El passat sempre és un pròleg

  • El passat de Pedro Sánchez és claríssim i no es pot canviar, però també és cert que tot això que ha fet fins ara és un pròleg, el pròleg d’un llibre que encara s’ha d’escriure

VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Vaig tenir la sort, al batxillerat, de rebre classes d’un bon professor de literatura. Una sort immensa. Un dia em va incitar a llegir Shakespeare amb una frase que aleshores no vaig entendre, però que com més vell em faig més entenc. Em va dir que després de Shakespeare ja no es podia escriure de res, perquè ell havia exhaurit tots els temes imaginables.

He pensat en ell quan he vist Pedro Sánchez renegar de la repressió desencadenada contra Catalunya, de la qual ell ha estat partícip actiu i de primera fila.

Costa d’imaginar com es pot tenir tanta barra per a dir ara que la qüestió catalana no hauria d’haver eixit mai de l’àmbit de la política. És evident que comença a vendre l’amnistia al seu públic, però la primera reacció és d’indignació. Perquè cal recordar que ell va aplaudir amb entusiasme les penes del judici contra els presoners polítics, va prometre d’engarjolar el president Puigdemont i fins i tot envià un avió a Estrasburg amb la intenció de segrestar-lo, aquell famós dia de la manifestació, quan el president i Toni Comín van restar en la seguretat del territori alemany.

Però ací és on apareix Shakespeare i la seua capacitat d’explicar-ho tot. Concretament a La tempestat, podem llegir aquella sentència famosíssima que diu que el passat sempre és un pròleg, és a dir, que la història estableix el context del present, però no el determina necessàriament.

El passat de Pedro Sánchez és claríssim i no es pot canviar, però també és cert que tot això que ha fet fins ara és un pròleg, el pròleg d’un llibre que encara s’ha d’escriure. Forçat per les circumstàncies, veurem fins on aguanta i quin gir copernicà no és capaç de fer per a continuar manant.

Indignat com estic, però, em plau –i sobretot em sembla sensat– escoltar el consell del gran escriptor anglès. Canviades les circumstàncies com han canviat, i obligat el PSOE a comportar-se com no ho havia volgut fer mai, mirem-nos amb calma el nou text que intenten d’escriure. Desconfiant, però amb els ulls ben oberts. Per veure on ens porta a nosaltres allò que en definitiva ja és una manera evident de fer marxa enrere, de reconèixer que han fracassat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Joan Benet
Joan Benet
21.09.2023  ·  22:08

El meu temor es que els catalans preferim tenir raó a guanyar.
I quan ens la donen, creiem de mala educació seguir insistint.
Esperem que tot això no acabi amb un socialista al Palau de la Generalitat

Maria Teresa Bargalló
Maria Teresa Bargalló
21.09.2023  ·  22:15

Potser no hauríem d’oblidar que la sentència als tribunals europeus poden fer caure la causa contra el procés i deixar sense efecte les sentències. Aquí hi escauria la frase: fer de la necessitat, virtud. I si a més a més, això el permet mantenir-se al poder, millor.

Enric Viver
Enric Viver
21.09.2023  ·  22:19

La ideologia de Sánchez és el sanchisme.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
21.09.2023  ·  22:20

Intenten escriure un text nou…. però mai s’atreviran a canviar la història de la constitució (conseqüència del 1714).

Per ells seguirem sent espanyols sempre més. I per això fet dir a un militar amnistiat que l’amnistia només té sentit si els catalans acceptem ser fidels a les lleis espanyoles. Amb això Sànchez ja té via lliure per concedir una espècie d’amnistia condicionada a que, més endavant, ell o el PP puguin tornar a castigar tots els independentistes.

Sempre hi haurà una excusa constitucional per seguir amb una Catalunya sotmesa (amb amnistia o sense amnistia).

Sànchez també té la seva intel·ligència política repressora. Sànchez és una part de l’escorpí que mata la granota bondadosa.

Jaume Caralt
Jaume Caralt
21.09.2023  ·  22:37

El pròleg d’una història que acabarà aviat. Alguns del PSOE votaran contra l’amnistia … i paper mullat.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
21.09.2023  ·  22:37

I això just quan el barómetre del CIS preveuria (a dia d’avui) una majoria absoluta del bloc habitual del PSOE, sense necessitar Junts ?
Dit sigui de pas, del CIS no ens en refiem gaire, però segons he llegit són els que més es van acostar als resultats de les passades eleccions.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
21.09.2023  ·  22:44

Interessant. Podríem dir que s’estan trobant la física newtoniana amb la física quàntica.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
21.09.2023  ·  22:49

Serà el pròleg de la deconstrucció del règim de 1978? I a Catalunya amb polítics de pa sucat amb oli!

Gisela Vicenç
Gisela Vicenç
21.09.2023  ·  23:45

La meva impressió és q Erc, Sumar (abans Podemos) i PSOE amb la connivència de la EU, ens estan intentant portar des de fa temps cap a una 2a transició, amb un nou ‘encaix’ dins d’Espanya. Comencen a encaixar massa peces

Joan Mollà
Joan Mollà
21.09.2023  ·  23:49

Opino que la missió fonamental de l’independentisme en aquest moment és augmentar la ingovernabilitat i la inestabilitat de l’estat. Per tant, després d’exigir una sèrie de millores per a Catalunya, les seves finances, la seva llengua i cultura i el seu reconeixement com a nació amb dret a l’autodeterminació, com que al final serà inassumible, impedir la investidura i anar a noves eleccions.
No hem de perdre de vista que els aparents retrocessos, com els indults i un possible succedani d’amnistia no són més que intents d’avançar-se a la resposta dels tribunals europeus, com va passar amb els indults i com pot passar amb l’anul·lació del judici del procés. I aquests aparents retrocessos els presenten com un emblanquiment de la feble democràcia espanyola per fer-la digerible cara enfora. Però seguiran legislant contra el català i la immersió, incomplint les inversions en infraestructures, no executant la meitat del pressupost, etc. Tots aquests “detalls” quedaran amagats. El millor que ens pot passar en el context actual és que segueixi havent un gobierno en funcions i que depengui d’alguns parlamentaris decidits a no donar-los treva.

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
21.09.2023  ·  23:58

Si després del “pròleg” el llibre, metafòric, que escrivís Sánchez d’aquí al proper gener, ens portés Amnistia i Català a Europa, crec que ens valdria la pena. L’Autodeterminació vindria pel seu propi pés.

Jaume Riu
Jaume Riu
22.09.2023  ·  00:13

ALGUN DIA HAVIA DE PASSAR

El genocidi econòmic, el genocidi jurídic, el genocidi social i, sobretot, el genocidi cultural contra els catalans ja no el poden ocultar perquè tot se sap, i ho sap tothom.

Catalunya serà un nou estat democràtic d’Europa, independent del regne d’Espanya, en forma de república, o no serà.

Per tant, ja estem al davant de dues premisses de vida o mort, per una banda la proposició irreversible de la independència de Catalunya i, simultàniament, la ingovernabilitat fins a l’esfondrament del regne d’Espanya abocat al pendent ferroviari, també irreversible.
Amb aquest objectiu, l’únic camí transitable de l’independentisme consisteix a fer marxar Espanya de Catalunya, i ja es comença a veure la inseguretat del colonitzador.

Abans de la desfeta del PSOE, el ministre José Manuel Albares fa una inesperada i abrandada defensa de l’ús del català a Europa, i se senten a Madrid veus d’amnistia i d’autodeterminació que, naturalment, fan bullir la sang dels més díscols i repatanis.
Però fins i tot Pedro Sánchez forçat per les circumstàncies es veu obligat a comportar-se com no ho havia volgut fer mai.
Diu Partal que veurem amb desconfiança, això sí, fins on aguanta i quin gir copernicà no és capaç de fer, per veure on ens porta a nosaltres allò que en definitiva ja és una manera evident de fer marxa enrere, de reconèixer que han fracassat.
Sempre he pensat que algun dia havia de passar.

Joan Guàrdia
Joan Guàrdia
22.09.2023  ·  00:43

Lúcid article de Julià de Jòdar: el trencament de la connexió entre institucions, partits i entitats que ens va portar a l’1 d’Octubre. Recuperar aquesta connexió i en paral:lel enfortir la llengua i la consciència nacional crec que han de ser l’eix de la nostra actuació. Segueixo militant en el lema del mestre Fabra: Entre tots ho farem tot.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
22.09.2023  ·  01:35

Exacte: com sempre ha passat, sempre, la repressió ha fracassat; perquè les repressions sempre acaben fracassant, encara que tardin molt. Com va fracassar la repressió a Sud-Africa, per exemple. Per la llei dels grans números, per les lleis de la mecànica quàntica. I ara aquest troç de quòniam que és P. Sánchez està comprobant-ho: arriba un moment que la repressió i l’actitud autoritària deixa de tenir sentit, i cedeix el pas a la lògica del mínim esforç amb el rendiment màxim. Les ingents despeses de tot tipus, econòmic, polític i diplomàtic que España ha tingut i segueix tenint des de fa ja uns quants anys, no es justifiquen per uns guanys pirrics i inútils, perquè el problema segueix trobant-lo cada dues passes. i no el resolt! I P. Sánchez no és tant ruc, com per no veure-ho.

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
22.09.2023  ·  02:06

Penso, potser equivocadament, que de bon començament la primera exigència catalana al PSOE havia de ser ja el dret d’autodeterminació i l’amnistia. Compte amb el relat, Sanchez segueix dient que han millorat, ells, la convivència a Catalunya i així tot va millor. I compte amb la imatge que podem donar els catalans, de nacionalistes egoistes i desagraits, si al final no és recolza a en Sanchez i PSOE, ells que ens estan donant de tot amb aquesta cavallerositat generosament espanyola.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
22.09.2023  ·  05:27

Reflexionant sobre el tema, penso que la clau és el Zapatero. Malgrat la molt extensa creença que ens va enganyar amb l’Estatut, soc del parer que va fer tot el possible per mantenir-lo tal qual el varem aprovar al parlament català. Se li retreu que no va complir la seva paraula, però el que va passar és que no va poder amb les mòmies del PSOE (els González, Guerra i barons territorials) sumats al PP i l’establishment. Recordem que va caure Pascual Maragall, tant volgut per molts catalans i varen posar el peix bullit del Montilla, tal qual ara el Salvador Illa.
Dic tot això, perquè penso que Zapatero és dels poquíssims socialistes benevolents, empàtics, i que sempre busquen la convivència -en el bon sentit ee la paraula. Zapatero és ara l’assessor de Sánchez i de les poques veus que entenen que Espanya se’n va pel pedregar amb la seva reacció política, periodística, jurídica i policial al procés. Aquí està la clau i ha convençut Sánchez, qui pot combinar el desig per seguir governant amb el canvi de paradigma necessari per Espanya. Per això també, insisteix ara Sánchez amb la renuncia a la unilateralitat, l’aspecte clau per tenir-nos subordinats sense perill, tal qual ja ha acceptat ERC amb conseqüències desastroses per Catalunya.
Puigdemont ha d’aprofitar la situació sense renunciar a res. Sánchez està molt condicionat i, si se’l força, ho acceptarà tot.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
22.09.2023  ·  07:15

Vinga a xarrar de Pedro i la seva Espanya. És evident que ja us esteu oblidant de la independència. Aquest és l’objectiu d’en Puigdemont i Espanya, fer-vos oblidar el mandat de l’1 d’Octubre. Escolteu el minut 28:50 delseu discurs
https://www.vilaweb.cat/noticies/video-directe-conferencia-puigdemont-brusselles-investidura-sanchez/

Carles Serra
Carles Serra
22.09.2023  ·  07:16

Com sempre gràcies Vicent; comparteixo l’opinió del Sr. Josep Maria Martín 22:20
Com també està clar com ja he fet esment més d’una vegada, que si la situació/negociació no estigués a les mans del president Puigdemont, ja no hi hauria tanta esperança/opinions, doncs si tot depengués com ja va passar en les dues últimes legislatures del govern d’aquesta espaÑa franquista i corrupte a les mans d’aquesta secta d’ER, Bildu i Compromís, tot ja estaria dat i beneït.
Malgrat aquesta realitat a l’últim baròmetre del CIS l’opció de vot entre la secta d’ER i JxC està igualat.
Ja veus Vicent, viure per veure; però queden poques setmanes per acabar de veure com queda tot plegat i si al final el president Puigdemont és un bon estratega debant de tant de triler i mentiders.

Toni Arregui
Toni Arregui
22.09.2023  ·  07:18

No pas, no ens durà res de nou. Perquè la independència va ser declarada i l’únic que cal és realitzar-la. Negociar és comprometre’s. Si no és que negociem actius-passius amb Ñ, què hem de negociar? Que no farem la República???

PAU BOLDU
PAU BOLDU
22.09.2023  ·  07:51

Exigir l’expulsio del Leticio I higo del Juan Carlos i del miserqble franquista OMELLA. Cappo de la COPE.OPUS.DEI es la primera obligació dels democrates de l’españa genocida DELS CATALANS. FELIPE6 el franquista, fill del putrefacte Rey Nomemnat pel terrorista, assassi i lladre francisquito Franco va fer un discurso merdós, odiós i de vergonya, i cal enfonsar aquesta monarquia antidemocratica i franquista.

xavier solaní
xavier solaní
22.09.2023  ·  08:04

Troglodites com el Tarda, el Montilla, els del Gal, els de la xampions, els feixistes, els de tot per la pasta i pel partit són pròleg només? Segueixen, els dels partidets, fent no res, construint AVEs cap a Mad.

miquel segura
miquel segura
22.09.2023  ·  08:29

Jo també hi veig a Shakespeare i el seu Marxant de Venècia.
Només cal saber qui serà l’Antonio, qui el Bassanio i sobretot el Shylok.

Albert Ventura
Albert Ventura
22.09.2023  ·  08:54

“Si em fas festes i no me’n solies fer, o em vols fotre o m’has de menester”.

Pep Agulló
Pep Agulló
22.09.2023  ·  08:54

DESPRÉS DE TANTS SEGLES, UN CERT DETERMINISME DE COM SERÀ L’OBRA…

Sense revolta catalana contra Espanya, que és el panorama del pròleg, no hi haurà concessions ideològiques irreversibles.

I així s’escriu el pròleg, Sánchez fa el que li interessa al seu govern, com diuen els “t. proscrits”, concessions sempre reversibles, malgrat que el “pinyol” de l’Estat grinyoli i les patums feixistes xisclin de ràbia. Sempre afavoreix a Sánchez aquest bram…

Crec que Puigdemont hauria de forçar al màxim Sánchez, enfrontar-lo al “pinyol”, per després dir-li que res de res… Penso que és el que ja fa.

Clara Salueña
Clara Salueña
22.09.2023  ·  09:03

Tot això és preocupant. Sanchez necessita la perifèria, el que ells anomenen ” la otra españa” per poder governar, perquè la resta és una zona agrària ultraconservadora, molt franquista. Els altres no ens volen, no ens necessiten més que per alimentar el seu afany patriòtic imperialista espanyolista. Els socialistes no es poden permetre perdre “la otra españa” i els del pp tampoc, i ambdós es confonen en aquesta ràbia possessiva envers les altres nacions que conformen l’estat espanyol. Nosaltres no som “la otra españa”. Som Catalunya, Països Catalans. No hem de mirar més que pel nostre interès i no deixar-nos enredar per cap estratègia que lideri l’estat del qual fem part espero que per molt poc temps més. Cap nou estatut, cap nou encaix, cap revisió de la constitució, cap retorn, ni pacte fiscal. Independència

Albert Reinoso
Albert Reinoso
22.09.2023  ·  09:29

Ompliu pàgines i pàgines parlant de Sànchez, però qui està a un tamayazo de ser president es el Núñez. Sànchez ho sap i per això fa concessions, per que no les haurà de complir però alimenten al tamayazo.

Jordi Miralda
Jordi Miralda
22.09.2023  ·  09:54

A mi em sembla més aviat que tot això que veiem és una reedició d’allò que ja sabem de Pedro Sánchez: només li interessa el seu poder. Ara diu vol desjudicialitzar, però està guanyant temps. En la línia del pronòstic que fa Salvador Cardús, crec que anirem a eleccions al gener amb un nou discurs de Sánchez que ell ha obert la porta de la negociació amb tothom però Junts li ha posat unes condicions no assumibles, i ara reapareix com el gran salvador d’Espanya. I el resultat més probable, però no pas segur ni de bon tros, és que guanyi més escons i després sigui investit ja només amb els vots d’ERC que tan barats sap que li surten. I l’amnistia, i segurament l’oficialitat del català a la UE, quedarà molt descafeinada si és que queda (i l’autodeterminació anirà a un altre capítol de la taula del diàleg imaginari).

Josep Gualló
Josep Gualló
22.09.2023  ·  10:44

Efectivament el que ha passat fins ara és un pròleg, tal com va sentenciar el gran mestre literari anglès.

M’agradat la frasse de’n Enric Viver 22:19: “La ideolgia de Sanchez és el sanchisme”. Tens tota la raó amic Enric. El president, en funcións del gover del pais veí es un supervivent, farà salts mortals i sempre caurà de quatre potes comels gats.

Negarà l’evidencia. Trairà fins i tot als seus pares si aixo l’ajuda a sortir ilès de qualsevol “refriega”.

En aquests moments del pròleg hem de saber fer amb ell el que ell sab fer amb tothom.

Com a seguidor incondiciónal que soc del MHP Puigdemont, tinc por de que discrepanciés amb ell per part dels ressentits del Consell de Representats escollits democraticament, que no van entendre bé quina era la seva feina i en van fer una que no era la seva, ara pugui retardar la feina de formiga feta a l’exili.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
22.09.2023  ·  10:49

Les frase sensera és: “el present és el què tenim, el passat és un pròleg”. Jo ho entenc com que el present és una conseqüència del passat. Què vol dir això?, quin és el pròleg?. Tot el què va succeir del 2010 fins ara mateix ha servit perquè el món tingués una mirada diferent O simplement una mirada sobre nosaltres, com nosaltres l’hem tingut sobre els palestins, els libis O els ucraïnesos -per dir-ne tres que la guerra O les desgràcies els han remarcat. També els espanyols -alguns- comencen a buscar respostes en un nou espai que s’ha encès un llum. Hi ha una altre frase del genial poeta anglès: “El temps no fa marxa enrere, per tant, fes un jardí que envolcalli la teva ànima i no esperis que algú t’hi porti flors”. El llenguatge poètic no és racional, és emocional. Deixem-nos de poesia. Sigui com sigui ens ho haurem de fer nosaltres, no esperem les flors de ningú.

Albert Miret
Albert Miret
22.09.2023  ·  10:53

És la segona vegada que s’esborra el meu comentari, però aquesta vegada ja me l’han esborrat mentre l’estava escrivint. Si els meus comentaris molesten a algú, agrairia que m’ho diguessin i jo deixaria de fer-ne.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
22.09.2023  ·  11:30

La truita s´ha girat ara per interesos d´ells tenen la barra de capgirar la situació quan ells van ser els primers en judicializar un acte totalment democràtic, quina barra que tenen. Espanya no és de fiar

Elena Fora
Elena Fora
22.09.2023  ·  11:31

Sobretot amb una desconfiança immensa.

Eduard Castellón
Eduard Castellón
22.09.2023  ·  11:34

Pedro Sánchez és l´escorpi de la fabula de la granota. Ens la fotrà un cop hagi atravessat el riu. No ens enganyem….Sánchez és un gran mentider. No és pot negociar la independència, ja la varem votar, ara només cal imposar-la. La llibertat no és demana, és pren.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
22.09.2023  ·  11:55

“Catalanito (o valencianito) que vienes al mundo te guarde Dios: Qualquiera de las dos Españas ha de helarte el corazón”.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
22.09.2023  ·  13:33

Perdona, Rafael.
Catalanet (barcelonet o valencianet) que vens al món… Per mí, valencià de La Plana, catalans ho som tots.

Jaume Vall
Jaume Vall
22.09.2023  ·  13:44

Trobo ben interessants dos comentaris contraposats que llegeixo.
Tant el comentari de Jordi Sanahuja, sobre el tarannà (talante) de Zapatero, i la seva possible ascendència sobre Sànchez, que pot portar-nos a una segona oportunitat, guanyant concrecions d autogovern, que no d’autodeterminació; com el de Joan Mollà sobre la millor opció per a nosaltres, que és la provisionalitat inestable espanyola, per tant, escepticisme sobre com podem demanar un canvi a la natura de l’escorpí.
La meva intuició és que pot resultar més encertada la segona aproximació : l’ escorpí no vol / no pot canviar la natura.

Malauradament hem viscut manta vegades que amagada sota la paraula “concòrdia” hi ha la seva impotència per acabar amb Catalunya. No el seu propòsit d’esmena.
Fan de la necessitat virtut.
És molt difícil confiar en qui t’ha decebut i reprimit anteriorment quan et diu que “ara sí, et respectarà i t’estimarà tal com ets”.

Per tant, no una, sinó dues tasses de confrontació intel.ligent. Seguim.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
22.09.2023  ·  15:44

Un pròleg?
Em recorda tot això a la dona maltractada que vol pensar que la seva parella comença a canviar.
A veure, no necessita els vots Pedro Sánchez?

De veritat penseu en un pròleg?
Perderem l’esperança Puigdemont. I tant de bo m’equivoqui

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
22.09.2023  ·  15:46

Massa xerrameca . Massa concessions . Massa fe. Masses creences. Massa dispersió. Massa interessos vs l’unic interès que semblava era l’unic : la Independència de Catalunya .
D’acord amb el comentari de Carles Ortiz 07:15

Joan Royo
Joan Royo
22.09.2023  ·  17:45

Confiar en aquest individu? No siguem beneits. Un record: Un altre mentider, Zapatero va dir que defensaria el nou estatut que s’estava cuinant. Què va passar? Quan l’estatutet arribà al congreso un tal Guerra li passà el ribot i després el tribunal constitucional acabà la faena deixant-lo com una pelleringa. Farchanchez pot aprovar una amnistia que els tribunals podran rebutjar, però ell tot satisfet 4 anys més a la Moncloa. Catalunya només té una opció, bloqueig de les institucions espanyoles, eleccions catalanes i reactivar la DUI del 2017.

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
22.09.2023  ·  17:57

Crec que com va passar amb els indults, Sánchez va anunciar-ho al Liceu, abans que Europa és proniunces sobre els presos polítics catalans. Ara estan l’estat espanyol com a torn a Europa i sabent com déu saber l’opinió de poders judicials europeus, està disposat a promoure alguna llei per alliberar als milers d’encausats i els exiliats pel procés i, quedar bé davant la unió europea.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
22.09.2023  ·  19:22

Suposant que el Sr. Sánchez reconegui que han fracassat o bé només és una tàctica del tot premeditada, ja que compta amb la possible obsessió del Sr. Puigdemont per arrabassar l’hegemonia a ERR: Què perd amb aquest fingit o no penediment?
Però parlant de fracassos; doncs, que és una NO DUI de 8 segons:
Un gran èxit?
O
Un gran fracàs?
“” Només uns quants troben el camí, altres no el reconeixen quan el troben, altres ni tan sols volen trobar-lo. Lewis Carroll “”

Jeroni Parera
Jeroni Parera
22.09.2023  ·  21:08

Espanya es un Estat maltractador.
Quans casos de parelles en que hi ha un maltractador s’han arrivat a arreglar?
Ho porten als gens i a la sang.
No hi confiem , divorciemnos!

Pepita Carlos
Pepita Carlos
23.09.2023  ·  01:10

Socialista i home de bé no pot ser, es poden incloure altres partits.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any