Patum de Berga 2022: programa amb tot allò que no podeu passar per alt

  • La festa d’enguany serà del 15 al 19 de juny i recupera la normalitat d’abans de la pandèmia· L'horari de les activitats s'ha modificat per complir la resolució judicial

VilaWeb
Redacció
17.06.2022 - 17:40
Actualització: 17.06.2022 - 17:41

Després de dos anys marcats per la pandèmia, torna amb força i amb moltes ganes de festa: la Patum de Berga 2022  ha començat avui, 15 de juny, i s’allargarà fins el diumenge dia 19. La celebració de la festa es farà amb completa normalitat i el foc i el ball es tornaran a apoderar dels carrers de la ciutat.

D’ençà de l’any 2005, aquesta festa amb més de sis-cents anys d’història ha estat catalogada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la seva riquesa i originalitat. Seran cinc dies de Salts de Plens, Tirabols, Patums Completes i Patums de Lluïment. A més, hi haurà sortides de tota mena de peces d’imatgeria festiva centenàries, com ara les Guites, els Nans Vells i Nous, l’Àliga i els Cavallets. Us oferim un recull de totes les activitats que no podeu passar per alt de la programació d’enguany.

Dimecres 15 de juny

La Patum de Berga d’enguany començarà a la plaça de Sant Pere amb els passacarrers de dimecres al migdia. A les 12.00 començarà un recorregut pels principals carrers del barri vell de la ciutat. El Tabaler serà l’encarregat de dirigir la ruta i l’acompanyaran les dues parelles de gegants i una banda de música. Aquesta és l’única passada de la Patum en què no hi ha foc.

Al vespre, a les 20.00, n’hi haurà un altre que s’aturarà en vint-i-un punts –escollits pels regidors del municipi– amb la voluntat d’honorar les autoritats i representants del poble. En cada aturada es fa un salt i cada salt consisteix en una encesa i ball de Maces, una de Guites i un ball de Gegants. Entre salt i salt, les comparses van avançant pel recorregut ballant al so de la música. La passada s’acaba amb els Tirabols a la plaça de Sant Joan, on tothom fa voltes al ritme de la música.

Dijous 16 de juny

Dijous, després de la Missa Major, cap a les 12.00 es farà la Patum de Lluïment, la patum “de gala”. Totes les comparses excepte els Plens –que solament surten de nit– hi són convocades i surten a fer la seva dansa una sola vegada cadascuna.

I al vespre es fa la Patum Completa, la part de la festa més popular i amb més afluència de públic. La plaça és completament plena i les comparses van sortint una per una a fer els seus balls. Els salts comencen a les 21.30 i cada comparsa en fa fins a quatre, a excepció dels Plens, que tan sols fan la seva actuació al final de la segona i de la quarta ronda.

Divendres 17 de juny

Divendres arriba el torn per als més menuts perquè és quan es fa la Patum Infantil. La canalla de Berga representa la seva Patum de Lluïment a les 12.00 a la plaça de Sant Pere. Ho faran amb les figures adaptades, però com a la dels grans, hi ballaran totes les comparses una vegada i s’acabarà amb els Tirabols.

A la tarda, cap a les 17.00, es fan les representacions de la Patum Completa amb totes les comparses: el Tabal, els Turcs i Cavallets, les Maces i els Àngels, les Guites, l’Àliga, els Nans Vells, els Gegants, els Nans Nous, els Plens i els Tirabols.

Dissabte 18 de juny

A les 12.00 l’Ajuntament de Berga lliurarà els títols de Patumaire i Patumaire d’Honor a dos berguedans distingits per la seva contribució a la festa. Ara, els passacarrers de dissabte començaran al vespre, a les 19.30, i recorreran els principals carrers del barri vell de Berga i arribaran fins a l’hospital. S’aturaran a les onze places tradicionals de la ciutat i en quatre punts escollits per les quatre parelles d’administradors, que representen els antics barris del municipi. Igual que dimecres, serà el Tabal qui dirigirà la ruta i en cada aturada farà un salt. Entre salt i salt, les comparses avançaran pel recorregut ballant al ritme de la música.

Diumenge 19 de juny

Diumenge és el darrer dia de la Patum de Berga 2022 i la programació torna a ser com la de dijous. Al migdia, després de la Missa Major, es tornarà a fer la Patum de Lluïment, en què les comparses aniran sortint una per una a fer la seva dansa. Els primers seran els Turcs i Cavallets, després les Maces, els Àngels, les Guites, l’Àliga, els Nans Vells, els Gegants, els Nans Nous i, finalment, els Tirabols.

Finalment, a les 21.30 es farà la Patum Completa, que serà com la del matí, però amb quatre salts per comparsa. La festa s’acabarà de matinada amb els Tirabols, que seran els encarregats de tancar la festa.

Quins concerts hi haurà?

A part dels salts, els salts de plens i les cercaviles, a la Patum de Berga 2022 també hi havien programats diversos concerts de franc, que es faran a les Barraques de la Patum. Repartits en tres dies –dijous, divendres i dissabte– s’havien de fer a la plaça del Cim d’Estela. Però una sentència judicial ha obligat l’Ajuntament de Berga a suspendre tots els concerts previstos per aquesta nit i la de demà. Després de reunir-se amb les entitats, l’ajuntament ha decidit de traslladar els concerts que hi havia programats avui a la plaça Viladomà i l’antic Cinema Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any