Quins partits es poden beneficiar de fer les eleccions enmig de les vacances d’estiu?

  • Hi ha diferències importants entre votants de partits polítics respecte de la previsió que tenen d'anar de vacances

VilaWeb
Alexandre Solano
04.06.2023 - 21:40
Actualització: 05.06.2023 - 19:04

La convocatòria avançada d’eleccions per al 23 de juliol per part del president espanyol, Pedro Sánchez, ha rebut crítiques perquè hi ha qui considera que no és la data més adequada per la temperatura alta en molts municipis –i col·legis electorals– i perquè hi ha molta gent que fa vacances.

En aquesta línia, l’associació de consumidors FACUA ha sol·licitat a la Junta Electoral espanyola (JEC) que inclogui els viatges familiars entre les causes per evitar de ser membre de la mesa electoral. Tot i això, encara que s’accepti, hi pot haver una bona part dels electors fora, fet que es pot constatar perquè les demandes de vot per correu s’han triplicat.

El baròmetre del CEO, publicat el mes d’abril, demana als catalans si enguany es poden permetre d’anar de vacances, amb diferències entre els votants dels partits polítics. Els que més diuen que no poden anar de vacances i que, per tant, segur que no se n’aniran són els que tenen intenció de votar el PP, Vox i el PSC, amb més d’un quart dels votants en aquesta situació.

En canvi, són un votant de cada cinc d’ERC, la CUP i Junts i un 16% dels votants dels comuns. És a dir, els comuns i els independentistes, en grau més baix, poden ser els més perjudicats per la decisió de Sánchez de convocar les eleccions espanyoles a l’estiu. Això reforça els socialistes dins l’esquerra, que serien els que menys es mourien de la seva localitat, però pot perjudicar-los en la disputa amb el bloc del PP i Vox.

Tot i que en gran part no poder anar de vacances va vinculat amb la renda, hi ha uns quants factors que revelen, més enllà d’aquest fet, que es relaciona també amb una qüestió de prioritats. Per exemple, trobem que els que més diuen no poder anar de vacances són els més grans de 50 anys, un 29%. En canvi, els més joves, de 18 anys a 24, són els qui diuen menys que no hi poden anar (13,5%). En unes altres qüestions, en canvi, sí que són els més precaris i hi ha un 15% dels joves que diu no poder mantenir una temperatura confortable a casa durant tot l’any i un 13,5% diu que ha hagut d’endarrerir el pagament de factures de la llum, aigua o gas aquest darrer any –per un 7,5% dels més grans de 65 anys. De fet, segons el sondatge, una part diu que pot anar de vacances, però que no pot mantenir la casa a una temperatura adequada.

Això també ho trobem en els partits, atès que malgrat que els votants del PP, Vox i el PSC són els que més diuen no poder anar de vacances, la CUP, seguida d’ERC, és la que té més votants que cobren menys de 1.200 euros i, amb uns nivells semblants al PSC, que no poden pagar algunes factures. En canvi, els comuns són els que tenen el percentatge més baix de votants que cobren menys de 1.200. També són els qui tenen els electors amb menys dificultats per a pagar factures, i això, afegit al fet que diuen que poden permetre’s anar de vacances, apunta que seran els més perjudicats per la coincidència de les eleccions amb les vacances d’estiu.

Això ho reforça el CIS del mes d’abril a escala de l’estat espanyol, que revelava que els votants d’Unides Podem eren els que més se’n van anar del lloc de residència per lleure durant la Setmana Santa (44%). En canvi, va ser un percentatge més baix entre els del PSOE (32%), el PP (33%) i Vox (37%). Sobre això, també són els més joves els que més van viatjar. Un 42% dels que tenen entre 18 anys i 34 va marxar i, en canvi, solament un 14% dels més grans de 75. És a dir, gairebé el triple.

Els més grans diuen que no viatgen perquè no els ve de gust o no els agrada sortir, de manera que tenir un votant d’edat més avançada pot beneficiar els socialistes en les eleccions en ple estiu. La qüestió és important, atès que els sondatges d’uns altres anys revelen que més de la meitat de la població fa vacances d’estiu. I en aquestes eleccions és prevista una situació més ajustada que mai.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor