el risc per a Sánchez és objectivament altíssim: per no haver volgut encarar la solució del problema català molt probablement regalarà la governació de l’estat espanyol al PP i a l’extrema dreta.

O afavorirà una repetició que tampoc no li farà cap bé. La possibilitat més clara és que el PP guanye, però la segona és que ni el bloc PP-Vox ni el bloc configurat entorn de Pedro Sánchez puguen aconseguir cap majoria i que, per tant, al gener tot torne a ser en mans de Junts.

Xifres. El parlament espanyol té 350 diputats. Imaginem que el PP puja, però li falta sols un escó per a la majoria absoluta; n’obté 174. I Imaginem que el bloc de Sánchez creix fins a empatar i obté també 174 vots, que seria créixer moltíssim. Fins i tot en una situació com aquesta hi hauria pel cap baix dos diputats fora de la dinàmica dels blocs. I és molt difícil d’imaginar que Junts obtinga tan sols dos escons en una repetició electoral. De manera que tornaria a tenir la paella pel mànec. I no únicament això, sinó que segurament podria negociar amb molta més duresa que no ara. Sánchez, per tant, es trobaria en una posició de més feblesa que avui, segur.

La seua millor opció per a ser president la té, doncs, ara. A mi tant me fa, ja m’està bé votar al gener. Però ell deu saber per què ho engega tot a rodar…

PS1. Avui és dijous i per això us oferim un nou episodi, molt animat i carregat de temes, de La tertúlia proscrita. La podeu trobar ací.

PS2. Dolors Bramon és una de les persones d’aquest país que de fa més temps –dels anys seixanta del segle passat– s’ha interessat per l’islam. Va ser professora de filologia semítica a la Universitat de Barcelona i té un coneixement profund de la situació que es reflecteix en aquesta interessant entrevista que ens ha concedit i que us recomane de llegir: “Sóc molt crítica amb les noies de l’Europa occidental que duen vel quan no en tenen l’obligació”. Bramon és molt lluny del fanatisme anti i pro que tant de mal fa a aquest debat i ens regala una visió equilibrada i sensata que hauríem d’escoltar tots.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
26.10.2023  ·  21:56

Només mantenint la posició Sánchez salta com el tap d’una ampolla de cava. I el país veí encès i ingovernable. El poder es fa evident exercint-lo.

Daniel Martínez
Daniel Martínez
26.10.2023  ·  22:21

Veig a venir l’Astrid Bario de relatora i el traspàs del tren de la Pobla de Segur. Quan hi haurà relleus al capdavant dels partits.

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
26.10.2023  ·  22:25

La repetició d’eleccions és evident des del minut u (tret que a Junts li tremolin les cames). Sánchez no té força política ni social per negociar amnisties o referèndums. I en tot cas qualsevol acord seria puntual, anecdòtic i no duraria en el temps.
Sánchez està fent una tirada de daus amb Junts, a veure si sona la flauta. I en farà una altra tirada fent noves eleccions.
I intentar aprofitar un caos polític a Espanya per fer la independència és una altra fantasia. Allò que cal fer és elevar el to amb nous polítics que hi estiguin disposats.

Matilde Font
Matilde Font
26.10.2023  ·  22:31

Tan de bo ens toque anar a votar al gener!

Maria Rosa Andrés
Maria Rosa Andrés
26.10.2023  ·  22:37

El Presidente de l’ estat veí fa temps que salta sense xarxa i troba prou babaus que el sostenen. Al meu parer ara està fent un salt mortal, que sap que no se’ n sortirà, a no ser que es porti tot amb molt secretisme, que no ho crec, però si sona flauta… només espero que el President Puigdemont es mantingui fidel a les seves condicions, doncs ja són prou coneguts tota aquesta colla. El que sí crec que busca és un lloc a Europa. Siau.

Joan Guasch
Joan Guasch
26.10.2023  ·  22:37

Tal com van les coses penso que el millor que podria fer Junts és ara mateix trencar les negociacions. El PSOE vol pressionar, doncs que rebenti tot. Em fa l’efecte que Junts podria treure un molt bon resultat i, si guanya la dreta, a omplir els carrers altre cop.

Victor Serra
Victor Serra
26.10.2023  ·  22:43

Si hi ha repetició electoral, també seria bo que el PSC no repetís resultats a Catalunya . El mínim que podriem fer els independentistes seria guanyar-los aquí.
Si Sánchez vol jugar a enredar-nos un cop més, ja s’ho trobarà.

Berta Carulla
Berta Carulla
26.10.2023  ·  22:52

La persecució contra el Sr. Boye demostra que l’amnistia no servirà per a res: trobaran noves fòrmules, s’inventaran noves causes, fabricaran nous delictes.

L’amnistia serviria per alleugerar els encausats d’avui i sumar-ne de nous demà.

Millor seria esperar les ressolucions europees i donar l’esquena a españa. Sense penediment ni recança.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
26.10.2023  ·  22:57

Crec que en P.Sanchez i el PSOE , si la pressió sobre Junts no els funciona (ai!!! les dues ànimes de Junts !!!), pensen que podran vendre que no hi ha hagut pacte perque ells s’han sacrificat pel bé d’Espanya i que, amb el pacte amb Sumar, aconseguiran recuperar els esquerrans abstencionistes de les municipals que no acabaren de recuperar del tot a les generals i que, per tant, milloraran resultats. I crec que els pot sortir bé la jugada. Però tenen el perill de que a Catalunya una mobilització del vot independentista a favor d’un Puigdemont que no s’ha retut a l’enemic els pugui espenyar sa jugada i, per això (i per augmentar la pressió damunt en KRLS com bé explicava l’editorial d’ahir d’en Partal) el gran esforç que faran a partir d’ara serà el d’intentar desprestigiar en Puigdemont tant com puguin.

Antoni Cassany
Antoni Cassany
26.10.2023  ·  23:07

Si hi ha repetició electoral és difícil saber com seran els nous resultats. Personalment crec que cap dels dos blocs espanyols tindrà una majoria clara ( la situació sociopolítica, però, pot canviar en 2 mesos)
En aquestes circumstàncies els partits independentistes tindran més capacitat d’inflüència en les negociacions ( o en provocar unes terceres eleccions) depenent també dels seus resultats a Catalunya. Finalment no seria rar que PP o PSOE cediren diputats per investir el partit més votat!

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
26.10.2023  ·  23:08

Pensar que Junts té la paella pel mànec és com pensar que Sànchez pagarà per endavant. Sembla que, tot d’una, ens encanten les expressions altisonants que, a part dd donar titulars, no serveixen de res.
Podem fer totes expressions que volguem. Només faltaria.
Altra cosa és que descriguin, ni que sigui de lluny, la realitat.
La paella pel mànec la té l’estat i paga quan vol.
Mentre anem dividits i matant-nos entre nosaltres, seren humiliats una i una altra vegada, cosa que permetrà, això sí, anar tirant de retòrica fins a la fi dels temps.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
26.10.2023  ·  23:11

En cas de repetició electoral és previsible que el resultat per blocs fora semblant al d’ara, amb l’afegit que Junts pugi i ERC baixi.
Això implicaria per a Junts poder negociar des d’una posició de poder més forta. Sánchez, en canvi, estaria més afeblit perquè abans de tornar a fer servir la carta de la repetició electoral totes les pressions anirien en la direcció de fer la gran coalició PPSOE. Açò és treures tots les caretes i assistir a la fi de l’estafa de la transició.
I al final, a nosaltres encara ens queden cartes que s’han de jugar a Europa

Enric Queraltó
Enric Queraltó
26.10.2023  ·  23:17

I si hi ha un acord PP-PSOE forçat per el rei perquè no hi hagi acord amb Junts, es repeteixin les eleccions, hi hagi un govern del PP, Junts quedi com el dimoni contra España, hi hagi amnistia, es neutralitzin les sentències dels tribunals europeus i d’aquí quatre anys ja en parlarem.

Jaume Riu
Jaume Riu
26.10.2023  ·  23:22

NO COL·LABORAR EN LA GOVERNABILITAT DEL REGNE D’ESPANYA

La negociació per part del PSOE segueix la tècnica més barroera del xantatge. Es creuen que Carles Puigdemont no pot defugir l’amnistia -naturalment a canvi dels vots de Junts-, perquè milers d’encausats li retraurien eternament, i en això confien a La Moncloa.

Però segurament Espanya no es pot permetre el luxe de no aprovar una llei d’amnistia abans de febrer de 2024 tant si a Madrid governa PP-Vox o PSOE-Sumar, per la necessitat vital del regne d’Espanya de desactivar les sancions històriques del TEDH d’Estrasburg. En aquest escenari visualitzem dos fets importantíssims:
1. Puigdemont pot decidir el novembre que els vots de Junts no permetin la investidura perquè òbviament no s’han complert les condicions prèvies. Per tant no hi haurà investidura.
2. És qüestió de vida o mort per Espanya que el govern que hi hagi a Madrid aprovi una llei d’amnistia abans de febrer que és la data límit per respondre les qüestions del TEDH. Per tant, els milers d’encausats en els tribunals espanyols es beneficiaran igualment de la llei d’amnistia encara que no serà prèvia a la investidura. En aquesta oportunitat, veurem que Catalunya obté l’amnistía a canvi res, com fan sempre des de l’altre bàndol.

La conclusió és que si ens volem independents, ens hem de negar a ser governats per Espanya i, naturalment, l’objectiu consisteix a no col·laborar en la governabilitat del regne d’Espanya.

Dolors Puig
Dolors Puig
26.10.2023  ·  23:23

Tant de bo al gener els catalanoparlants votem partits a favor de la independència i no fem el préssec o l orni i no anem a votar que ja ho farà l enemic per nosaltres i ens petarà l extrema dreta a la cara i si fan com al País Valencià o a les Illes, doncs ja prou que el català recula, doncs apa, encara anirem a pitjor.

Jordi Parera
Jordi Parera
26.10.2023  ·  23:31

No entenc com si hi ha noves eleccions dius “Sánchez puga guanyar prou escons per a no necessitar Junts o Junts i Esquerra” els vots de erc ja els te encara que sel’s hi pixi a la boca, encara recordo quan deia tot cofoi hem complert el 0% dels acords amb esquerra.

Gerber van
Gerber van
26.10.2023  ·  23:53

Estic d’acord amb Joan Guasch.

De fet, com també ha dit Josep Costa en ‘La tertúlia proscrita’, Puigdemont i Junts no haurien d’haver començat mai a negociar. Perquè l’objectiu de negociacions és arribar a un acord. Així legitimes que Espanya governa sobre Catalunya. I vam decidir al referèndum que això no ho volem.

Per principis democràtics haurem de ser, doncs, a favor d’un bloqeig total de qualsevol govern espanyol.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
26.10.2023  ·  23:54

Sánchez és un temarari, un embustero, un immoral… però no és ruc.

Segurament necessita que es repeteixin eleccions per poder obligar als seus a passar per l’adreçador de Puigdemont.

Allargant el temps juaga a veure si Puigdemont fa figa com fa sempre ERC, a que els seus li deixin acceptar les condicions de Puigdemont si el resultat despres de les eleccions repeteix la situació actual o deixar que el PP governi si gira la truita sense la indignitat d’haver-lo de votar ell.

Marc Mateos
Marc Mateos
27.10.2023  ·  00:09

Un NO ben terapèutic és el que ens cal.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
27.10.2023  ·  00:24

Sr Partal es clar que si no obtenim les condicions que exigeix l’exili cobrant per avançat, el millor son noves eleccions.
Encara que acaba l’editorial amb un “A mi tant me fa, ja m’està bé votar al gener. ” El lector capta el desig de que governi Sànchez.
Segurament desitja com sempre que ” ER ens ha fallat però
Junts també”

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
27.10.2023  ·  00:27

Ho deia ahir. Cal anar-los acaçant un a un.

De moment, la “peça” que tenim més a mà és i aquest tal Sánchez.

Imagineu la gran quantitat de manguis que es quedaran
sense seguida?

I la màfia que n’entrarà en substitució dels anterior per a ajudar-nos a petar l’estat igual que entre 2000 i 2008?

Ja aniran queient al nostre salabre els altres.

Cal que canviem la perspectiva i deixondar-nos d’amorrar-nos a que els colonialistes españols porten la iniciativa.

S’hi hauran d’obrir les defenses per a poder-nos atacar.

I aquesta és una de les grans lliçons d’en Joan Fuster: autocentrar-nos, i no caure en aquella mirada estràbica de què parlava al pròleg de “Nosaltres, els valencians”.

I darrerament, Vicent, als editorials semblava que havies perdut aquest esguard. Tot depenia de què feren els estrangers com si nosaltres fòrem convidats de pedra.

Nosaltres no tenim mitjans de comunicació potents com tenen els españols, però sí la capacitat de fer-los anar el seu estat pel pedregar sense poder alçar el vol com ells voldrien i somnien.

És dificil a quantificar actualment, però algun dia hom podrà saber la gran quantitat de dificultats que els individus anònims creiem i gripem l’estat colonial per a no deixar-los fer marxa normal.

Cal tombar la mitja españa colonial d’isquierdas i donar-los accés al poder a l’altra mitja de deretxas per que s’embronquen i tornen a buidar l’estat. I així, afeblir l’estat colonial.

El segon estat català l’aconseguirem amb algú del PP al poder.

Seria estupend que fóra n’Isabel Díaz Ayuso, per exemple.

Aquella del “El pitjor d’españa és Catalunya, País Vasc, Navarra i València..”

Guaiteu si és o no “….una dels nostres…”

Cap dels nostres col·laboracionistes i quintacolumnistes d’ERC, Compromís, Més de les Illes o les CUP’s ha tingut els ovaris més ben posats que aquella dona.

Josep Blesa (València)

Jordi Martí
Jordi Martí
27.10.2023  ·  00:50

KRLS Puigdemont,

No cedeixis!!!! Tal vegada triguis un xic més a tornar, però ho faràs per la porta gran, amb molta força moral i amb més crèdit que mai.

Albert Ventura
Albert Ventura
27.10.2023  ·  00:56

Pero es que ningu no s’adona que si hi ha repeticio d’eleccions hi haura una mobililitzacio generalitzada dels 700.000 abstencionistes de les eleccions anteriors?. I no precisament a favor del psoe ni del pp.

josep maria pericay
josep maria pericay
27.10.2023  ·  01:03

No veig d’on surt la idea que Sánchez estigui convençut que Puigdemont acabarà cedint, que és la línia de tot l’editorial.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
27.10.2023  ·  01:10

Tenint en compte el que deieu ahir Vicent, és clar que Junts ha de plantar-se i capgirar el xantatge. El president Puigdemont haurà de fer una nova conferència de premsa de només 10 minuts aquest cop i donar per trencades les negociacions. I el PsoE que faci el que cregui més comnvenient; però la seva eufòria la trovo completament ridícula i fora de lloc. Encara no han entès qui és Puigdemont? No han entès que el que pretèn no és passar a l’història com fan altres, sinó senzillament aconseguir que Catalunya sigui un estat independent. I per això és un personatje molt difícil de “comprar” ni atemorir amb cap mena de amenaces. El PsoE fa molts anys que ha perdut el nord i l’oremus: només pretèn governar i tenir una mica de poder amb càrrecs i sous. I això el fa molt vulnerable.

Creure les pròpies mentides és molt peerillós!

Carles Blas
Carles Blas
27.10.2023  ·  05:43

La pregunta que em faig és que vol fer Junts. Jo només veig tres possibilitat
1) faran un erki
2) anunciar ja que votaran no
3) fer la viu-viu fent veure que si, I deixar plantat el règim del 78 el dia de la votació

Si escolleixen la primera, imagino que a les properes eleccions tindran una patacada.

josep soler
josep soler
27.10.2023  ·  06:03

Qui sigui el massover del Rei en la Moncloa a mi no m’importa per a res. No considero d’esquerres a cap partit espanyol, tots són franquistes “de facto” i per tant de dretes. Curiosament el PSOE ha estat el que més ha fet contra Catalunya: va fer la LOAPA del 82 i va respatllar l’estatut el 2006.

Mai més votaré en unes eleccions espanyoles com tampoc ho faig en les franceses.

Si em preocupa que el MHP Puidemont entri al club dels autonomistes estelats eunucs d’ERC.

Recordi MHP Puigdemont que en el seu títol hi posa la paraula ‘honorable”.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
27.10.2023  ·  06:40

Agradable de llegir l’editorial d’avui benvolgut Partal, Sánchez és un bon jugador de poker, àdhuc no podem esbrinar si va de catxa o té una escala de color. Com dieu, probablement pensa més en la seva porta giratòria a Europa, te bona planta i un anglès acceptable. Noves eleccions i a viure que són dos dies. Salut.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
27.10.2023  ·  07:06

Sembla que Pedro Sánchez no s’amoïna pels set vots de Junts. Les seves veritables negociacions potser no són amb Puigdemont, sino molt secretament amb alguns membres del PP. Qui sap si la crida al transfuguisme de Feijoo no se li podria girar en contra?

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
27.10.2023  ·  07:26

Sr.Partal,mire be’ la bola de vidre,com veu Catalunya amb pp-vox?

Josep Calbet
Josep Calbet
27.10.2023  ·  07:35

Sánchez vol noves eleccions. Se la juga a veure si treu un diputat més que el PP, amb l’ argument de que no ha cedit al xantatge independentista. Si es així, al gener gran coalició PSOE-PP, sino gran coalició PP-PSOE.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
27.10.2023  ·  07:36

L’amnistia del PSOE segurament no ens satisfaria, però reconèixer explícitament Catalunya com a nació i acceptar un mitjancer -una persona rellevant no espanyola- per iniciar una negociació per resoldre el conflicte polític, això vol dir pactar un referèndum d’autodeterminació, és absolutament impossible que ho compri ningú més avall de l’Ebre que voti PP o PSOE. Sánchez sap que Puigdemont, que va renunciar a defensar la República que va declarar a l’octubre per no haver de carregar morts, li serà molt difícil ara renunciar a l’amnistia de tants represaliats. però aquí està el desllorigador. L’estat espanyol no es pot permetre viure gaire temps més amb exiliats polítics i represaliats, sobretot a les portes del TEDH i, molt important, arrivats al punt que Espanya no es pot governar sense el permís dels catalans. Puigdemont, aguanta la posició!!!

Albert Miret
Albert Miret
27.10.2023  ·  07:56

Sempre he pensat que la independència arribaria quan manés el PP, és a dir, l’extrema dreta, perquè la brutalitat dels espanyols es fa evident quan mana la dreta, i no pas quan guanya aquest triler trampós i mentider, que com a bon quillo, es refia de la ganivetada al darrer moment, segur que la raó la dona la força. Espanya no és ni actua com a Estat, sinó com un campionat de pòquer on s’admeten tota mena de trampes, i on només madrit pot tenir la banca i qui té tota la força bruta a la seva disposició. Madrit
es la cova d’Alí Babà plena de roba-carteres.
President Puigdemont. Si trenca la baralla ara mateix, espanya entendrà que amb vostè no s’hi juga. Si el deixa ser president a canvi de res, creuran que tots els catalans som tan dèbils i traïdors com ERC. De moment, només s’ha burlat de nosaltres. No cal que esperem res més. Espanya és una cova d’Alí Babà plena de roba-carteristes.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
27.10.2023  ·  08:22

Ja coneixem a Sánchez i al PSOE.
Sánchez enganya pel seu benefici i sap tocar les fibres per posar en paranys a qui té al davant.
El PSOE ja té una història: LOAPA, 155, González i Guerra desfermats, barons territorials amb interessos.
No coneixem a un Puigdemont “negociant” amb l’estat.
Si mirem la seva història des del seu nomenament com a MHP fins avui, veiem una història de fortalesa i d’aprenentatges. Veiem un camí bastant encertat a Europa on està aconseguint posar a Espanya davant un mirall i en evidència amb els altres països. Jo veig que va marcant un línea jurídica interessant.
Crec que en Puigdemont també sabrà veure (com en Sánchez) els punts febles de l’altre.
En Sánchez té la presidència europea. És pot permetre no arribar a un acord per ser investit? Crec que quedaria fatal, després de parlar tant de convivència i “reencuentro”.
L’amnistia? Pot ser un bunyol mentre no és reformin normes legals existents i que es podrien aplicar tranquil.lament en un futur. No parlem de la gent que probablement quedaria fora de l’amnistia. No parlem de les revisions dels jutges en cada cas.
Jo m’atreveixo a dir que si no es depura la judicatura i hi ha un canvi de cultura o de mentalitat entre els que han de jutjar…ja poden fer totes les lleis d’amnistia que vulguin.
En Puigdemont no podria veure que tot això de l’ amnistia és com una “catxa” de’n Sanchez? Jo espero, desitjo i crec que sí.

Carles Serra
Carles Serra
27.10.2023  ·  08:34

Ai!!! apreciat Vicent, he escoltat la tertúlia proscrita, a la mateixa és parla que farà la societat catalana si el president Puigdemont no fa president en aquest franquista de Pedrito i li treu la menjadora això de Sumar; dieu societat catalana? quant només a Barcelona segons les últimes estadístiques un 40% dels que hi viuen són extracomunitaris i ja que dir del famós cinturon rojo, que la realitat és rojo y gualda; els que varen tenir que defugir de la seva espaÑa per intentar sortir de la misèria i un futur millor pels seus fills.
Els catalans que volem de deixar d’ésser esclaus d’aquesta espaÑa reconeixerem amb el nostre vot en el president en del Puigdemont i de JxC si no fa president en aquest Pedrito més aquesta colla de vividors de Sumar ?; quant una part d’aquesta societat segueix compra’m La Vanguardia del grup franquista Godó, ja que dir escoltant l’Ana Rosa i com diu en Fachin, aquesta fastigosa catalaneta de Barceló.
En fi Vicent, entre la societat nyorda i faxenda que ens han imposat i els catalans/catalanes del seny i no hiperventilats, ja que dir dels que viuen de la menjadora d’aquest sistema espaÑol, no ho té gens fàcil el president Puigdemont i JxC

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
27.10.2023  ·  09:06

Vicent, aquest editorial sembla que comini al PSOE a negociar en els termes que va exposar el president Puigdemont, cosa que crec que sabem que no farà.

Per ara que hem aconseguit? Que al Congrés es parli en català. Lo d’Europa cada pic és més lluny i lo de l’amnistia sembla serà un vestit a la mida de Junts (si hi ha sort!).

Reconeixement nacional de Catalunya? No way!
Mediador internacional? Manco encara.

Comença a ser hora de pegar un cop a la taula i destapar la pantomima.

M’ha fet molta gràcia el comentari de Daniel Martínez, el qual subscric fil per randa.

Pep Agulló
Pep Agulló
27.10.2023  ·  09:14

EN DIUEN AMNISTIA D’UN INDULT…

Ni l’amnistia, que deien estava lligada. Volen penediment. Sánchez no ha tingut mai voluntat de negociar respectant l’oponent, això és molt espanyol, amb temps per endavant podia semblar, pel que s’hi jugaven, que en podríem treure algun compromís seriós. Ara anem veient només la voluntat d’enganyar per no cedir en res, i això, aquestes alçades és cada cop més clar.

Independentment del que diguin i proposin, no hi ha cap voluntat. Crec que prefereixen llençar-se a noves eleccions que segurament perdran, que governar amb el llast de les concessions fetes a l’independentisme de Puigdemont…

J. Manel Parcerisa
J. Manel Parcerisa
27.10.2023  ·  09:17

En Pedro Sánchez sempre ha jugat amb la sort. Com un bon professional del joc, guanya més que no pas perd. Però, com saben els bons jugadors, en algún moment, la sort se’t gira en contra.
Fins ara li ha anat molt bé en política, ha fet verdaderes obres de màgia. Sempre m’ha sortit guanyador.
Fins quan?
La jugada d’ara és molt arriscada. De cara a Espanya, es clar.
Una opció plausible seria fer un gir ràpid.
Negar la major i tornar-se en contra d’aquests catalans insaciables que els hi dones un dit i et prenen la mà. Tornar a l’espanyolisme classic i dur.
Guanyem vot espanyol, descolocarien al PP iVox que es quedaria al mateix lloc, una mica per sota,
Se suposaria que no els caldrà Junts i podria governar amb unes mínimes condicions.
Ara, comptaria amb que Junts pugui pujar gràcies a la baixa d’abstencionistes?

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
27.10.2023  ·  09:41

Sánchez se la juga però EL MHP Puigdemont i Junts també. Espero que el nostre president no ens decepcioni. Hi te molt a perdre si investeix a canvi de res o de molt poc. És la seva oportunitat. Fins i tot si això li serveix per fer neteja dins del partit i descarregar la seva motxilla. President, estigui a l’alçada del
Moment i de la gent que espera fermesa!

m. jesús porqueras
m. jesús porqueras
27.10.2023  ·  09:50

AMEN
Amen a que Junts aguanti si no se’ns respecta.
I Amen a que la jugada prepotent del Sánchez li peti al morros. I que la cremada sigui prou com per a que no sé n’oblidi per a la propera .
AMEN

MARIA ANGELA CATELLO
MARIA ANGELA CATELLO
27.10.2023  ·  09:58

Potser PP i PSOE ja tenen pactada la reforma electoral per la pròxima legislatura i la jugada, aconseguir una majoria absoluta de qui sigui per poder-la fer. Una manera de no dependre dels partits de les colònies i assegurar-se el poder amb un bipartidisme etern.
Penso que, si no es fa efectiva la independència, estem condemnats a viure i diluir-nos en aquesta claveguera d’estat.

Carmen Vilalta
Carmen Vilalta
27.10.2023  ·  10:32

A mi em preocupa molt que investeixin a Sanchez a canvi de res.
Tambe em preocupa que crec que no estem preparats per rebra el MHP. Imaginem que pot tornar, què fem?

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
27.10.2023  ·  10:38

També és possible que el Sr. Sánchez sigui menys ruc del que alguns ens pensem i jugui amb la hipòtesi que són als independentistes els que els interessa més la seva investidura.

Cal no oblidar que a banda dels independentistes catalans, en els altres també n’hi ha de llestos i intel·ligents i massa vegades fa la sensació que ens superen en quantitat i qualitat.

Compte que això del nostre himne: “”Endarrere aquesta gent Tan ufana i tan superba. “”, que se’ns apliqui a nosaltres.

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
27.10.2023  ·  10:45

Crec que els meus geranis continuaran florin i que el M. H. Puigdemont no em defraudara .

Miryam Niubò
Miryam Niubò
27.10.2023  ·  10:56

(Jaume) Que repeteixin eleccions al gener. I tots els cops que calgui fins que rebentin.

Jordi Joaquim
Jordi Joaquim
27.10.2023  ·  11:05

100% d’acord amb Berta Carulla, ho he dit sempre i sempre ho diré. I la cosa anirà per la malversació de fons. No pararan fins veure Pugidemont davant un jutge español. Els cal la photo.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
27.10.2023  ·  11:18

Cada dia sembla més clar que la boira del PSOE s´aclareix i anem a eleccions al gener. Tot per no volgué afrontar un problema politic que té a les mans. Espero que el President Puigdemont no caigui a la trampa.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
27.10.2023  ·  11:38

Doncs jo tinc molt clar que investiran al Sànchez per res. No perdem temps i preparem el front popular independentista allunyat dels professionals de la butaca.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
27.10.2023  ·  12:15

Crec que cal donar una oportunitat als tribunals europeus per a que diguen la seua sobre el tracte als catalans i als catalanoparlants en general. A València s’ha tornat a instalar un franquisme descarat contra els valencians del país. Volen la València dues voltes lleial front a Castella girada com un mitjó i per sempre traïdora. No hi ha Generelitat valenciana sinó la Cheneralitate dels castellans a la València del Cit, el seu lladre patró, tal com va lligar Franco ben lligat.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
27.10.2023  ·  12:22

Al sr. Danilo Pelucchi.
Sé que fa por un plausible govern pp-vox. Però el cert és que amb els solialistes, no anem gaire millor. Prova d’això: la nova imposició d’una troncal en castellà a Canet. No cal dir que tot el poder judicial està en mans d’aquest dos partits. Perdre? Què hi tenim a perdre? Que es passin l’estatut per la punta de la punta?… Sempre ens podem queixar, que això de queixar-nos s’ens dona molt bé.

Amb actituts de segrest (com diu en Josep Costa) atemorits i corrent com una gallina decapitada no anem en lloc. Portem sis anys que avalen el que acabo de dir. I vull afegir que, si finalment sortís un govern amb vox, potser Europa s’ho miraria d’una altra manera. Una extrema dreta més al parlament europea seria un desastre per a tots. Potser ens prendrien una mica més seriosament i se’ns torejarien una mica menys

Lluis Molist
Lluis Molist
27.10.2023  ·  12:26

Aixo pinta be…………cap a noves eleccion al pais vei (per dir alguna cosa) que se les fotin entre ells, i nosaltres aguantar una mica mes mentre ens ho mirem.

Josep Gualló
Josep Gualló
27.10.2023  ·  12:45

Cada minut que passa tenim més embolicada la troca. Ara no hem de bregar per desèmbolicar-la, si no per no seguir embolicant-la nosaltrs mateixòs.

Hem infravalorat al Pedrin de Roberto Alcazar i ara en paguem les consecüencies. Som-hi. Endabant les atxès!

Robert Mora
Robert Mora
27.10.2023  ·  12:53

No crec que a Espanya el vot canviarà massa. Si que és possible que a Catalunya gu hagués un tomb electoral on part del vot rebut pel PSC se n’anava a altres candidatures espanyoles. Des de Comuns-Sumar al PP O inclús a ERC que ja no es vista com una opció independentista, i amb un transvasament de vot independentista a Puigdemont-Junts (que no son ben bé el mateix) i per tant amb un nou empat O quasi empat entre dreta i esquerra espanyola però amb un creixement notable de l'”independentisme” de Puigdemont-Junts que rebria vot útil de votants de la CUP i ERC. Un endimoniat resultat que ens portaria O bé a un govern de PP/VOX bé a un nou PSOE encara més hipotecat a Junta.
Certame t ji tampoc se a que juga Pedro Sánchez

Josep Bautista
Josep Bautista
27.10.2023  ·  13:37

La veritable amnistia hauria de venir del Tribunal de Justicia de la Unió Europea, ben encarrilat des de l’aparició del concepte del GOI aplicable als catalans.
La suposada amnistia del Estat espanyol via Sánchez només suposarà un rentat de cara per la (in) justicia espanyola i serà una presa de pèl similar als pseudo-indults dels que ERC se’n sent tant satisfet al creure que hi ha tingut part important quan en realitat ha estat una exigència del Consell d’Europa mal complerta com sempre pels espanyols.
Eleccions doncs no em sembla malament i que els maldestres espanyols ens vagin obrint el camí cap a l’autodeterminació.

Jaume Vall
Jaume Vall
27.10.2023  ·  14:04

Dón rucs?
Afirmatiu.

Som enzes?
Crec que afirmatiu.

Per tant, compte a dir blat fins que….

Ricard Collado
Ricard Collado
27.10.2023  ·  14:43

L’experiència m’aboca a ser pesimista, en segona votació Chanches será elegit com a President. El nucli dur autonomista dins Junts, encara mana i molt

Alex Diaz-Manero
Alex Diaz-Manero
27.10.2023  ·  14:47

Repetició electoral seria bo per Catalunya, perquè? Per què si JuntsXCat es manté ferm i no investeix Pedro Sanchez, segurament augmentarà el nombre de vots i escons. Al mateix temps ER caurà en vots i escons. I això és bo per Catalunya i pel moviment indepe. Cal apartar els traïdors de la partitocràcia a les urnes pel bé de Catalunya.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
27.10.2023  ·  15:58

“I darrerament, Vicent, als editorials semblava que havies perdut aquest esguard. Tot depenia de què feren els estrangers com si nosaltres fòrem convidats de pedra”

En Blesa diu això i crec que té raó. I l’editorial d’avui és el mateix.

Alguna cosa et lliga Partal. I lo pitjor és que lliga a Vilaweb. I lo pitjor és que Vilaweb era un motiu d’esperança.

maria serra
maria serra
27.10.2023  ·  16:22

Jo crec que seria interessant que tots possessim l’orella i escoltéssim la gent del carrer. Molta gent de casa està cansada i no tothom està disposat a tornar a anar a votar, jo hi aniré les vegades que faci falta, però amb aquesta crisi tan forta, la gent està més preocupada per poder omplir la nevera que anar a votar.

ignasi soler
ignasi soler
27.10.2023  ·  16:36

Que mes es pot dir que no s’hagi dit, que el molt deplorable Sanchez (no es mereix ni l’accent) fa tanta pudor que fins i tot els del Empordà han tornat a ficar-se el morrió? Fa vergonya que ens prestem a negociar res amb qui quan obre la boca no son dents el que li veus sino cucs de deixalles. Francament fastigos, el menda.

Cristina Besó
Cristina Besó
27.10.2023  ·  17:00

Crec que, si tenim repetició electoral, moltíssima gent independentista que es va abstenir a les darreres eleccions, aquest cop aniran a votar… i a qui votaran serà a Junts. Un bon repte, repetir-les. Tot, abans de cedir “ni un ápice” al PSOE.

Salvador Llopis
Salvador Llopis
27.10.2023  ·  18:18

A banda d’estadístiques i possibilitats podria ser que la cosa fos més senzilla. El càlcul del tafur pot consistir en tenir en Puigdemont agafat pels ronyons: si no em recolzes els teus es quedaran a la presó.
És un mestre en Sánchez; en sap molt. M´en trec el barret.

Roser Caminals
Roser Caminals
27.10.2023  ·  19:00

Espero que l’encertis, Vicent. Crec Puigdemont capaç d’aguantar pressions espanyoles. Les que puguin venir dels represalitats catalans em preocupen més.

Jordi Miralda
Jordi Miralda
27.10.2023  ·  19:24

Vicent Partal, aquí estàs fent una predicció, me l’apunto per veure si encertes però crec que t’equivocaràs. La meva predicció: si Junts acaba investint-lo aconseguiran l’amnistia amb sort i no obtindran res més, ni pagar per avançat ni relator. Si Junts no l’investeix, a la repetició electoral el PSOE hi guanyarà una mica hi podrà ser investit sense necessitar a Junts (ja es veu ara amb la nova jugada mestra de Pedro Sánchez de consultar la militància).

PAU BOLDU
PAU BOLDU
27.10.2023  ·  19:42

1 d’octubre, FESTA NACIONAL DE CATALUNYA JA!!! Gobierno del PP, tots contra el franquisme. Esquerres sempre espanyoles salvant ESPAÑA UNA, amb junque4as al davant. Un GOBIERNO PP.VOX es el millor per la INDEPENDENCIA JA!!!! TOTS CONTRA EL FRANQUISME, i fora els col.laboracionistes amb les esquerres franquistes.españolistes psoe.sumar, del GAL.LOAPA.155

MONTSERRAT TREPAT
MONTSERRAT TREPAT
27.10.2023  ·  20:08

Vicent Partal acaba la seva editorial d’avui dient que a ell tant li fa si es repeteixen les eleccions espanyoles per falta d’acord amb Junts.
Per què tinc la sensació, doncs, que les últimes seves últimes editorials van adreçades a Pedro Sánchez? Per què detecto un punt d’urgència i de desesperació? Com si vulgués convèncer els socialistes que facin algun gest per a poder investir el president espanyol?
A qui s’adreça, realment?

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
27.10.2023  ·  20:22

Montserrat Trepat, Vicent Partal s’adreça simplement al nombre de subscriptors que necessita per mantenir “a flote” el seu “journal”.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
27.10.2023  ·  21:42

Vicent, el teu comentari en la qüestió referent que si el Sànchez hauria de guanyar la presidència espanyola, té una manca d’identitat evident. I és que ni se’t acut que existeix el nacionalisme espanyol que fa decidir en propostes que ningú havia imaginat. En definitiva, Sànchez tal qual, preferirà donar en cessió gratuïta, però que no ho és, la presidència espanyola a PP i VOX abans de cedir la funció d’arbitres a l’independentisme català.
Dic cessió gratuïta, però que no ho és, perquè la composició dels parlaments espanyols no afavorirà gens la facilitat de governar una legislatura que vindrà, molt probablement, marcada per una manca de majoria absoluta, guanyi qui guanyi les eleccions. I, en Sànchez en el rol de cap de l’oposició té una capacitat innata de destruir governs. I sinó, al temps.

francesc rubi
francesc rubi
27.10.2023  ·  22:20

Trobo molt encertada l’anàlisi. No fet res. Aquest fenomen del malabarisme -PS- o és un incaut o bé un irresponsable. O bé és que la única opció factible que té, veient la partida que té al davant és això: no fer res. Deixar que els esdeveniments és precipitin, confiant -aixo prou- en que l’entorn polític/mediàtic de la capital del reino en prengui nota. De fet, és plausible. Això comportaria aplanar el camí de tot allò que ara, en aquesta etapa, en aquesta conjuntura del temps mort per a la negociació, és impossible: l’amnistia en un sentit ampli, la celebració d’un nou referèndum d’autodeterminació o sancionar el de l’1O, l’abolició de la monarquia…i qui sap quants més avenços plens de sentit comú des del punt de vista europeu. I de tots aquests avenços a qui hauria de dar les gràcies fora al MHP Puigdemont i Junts, que hauran votat NO, i amb aquest no hauran donat un gran impuls a la necessària i imprescindible regeneració democràtica. No haurà pas estat un èxit de PS, tot i que possiblement en serà beneficiari. Jo ho veurem

Pauli Morer
Pauli Morer
27.10.2023  ·  23:20

No “regalarà” res, el PP i el PSOE son les dues cares de la mateixa moneda, el regim, neofranquista, del 78, el que vol es que JxC li “regali” els vots, i si no calcula que la repressió del “poli dolent” ja ens farà passar per l’adreçador per les properes eleccions, si els partits independentistes encara son legals.

Josep Puig
Josep Puig
27.10.2023  ·  23:32

Jo no entenc per què el senyor Partal exclou la possibilitat de que alguns diputats del PP s’abstinguin, i que els vots de Junts, ERC, Bildu ja no facin falta.

Josep Carreras
Josep Carreras
28.10.2023  ·  00:00

Sr. Puigdemont, la política no té res a veure amb compromís o pacte. Té que veure amb dignitat. Cal demanar als imputats un altre sacrifici per Catalunya. A l’espanyolada ni aigüa. Que’ls donguin…

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
28.10.2023  ·  10:20

Al acabar el recompte de vots, a la mesa electoral de juliol passat, ja vaig anunciar que anavem a noves eleccions. Ningú em va fer cas.
Soc de l’opinió de demanar a en Puigdemont que trenqui la baralla de cartes dos dies abans de la 1ª investidura: ni Sanchez ni Ñ jugaran mai net, tampoc cediran en res. Si afluixen per un cantó, apretarán més per un altra i tot quedará igual.
No tenim altra sol.lució que fer efectiva la DUI.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any