El Parlament d’Estònia ha creat un intergrup per a donar suport i seguir de manera específica el procés català. El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat, Jordi Solé, i el secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Albert Royo, s’hi han reunit aquest migdia. Entre els assistents hi havia els dos copresidents del grup de suport: Mark Soosar, del partit governamental SDE, i Aadu Must, del partit de l’oposició ECP.

La creació d’aquest intergrup parlamentari a Tallinn és el resultat d’una relació i uns contactes començats fa anys pel Diplocat, organisme adscrit al Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, amb trobades internacionals i la invitació a diversos diputats per a formar part de grups d’observació electoral i programes de visitants internacionals (PVI) de l’entitat, el darrer dels quals en ocasió de la Diada del 2015.

Els dos representants catalans han posat al dia els diputats estonians sobre la situació política actual a Catalunya, els avanços en el full de ruta sobiranista i les diverses possibilitats que poden resultar de les eleccions espanyoles de final de juny. Els diputats estonians, amb representació tant del partit del govern com de l’oposició, han reiterat que les aspiracions catalanes són comprensibles per als estonians i han mostrat el desig que s’arribi a una solució pacífica i dialogada.

Dies enrere, Must va explicar que el procés català era emocionant i comparable amb el d’Estònia. Soosar, per la seva banda, va dir que les nacions petites havien de lluitar per la preservació de la cultura i la llengua i havien de tenir lʼoportunitat de fer-ho.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb