Patria, de Fernando Aramburu, ha estat la novel·la més venuda en castellà per Sant Jordi i, des d’aleshores, em sembla que ha collit encara un altre premi. En tot cas, acumula edicions, lectors i elogis. Tot comentant això amb un amic, del tot favorable al llibre, li deia que em semblava una novel·la tramposa. I ell em va replicar: si no us agrada, per què no ho argumenteu? Doncs fem-ho.

Aquesta és una novel·la “constitucionalista” que no se situa en l’òrbita de cap partit concret –però sí d’un bloc concret– i que defensa la superioritat moral de les víctimes, cosa que l’autor ha reblat en alguna entrevista. Per tant, no és una indagació, sinó un judici de part, que pot resultar atractiu o opressiu, segons es miri, però que no va al fons de la veritat. Que ven allò que no és. Que tinc la sospita que l’autor no ha volgut que fos.

04Podeu llegir l’article sencer a Núvol, el digital de cultura.
Per més info sobre  la novel·la Patria, feu clic aquí.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]